//Plugins sense CDN ?>
ANOIADIARI/ACN La Casa Amatller, de Puig i Cadafalch, una de les icones del Moderinsme i l'arquitectura a Catalunya, ha obert les portes del Museu Digital, un espai de 2.000 metres quadrats que transporta el visitant a principis del segle XX, a través d'un recorregut pels orígens del Modernisme com un element clau en el naixement de la identitat catalana i en la creació de la Barcelona actual. El nou espai compta amb prop de 2000 metres quadrats, amb una sala immersiva 360 graus, una sala de realitat virtual i instal·lacions interactives.
Una de les experiències destacades del museu és la sala immersiva que actualment ofereix la temporal 'Dracs, llegendes de foc'. És una experiència audiovisual 360° de 25 minuts de durada produïda per Layers of Reality de La Ideal Centre d'Arts Digitals en col·laboració amb l'estudi igualadí Burzon*Comenge. El relat de l'audiovisual ens endinsa en la llegenda i el mite dels dracs de manera envoltant.
El director artístic del Museu Digital i d'IDEAL, Jordi Sellas, en declaracions a l'ACN, ha reivindicat que es tracta de la primera experiència digital dedicada al Modernisme i als orígens de la Barcelona actual, a través d'una museografia immersiva, interactiva i tradicional. També ha reivindicat la localització simbòlica i cèntrica del Museu Digital.
La mostra s'interessa per la creativitat, entusiasme i voluntat de progrés de la societat civil catalana d'aquella època de canvis que van ser decisives per l'eclosió del Modernisme.
A través de cinc sales digitals i interactives, el visitant pot descobrir l'essència del Modernisme català en totes les seves facetes. La primera sala expositiva retrata la Barcelona de 1900. S'ofereix una gran cúpula que projecta un mapping que comença amb la caiguda de les muralles a la ciutat i continua amb un recorregut abstracte per la història del Modernisme. També una projecció amb els detalls de la façana de la Casa Amatller i detalls de la família.
El recorregut continua amb una sala familiar interactiva, 'La mansana de la discòrdia'. La sala projecta la composició animada i els personatges més emblemàtics del Modernisme català, il·lustrada per l'artista catalana Pilarín Bayés. Els participants experimentaran l'experiència en una acció de sketch and post, un escaneig que incorpora 8 personatges que els visitants pinten i escanegen i es projecten a la pantalla dins del dibuix animat, en un espai visible per a tots.
També hi ha un espai expositiu tradicional que submergeix els visitants en l'entorn més íntim de la família Amatller a partir d'objectes originals de la família, com les càmeres fotogràfiques que utilitzaven, àlbums de viatges, monedes, binocles, maletes o necessers de complements.
El viatge es fa a partir d'imatges artístiques i documentals, així com imatges creades en 2D, 3D i altres tècniques generatives com la intel·ligència artificial. Tot això dotat de moviment amb tècniques d'animació i motion graphics. Tot i que l'audiovisual s'emet en format continu en un inici l'espectador viatja al Passeig de Gràcia de l'any 1900 situant-lo en el context històric. L'endinsa en l'arquitectura i l'escultura de la casa, gàrgoles, dracs, escuts i altres elements arquitectònics cobren vida en l'audiovisual i són una còpia exacta capturada digitalment de la façana emprant la tècnica de la fotogrametria. El drac molt present en la Casa Amatller és el fil conductor del guió, la cultura catalana, els correfocs, els diables, els dracs, la llegenda de Sant Jordi. També dracs del món sencer es passegen per la sala.
Com a curiositat podem trobar cares conegudes igualadines en la part de l'audiovisual on s'escenifica un correfoc. Per recrear aquesta escena van participar en el rodatge els Diables de Torredembarra, els Diables de Poblenou, els Diables de Sant Quintí de Mediona i els del El Ball de Sant Miquel i els Diables d'Igualada.
L'espai compta amb més de 500 m² de pantalla i una cúpula domo que dona un valor afegit a l'experiència.