//Plugins sense CDN ?>
En l’acte de presentació hi van participar més d’un centenar de persones i després del visionat, als assistents se’ls hi va explicar en quin moment es troba l’estat de les excavacions que durant tot el mes d’agost es portaran a terme a l’Abric Romaní.
L’Abric Romaní de Capellades va ser l’entorn en què l’arqueòleg i el paleontòleg Eudald Carbonell i el director Alfons Par van presentar la preestrena de Des-extinción. El documental és la proposta d’un viatge a diferents parts del planeta on acompanyats de la monologuista Patricia Sornosa, junt amb Carbonell, s’estudien tècniques per recuperar el nombre de membres d’una espècie en risc d’extinció i també, els límits tècnics amb què la ciència s’ha topat per recuperar espècies ja extintes. Alhora, el documental desmitifica algunes de les propostes presentades des de la ciència-ficció, com la recuperació de dinosaures a través de la sang d’un mosquit del juràssic que hagués quedat atrapat en una gota d’ambre i posa sobre la taula noves tècniques per a la recuperació d’espècies, emprant individus femella actuals, per gestar antecessors que per parentiu, comparteixen gairebé, la totalitat del codi genètic.
La importància del coneixement dels neandertals de l’Abric Romaní
Segons Eudald Carbonell, les campanyes serveixen per anar repetint i saber exactament com vivien els neandertals, com caçaven, com s’alimentaven, de quina fauna disposava, com eren les estructures dels fogars i quina demografia presenten en els diferents grups en cada estrat. Carbonell també destaca que amb els estudis de prospecció actuals es sap que a l’Abric Romaní es podrà retrocedir 100.000 anys d’història en els jaciments que encara resten per ser excavats.