TORNAR

S’estrena el documental 'El sueño de Sigena' amb la participació de l’estudi igualadí Burzon*Comenge

Dirigit per Jesús Garcés Lambert —Globus d’Or per ‘Caravaggio’— repassa el procés de reconstrucció digital, signada pels igualadins, de la Sala Capitular del Reial Monestir de Sixena

cultura
Dimarts, 9 novembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després de passar per la SEMINICI, Semana Internacional de Cine de Valladolid, aquesta setmana s’estrena a la pantalla gran ‘'El sueño de Sigena’, una pel·lícula documental dirigida per Jesús Garcés Lambert, Premi Globus d’Or del 2018 per ‘Caravaggio’, que mostra com Juan Naya  ha complert el seu somni d’infantesa: recrear la Sala Capitular del Reial Monestir de Santa Maria de Sixena, cremada durant la Guerra Civil.

El documental ficcionat mostra com Juan Naya, astrofísic, nascut a Vilanova de Sixena, ha fet realitat el seu somni d'infància, un projecte vital: recrear la Sala Capitular del Reial Monestir de Sixena. A partir d'aquest desig, comença un viatge iniciàtic que el portarà a conèixer diversos professionals que amb el seu talent faran possible tornar a veure en tot la seva esplendor el que hom considera la "Capella Sixtina del romànic europeu". Així, per aconseguir fer realitat el seu somni, Naya ha comptat en aquest projecte amb l'expertesa de diferents especialistes, com l'il·lustrador Daniel González, l'artesà Paco Martos i Albert Burzon de l'estudi igualadí Burzon*Comenge com a artista digital expert en art romànic. També han col·laborat experts nacionals i internacionals d'institucions com la Bristish Library, la Catedral de Winchester, la Capella Palatina o el MET Cloisters.

Un moment del documental en què Albert Burzon mostra el seu treball a Juan Naya

La pel·lícula comença el 2007, quan arriba a mans de Juan Naya, ara conseller delegat d'una prestigiosa empresa farmacèutica, un llibre amb una sèrie de fotografies en blanc i negre de la sala capitular de Sixena. Les imatges van ser preses uns mesos abans de l'inici de la Guerra Civil i abans de l'incendi de l'estiu del 1936 que va acabar amb l'esplendor de les pintures i del conjunt. Les imatges del llibre van remoure els records d'infantesa de Naya, aquelles passejades per les ruïnes del monestir o aquelles converses amb els seus avis, que li parlaven de la majestuositat dels sostres i parets abans de la seva destrucció per les flames. Aquest és el punt de partida d'un llarg procés de reconstrucció, en el qual destaca la tasca de l'artista digital igualadí Albert Burzón, de Burzon*Comenge de recreació virtual per tal d'aproximar-se a la bellesa de les pintures originals. Un projecte, "Sixena, la màgia d'un somni', que ha estat mereixedor, entre altres reconeixements, del premi Hispania Nostra.

Burzon trebalant en la recuperació digital de le spintures de Sixena

"Es tracta de la restauració d'una de les millors obres d'art Romànic europeu i que ha guanyat el premi Hispania Nostra. Les restes de les pintures que van sobreviure, sense color, es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Aquest és un projecte que vam iniciar fa quatre anys i que encara està en procés. Hem restaurat digitalment el 90% de les pintures, estem treballant en correccions i ens resta un 10% per finalitzar aquesta part del projecte. També hem recreat els sostres i l'arquitectura de la Sala Capitular amb tecnologia 3D i estem perfilant els detalls finals de les diferents textures i acabats. Aquest projecte culminarà en una experiència de realitat virtual on l'espectador podrà contemplar la bellesa de la sala capitular en el seu moment de màxima esplendor", expliquen des de l'estudi Burzon*Comenge sobre el projecte "Sixena, la Màgia d'un Somni".

Una imatge de ¡l documental 'El sueño de Sigena'

'El sueño de Sigena', que té 12 candidatures als premis Goya 2022 i que entre altres firmes compta amb la banda sonora original feta per la jazzista Andrea Motis, és una producció de Benecé i Dreamdigital Creative Works SL i compta amb la participació de RTVE i el suport de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA).

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.