//Plugins sense CDN ?>
L’autora i intèrpret de Mirant a Yukali, Alba Sarraute, va crear l’espectacle després d’un viatge a Llatinoamèrica inspirant-se en els indígenes de l’Amazònia i la seva selva. 'Després d’estar molts anys a París estudiant circ enmig d’una selva humana amb molta gent vivint junta sense cap tipus de comunicació buscava l’essència d’allò humà. Des de molt petita sempre havia pensat que l’essència estava en els indis de l’Amazònia, perquè no havien tingut contacte amb l’home. Vaig anar-hi de viatge i em vaig adonar que la selva també està tota violada, feta molt mal bé, que el turisme i el mercat l’estan menjant, que els indígenes fan intercanvis per la gasolina i estan molt alcohòlics, que tot està molt decadent... A Perú vaig tenir un conflicte en llegir un text de defensa dels indígenes de l’Amazònia on hi deia que ‘ens tallaran els troncs i les flors, però les arrels sempre ens quedaran’, o sigui, que hem de seguir lluitant pel que som. Penso que és el que tot individu ha de fer en la seva realitat', explica la pallassa i actriu, que també manifesta el 'xoc cultural' que va viure en veure una senyora boliviana que caminava 8 hores per vendre quatre patates mentre ella havia estat intentant fer un mortal cada dia durant 8 mesos. 'Te n’adones de la relativitat de les coses, de la vida i de la supervivència de cadascú. Aleshores veus com vols viure realment, com ho vols fer i què pots fer per respectar el que t’envolta'.
Per manifestar totes aquestes idees a l’escenari, Sarraute es serveix d’en Godotte, un personatge extravagant que està convençut que un dia el cel caurà damunt seu i ningú se n’adonarà. Per això es protegeix amb un casc blau, unes ulleres de soldar, un abric enorme i unes sabates de dos pams i mig. Per ella, 'és la imatge de les pors, del pes social. Vaig treure el personatge d’un còmic de Moebius on apareix un home sol al mig del desert i protegit de tot. Arriben uns extraterrestres que el despullen i li mengen l’orella, però com que no els agrada la tiren i el deixen tot desprotegit. M’agrada aquesta imatge d’un home que és com un casc blau que se’n va la guerra, però que en realitat té por de tot el que hi ha a fora i no té cap necessitat d’estar tan protegit. A través de les cançons, els poemes, la música i la dansa es va traient tota aquesta carcassa que no li permet viure per poder transformar-se en un indi de l’Amazònia i tornar a ser lliure'.
De Saint-Exupéry a Rousseau
Alba Sarraute reprodueix obres d’autors consagrats com Miguel Hernández, Antoine de Saint-Exupéry, Bertold Brecht, Alessandro Baricco, Jean-Jacques Rousseau, Jean Marie Koltés i Billie Holiday, uns referents culturals que l’han impregnat des de petita i amb els quals vol apropar la història al públic general.
D’altra banda, Sarraute ha pres el concepte de Yukali d’una cançó que Bertold Brecht va escriure a l’època d’entreguerres creant un món imaginari, de fades, ple de menjar, prosperitat, on tothom era feliç… 'Al final de la cançó, però, s’acaba dient que no és veritat, sinó un somni, mentre que jo dic que sí que existeix, que és dins nostre, i que si el cuidem i vigilem podem fer que sigui real. És també una comparació entre el planeta terra i l’individu, en el sentit que si cuidem la terra la farem un lloc més agradable de viure com també si et cuides et sentiràs més còmode amb tu mateix', afirma la pallassa, que està convençuda que 'tot és a les nostres mans, en el nostre dia a dia, encara que sovint ho atribuïm a tercers'.
Les representacions de Mirant a Yukali es faran el divendres 4 i dissabte 5 de juny a les 22h i el diumenge 6 de juny a les 19h. Les entrades (12 €; 9,5 € amb els descomptes habituals) es poden adquirir a la taquilla del Teatre de l’Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 93 805 00 75 o bé a través del correu
electrònic, escrivint a reserves@teatreaurora.org. Més informació i descomptes a www.teatreaurora.org.