//Plugins sense CDN ?>
Aquest dissabte ha tingut lloc l’anunciada visita guiada pel poble de Copons, que ha reunit una vintena de persones per conèixer el passat emprenedor de la vila. L’itinerari turístic pretén potenciar i posar en valor els principals atractius turístics de la vila de Copons (Alta Anoia), combinant-los en un sol producte turístic capaç d’atreure l’atenció de públics prou diversos. L’itinerari es vehicularia sobre dos eixos principals, l’històrico-cultural i el natural.
Durant el segle XVIII, aprofitant el Decret de Nova Planta que suprimí les duanes interiors i permeté als catalans comerciar amb la resta de la Península, Copons es va convertir en el punt de pas del vuitanta per cent del tràfic comercial entre Catalunya i la resta de l’Estat. Era un tràfic d’anada i tornada. Catalunya venia manufactures i comprava gra. L’orografia va fer que els transportistes fessin una parada obligatòria a Copons abans de pujar fins a Calaf. Una quinzena de famílies de Copons, empeses per l’escassetat de terres de conreu i per tant de mitjans de subsistència, van veure oportunitats de negoci en el transport de mercaderies primer i en el comerç d’aquestes mercaderies després. Els descendents d’aquestes famílies s’acabarien establint a les principals ciutats de l’Estat espanyol i acabarien creant tota mena de negocis i fundant bancs i entitats benèfiques. A Copons acabarien edificant cases senyorials i molins per moldre el gra procedent de la Península. L’historiador Edgar Rodríguez ha explicat als visitants la gènesi i evolució d’aquests negocis i ha mostrat els vestigis arquitectònics d’aquest passat esplendorós. Ha comptat amb la col·laboració de Jaume Ortínez, que ha explicat nombroses fetes d’aquells coponencs, i d’Antoni Olivé, que ha relacionat el seu esperit emprenedor amb el concepte contemporani d’emprenedoria.
Està previst que la visita guiada, organitzada per l’Ajuntament de Copons amb la col·laboracióde l'Aula Universitària de la Gent Gran de l'Anoia (AUGA), es repeteixi en el futur.