TORNAR

Les “Espècies silvestres comestibles a l’Anoia” ara recollides en un llibre

Editat pel Consell Comarcal de l’Anoia, és éscrit per Marc Talavera Coma i amb les imatges de Roger Costa Campo.

cultura
Diumenge, 14 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les espècies silvestres comestibles a l’Anoia han passat de la natura al paper gràcies al treball de Marc Talavera Coma, etnobotànic del Col·lectiu Eixarcolant, que le ha recollides en un acurat treball, que ha editat el Consell Comarcal de l’Anoia amb el suport de la Diputació de Barcelona i que ha estat presentat aquest dissabte en el marc de la 4a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. Tot i el caràcter rigorós i científic del llibre, la informació es presenta en un format planer i accessible per a tots els públics.

Ena quest volum Talavera recull un total de 22 espècies silvestres comestibles que podem trobar al nostre territori, presentades a través d’una fitxa que dóna informació sobre l’ambient en la qual creixen, la fertilitat que necessiten, moments de plantació i recol·lecció, el seu valor organolèptic, composició nutricional, perfil sensorial i el seus mètodes de cultiu. La fitxa també presenta una recepta de cuina que té l'espècie com a ingredient protagonista. Hi trobem, entre altres, informació sobre l'allrosa, l'api cavallard, la rúcula silvestre, el fonoll, el creixen, l'esbarzer o l'ortiga.

 

Des del Consell Comarcal assenyalen que "les 22 espècies silvestres comestibles que es presenten i que es poden trobar a la comarca de l’Anoia són altament indicades per incorporar a la dieta quotidiana per les seves característiques organolèptiques i també nutricionals. A més, en estar plenament adaptades a les condicions ambientals locals es poden cultivar amb molta facilitat i de forma sostenible, ajudant així a la diversificació de l’agricultura, al manteniment dels paisatges, i a l’adaptació al canvi climàtic".  Marc Talavera, autor del treball, afegeix que aquestes espècies “no són millors que els espinacs, les cols, o els tomàquets; però tampoc són pitjors. Cadascuna d’aquestes 22 espècies és, simplement, un ingredient més que podem incorporar a la nostra alimentació", remarcat que  el llibre “ofereix la possibilitat de descobrir 22 nous ingredients amb els quals enriquir i diversificar la nostra cuina, el nostre hort, el nostre camp, o la nostra botiga".

Des de l'ens comarcal, expliquen que " a partir de l’estudi etnobotànic dut a terme a la comarca de l’Anoia entre el 2014 i el 2017, i gràcies a múltiples trobades i converses amb persones grans, s’ha pogut determinar que només a la nostra comarca era habitual el consum de 64 espècies silvestres. Tanmateix, actualment cap d’elles es pot adquirir de forma habitual als comerços i només algunes de les persones més grans saben com identificar-les i com consumir-les".

El llibre Espècies silvestres comestibles a l’Anoia ha estat realitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona, dins del projecte de la Xarxa de productes de la terra “l’Anoia, del camp a la taula” del Consell Comarcal de l’Anoia. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.