TORNAR

"Fedra", la gran tragèdia clàssica que mai mor

Mercè Sampietro i Xavier Ripoll han destacat en la versió de Sergi Balbel representada aquest dissabte a Igualada

cultura
Diumenge, 3 maig 2015. 03:00. Núria Olivé Montrabeta.
D'un cop d'ull

"Fedra", amb tota la seva passió, ràbia, obsessió i amor salvatge ha aterrat aquest dissabte al vespre a Igualada per sacsejar el Teatre Municipal l’Ateneu. "Fedra" està considerada com una de les tragèdies més apassionants i intenses de la literatura grega. Una història d’amor que va contra les lleis i la societat.

Un repartiment de luxe, format per Emma Vilarasau (Fedra), Mercè Sampietro (Enona), Lluís Soler (Teseu), Xavier Ripoll (Hipòlit), Jordi Banacolocha (Teràmenes), Queralt Casasayas (Alícia) i Gemma Martínez (Panopa, Ismene) han treballat sota la direcció de Sergi Belbel sobre versió de "Fedra" escrita per Jean Racine l’any 1677, una dura i densa tragèdia clàssica. 

Emma Vilarasau és la Fedra de Balbel. Fotografia: David Ruano

Fedra, enamorada del seu fillastre Hipòlit i empesa per la seva confident, Enona, confessa la seva passió. Ferida pel rebuig d’Hipòlit, ella no pot amagar el seus sentiments davant del seu espòs i rei d’Atenes, Teseu. Colpida per un profund sentiment de culpa, Fedra s’endinsa en un infern personal. La seva passió desbordant i irrefrenable la conduirà, a ella i a la resta de personatges, a un tràgic destí. 

Una vegada més, com ja va fer amb obres com "Juli César", Balbel ha sapigut adaptar un clàssic com és "Fedra" als escenaris actuals, amb un màxim respecte al text i a l’essència de l’obra original. Balbel ha arriscat a l’hora d’apostar per un clàssic d’aquestes dimensions, "Fedra" requereix que l’espectador sigui conscient de què va a veure i sàpiga que s’enfronta a dues hores intensíssimes i denses, plenes de tragèdia i de diàlegs i monòlegs en vers alexandrí.

Tot i que els actors formen un repartiment de luxe, destaca la figura de Xavier Ripoll, que interpreta un Hipòlit brillant, majestuós, que fa ressonar la seva veu per tota la Grècia Clàssica.

Xavier Ripoll interpretant Hopòlit. Fotografia: David Ruano

Per la seva banda, Mercè Sampietro, interpreta Enona, la criada i confident de Fedra. Allunyada dels personatges perversos que els espectadors estan acostumats a veure en sèries de televisió, Sampietro evoca tota la seva dolçor en una Enona esplèndida. A l’hora, és dels pocs personatges que aconsegueix transformar el guió, en el to precís que requereixen els versos alexandrins.

Emma Vilarasau i Mercè Sampietro, Fedra i Enona. Fotografia: David Ruano

En aquesta obra, Emma Vilarasau (Fedra) i Lluís Soler (Teseu) queden en un segon pla. Tot i encapçalar el personatge protagonista, Vilarasau no mostra la seva millor faceta com a actriu en aquest muntatge. D’altra banda, el personatge de Lluís Soler té poca presència sobre l’escenari i això fa l’actor no pugui lluir totes les seves cartes en la interpretació.

Lluís Soler, interpretant a Teseu. Fotografia: David Ruano

Segurament aquest muntatge de Sergi Balbel cedeix el protagonisme que s’hauria d’endur "Fedra", el personatge protagonista, a Hipòlit, una gran interpretació de Xavier Ripoll que s’erigeix com l’autèntic protagonista de l’obra. "Fedra", enmig de la Grècia Clàssica mostra la solidesa i la duresa d’una tragèdia clàssica, amb un repartiment molt reconegut que en aquesta ocasió sap acompanyar, estar i oferir.


1 Comentaris

P

Pere

Igd

3 de maig 2015.10:00h

Respondre

Extraordinària representació de teatre clàssic amb un repartiment de luxe. Un plaer pels sentits pels que estimem el teatre, encara que a força gent li va costar. No era teatre del fàcil, era... Llegir més teatredel bo.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.