TORNAR

Sense Espanya demostra que la independència és econòmicament viable

Modest Guinjoan i Xavier Cuadras, opinador d'anoiadiari·cat, presenten una anàlisi econòmic sobre la independència de Catalunya

cultura
Dijous, 26 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'igualadí Xavier Cuadras és coautor del llibre Sense Espanya. Balanç econòmic de la independència; un estudi dels efectes econòmics d'una possible ruptura entre Catalunya i Espanya. El llibre, escrit per Modest Guinjoan i l'igualadí Francesc Xavier Cuadras, opinador d'anoiadiari·cat, és a les llibreries des d'aquesta setmana.

Portada del llibre Sense Espanya

Sense Espanya avalua des d'un punt de vista econòmic com seria una possible situació d'independència, 'una temàtica política tractada des del coneixement econòmic', segons explica Cuadras. En aquest sentit, Xavier Cuadras explica que hi ha dues parts a valorar en aquesta anàlisi.

El llibre explica que, malgrat els perjudicis econòmics que es puguin derivar de la independència, bàsicament centrats en la pèrdua d'exportacions a la resta de l'Estat, el benefici de la separació seria superior a aquestes pèrdues. A més a més, segons l'opinador d'anoiadiari·cat, les empreses s'haurien d'orientar cap a l'exportació a fora de l'Estat, cosa que realitzen cada vegada més.

En primer lloc, el benefici que pot aportar aquesta declaració té una relació directa amb els temes fiscals, és a dir 'Catalunya dóna més del que rep'. Per altra banda, i en segona instància, Cuadras detalla que a Sense Espanya s'esgrimeix dels que acostumen a anar en contra de la declaració d'independència. De fet, Cuadras afirma que, si bé és cert que Catalunya té una dependència del mercat espanyol perquè les exportacions són, principalment, a clients d'Espanya, cada vegada s'exporta més a Europa.

En relació amb aquest aspecte, Cuadras i Guinjoan estableixen una comparativa entre el 1987 i el 2005, partint de les taules d'inputs i outputs realitzades en aquests dos anys. A partir d'aquí, l'autor constata que es tracta de demostrar que 'la separació d'Espanya pot tenir repercussions negatives per a l'activitat econòmica, ja que els principals clients poden sentir-se maltractats'. En aquest sentit, tot i ser conscients que, teòricament, aquests processos no han de tenir relació, el coautor igualadí exemplifica que, en la pràctica, sí que s'han viscut certes situacions de boicot, 'com va passar amb el cava'.

Modest Guinjoan i Xavier Cuadras presenten l'estudi hipotètic que demostra que, si aquest rebuig a les empreses catalanes es produís, el nivell de boicot provocaria, efectivament, una disminució de les exportacions i de l'activitat econòmica de Catalunya. No obstant, assegura que aquest rebuig seria menor que el balanç del dèficit fiscal.

El sorgiment de la idea de l'obra

Xavier Cuadras explica que la idea d'esciure Sense Espanya va sorgir arran de la necessitat de saber si l'argument que es fa servir per justificar la no-independència és fruit dels interessos polítics i de demostrar que, efectivament, l'economia catalana no se'n veuria perjudicada a la llarga. 'Volíem posar en una balança els dos tipus d'arguments que es fan servir per defensar o rebutjar la independència i veure com, després d'estudiar-los, eren justificables'. D'aquesta manera, després de quantificar i analitzar la situació econòmica, els autors constaten la viabilitat de l'esmentada independència.


3 Comentaris

P

Pere

Orpí

1 de juny 2011.16:11h

Respondre

Tu que dius ser el millor, ajudes a la causa independentista amb comentaris tan dràstics i lleugers.Gràcies,opinions com les teves fan que cada vegada siguem més.

M

Montserrat Cortès

Igualada

1 de juny 2011.14:41h

Respondre

Bé tu que ets el millor.. el problema que tenen alguns és que no només som 4 gats i crec que ja va quedant ben demostrat en alguna ocasió...
Exposar fets, dades i realitats que mostren la... Llegir més possibilitat d’una CATALUNYA independent, (que repeteixo ,és la que volem més de 4 gats ) no agrada i fa por a alguns. Tot arribarà...

s

sóc el millor

vilanova

26 de maig 2011.22:20h

Respondre

Expliquen en aquest llibre que si ens fessim independents hi seriem fora de la UE? I això són perjudicis, prou de mentides, nomès 4 gats voleu la independència i no teniu dret a opinar per tots

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.