//Plugins sense CDN ?>
Jordi Cuixart i Jordi Sánchez han participat als tallers que dirigeix la fotògrafa Maria Vernet i la mostra permet veure alguna de les seves composicions. L'exposició restarà oberta fins el 30 de maig.
Des de dimecres 5, Igualada acull -al Museu de la Pell- 'Veure o mirar. Retrats a presó', l'exposició del Taller de Fotografia del Centre Penitenciari Lledoners que recull els treballs dels 27 interns que han realitzat el taller. D'entre els participants hi ha presos polítics catalans privats de llibertat des de fa més de tres anys, com Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, empresonats per les mobilitzacions de defensa del referèndum de l'1-O.
A la presó de Lledoners, el Taller de Fotografia és una de les opcions que ofereix el Centre. El curs, dirigit per la fotògrafa Maria Vernet, s'ha centrat en la temàtica del retrat, i ha permès als participants aprendre la tècnica fotogràfica (digital, analògica o lumínica) com a mitjà per expressar emocions. L'exposició de les obres permet mostrar l'aprenentatge dels alumnes i, alhora, construir un vincle cultural entre la presó i l'exterior.
La mostra es divideix en diferents sèries fotogràfiques que reflecteixen els sentiments, les esperances i els anhels d'uns interns obligats a viure un doble confinament. Entre les desenes de retrats que omplen les Encavallades del Museu de la Pell d'Igualada es poden veure obres que tenen com a protagonistes els propis presos polítics. L'acte institucional d'inauguració va tenir lloc dimecres i va comptar amb la intervenció de Carme Riera, Tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Igualada; d'Ingrid March, en representació d'Òmnium Anoia; el Secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó; la directora del Centre Penitenciari de Lledoners, Susanna Gràcia; la responsable del Taller de Fotografia, Maria Vernet; i de dos interns del centre: Miquel, alumne del taller, i Jordi Sánchez, expresident de l'ANC i pres polític des de fa tres anys i mig.
Sánchez va voler reclamar que la societat s'obri més a conèixer la vida de les presons: "els presos polítics hem pogut ajudar a fer visible una realitat que fa anys que existeix però que havia estat amagada: la quotidianitat de les presons". Va tancar l'acte la primera tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Igualada, Carme Riera, que va agrair la tasca dels equips educatius dels centres penitenciaris, dels voluntaris, i dels propis presos que participen en les diferents activitats formatives. A l'acte hi van assistir diversos regidors del consistori.
L'Exposició, organitzada pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament d'Igualada i el Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia, es pot visitar del 5 al 30 de maig a les Encavallades del Museu de la Pell, al carrer Doctor Joan Mercader número 1 d'Igualada en els següents horaris: dimarts i dimecres de 10 a 2; dijous i divendres de 10 a 2 i de 4 a 8; i dissabtes, diumenges i festius d'11 a 2. L'entrada és gratuïta.