TORNAR
PUBLICITAT

Estudi Ribaudí i Carmina Orgué Disseny d'interiors exposen al Museu de la Pell d’Igualada

cultura
Diumenge, 15 setembre 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

La mostra es presentarà en dues exposicions on es podran veure els treballs realitzats pel dissenyador industrial Jordi Ribaudí i en un audiovisual, els treballs de la interiorista i directora d’obres Carmina Orgué

La sala de les Encavallades del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia (MPICA) acull la mostra dels dos estudis que el passat 2023 van ser reconeguts amb el Premi Gaspar Camps, en el marc de la 28a edició dels Premis Ciutat d'Igualada, organitzats pel Departament de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada.

En aquesta edició, el Premi Gaspar Camps de Disseny Industrial Ciutat d'Igualada va recaure en l'Estudi Ribaudí, dirigit pel dissenyador industrial Jordi Ribaudí Trepat, com a reconeixement en la defensa de l´ús artesanal de la pell, el producte de qualitat i l'experimentació artística i funcional dels usos del cuir.

En la categoria de disseny d’interiors, el Premi Gaspar Camps d'Interiorisme Ciutat d'Igualada es va reconèixer a la firma CODI, de la dissenyadora Carmina Orgué Fígols, per la seva visió creativa de l'espai, l'ús de materials innovadors i la combinació d'aquests amb materials tradicionals, assolint uns resultats excel·lents.

La mostra serà un recull de les creacions produïdes per cada un d’aquests estudis en dues exposicions, on es podran veure objectes de disseny, peces úniques, projeccions que narren la creació i transformació d’espais i la seva utilització.

Les peces d’autor de Ribaudí s’emmarcaran sota la mostra “Hàptica. Jordi Ribaudí, la pell amb les mans” i conformaran un discurs intimista i reflexiu sobre l’ús de materials per a la producció d’elements singulars, on el disseny, la funcionalitat i l’ecologia hi tenen un paper preponderant. Els treballs d’Orgué es podran veure en format audiovisual en la secció titulada “CODI. Carmina Orgué Disseny d'interiors”.

La doble exposició s’inaugurarà el proper dijous 19 de setembre a les 19 h i es podrà veure fins al diumenge 27 d’octubre.

Hàptica. Jordi Ribaudí, la pell amb les mans

Les peces que ha escollit Ribaudí per aquesta ocasió formen part de les creacions més íntimes de l'autor, aquelles en les què es defensa el cuir com a material d'ús i també com a expressió artística. Algunes de les obres exposades formen part de sèries limitades, altres són peces úniques "que es mouen entre el disseny i la creació pura" i que com bé assenyala Ribaudí, esdevenen "una mescla d'idees i sensacions convertides en objectes que expliquen històries".

Ribaudí (Igualada, 1968) és Dissenyador industrial per l'Escola Elisava, amb una llarga trajectòria en el disseny d'espais comercials per a marques nacionals i internacionals com Sita Murt, Munich, Stradivarius (Grup Zara) i Tous, entre altres.

L’any 2007 obre el seu estudi en una antiga adoberia del segle XIX al barri del Rec d’Igualada, entorn vinculat a l’activitat industrial familiar, seguint l’estela del seu besavi: el barri del Rec, l’ús de la pell i l’emprenedoria. L'any 2016 funda TORU, empresa d'artesania centrada en la producció de mobiliari artesanal, a partir de materials nobles, on el cuir d’adob vegetal, produït amb els més alts estàndards de qualitat, sobresurt en les seves creacions. Les peces concebudes per Ribaudí són dissenys únics i de gran simplicitat, producte de la recerca per trobar noves formes amb qualitats tàctils. Com reflexiona l’autor: “Així que ara que em trobo davant l’oportunitat d’exposar aquestes peces al Museu de la Pell de casa meva. No puc evitar pensar en les tombarelles del destí i si tot plegat no va ser una idea del besavi, i a la cara m’hi ve un somriure”.

CODI. Carmina Orgué Disseny d'interiors

Les intervencions d’Orgué en els espais privats es presenten com a interiors racionalistes, equilibrats, amb una alta presència de colors clars i grans obertures per a la llum, jugant amb cromatismes beix, blancs i el mateix to clar de la fusta vista per al mobiliari, junt amb l'aplicació de tonalitats apagades, verdes o vermelles, en algunes parets i envans. Una combinació que contrasta amb el discurs que presenten les creacions que firma per a espais gastronòmics, on predomina la corba, una il·luminació atenuada i un estil més selvàtic, amb l'ús del vímet, la pell i l’estampat, tot conjugat amb una alta presència de vegetació.

Orgué (Igualada, 1975) és llicenciada en Belles Arts en la modalitat d’Escultura Pública,  graduada en Projectes i Direcció d'obres d'interiorisme per l’Escola Massana i fundadora de l’estudi CODI.

El Premi de Disseny Gaspar Camps Ciutat d’Igualada

El guardó té l’objectiu de reconèixer treballs de creació, innovació i de qualitat, produïts a Igualada o a la comarca de l’Anoia, ja sigui per estudis, creadors individuals o col·lectius. El premi es presenta en tres disciplines que es convoquen de forma rotativa, on les candidatures presenten els treballs realitzats en els darrers tres anys. Per aquest 2024 es podran presentar els treballs en disseny de moda i joieria i complements produïts per persones, grups i firmes que hagin produït les seves creacions a la comarca de l’Anoia. El termini per l’edició d’enguany acabarà el 20 de setembre. El 2025 serà el torn del reconeixement a la creació gràfica i el per al 2026 es tornarà a celebrar el Premi Gaspar Camps per al disseny industrial i interiorisme. En cada una de les edicions, els premiats són convidats a concebre una exposició amb la què mostrar part del seu talent, més enllà de la peça o peces guardonades. El premi és possible gràcies al suport de les entitats Disseny=Igualada, Disseny Marked i l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps, junt amb la mantenidora del premi, la Doctora en Disseny per la Universitat de Barcelona i directora de La Gaspar, Raquel Camacho.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.