TORNAR

La Festa de l'Arbre de Maig es consolida a Igualada

Com a novetat en aquesta tercera edició, un carro de l'Antic Gremi de Traginers ha ajudat a traslladar el pi, de més de 23 metres, fins a l'entrada del municipi

cultura
Dilluns, 19 maig 2014. 03:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Ancestralment, la festa de l'Arbre de Maig era un ritual no cristianitzat que venia de la veneració dels esperits de la naturalesa. L'objectiu era aconseguir, mitjançant el sacrifici d'un individu, que el temps fos favorable de cara a les noves collites de primavera, just abans de collir el gra. Les referències que se'n tenen ronden el segle XV. A Igualada, la festa es va anar celebrant des de finals del XIX. Fa tres anys que l'entitat "Alpinisme" l'ha recuperat després de 100 anys d'intermitència.

A primera hora del matí, els portadors ja eren a Can Titó

No tots els participants han aconseguit arribar fins a dalt de tot

160 participants han participat en la tercera edició de la festa

Plantar l'arbre, símbol de conquesta del poble, ha estat el punt més intens de la jornada, tot i que també el moment amb més tensió: l'emoció combinada amb el risc que comporta plantar un pi de més de 23 metres, ha aconseguit captar l'atenció de tota la plaça de Pius XII. Sota les ordres de Roger Casas, membre de l'Apinisme, prop d'un centenar de persones ha fet possible que un altre any el pi hagi estat plantat. Al darrere hi ha hagut una feina d'estratègia que va millorant any rere any, un model similar i mixt d'altres ciutats, adequat a la Plaça Pius XII. Tot ha començat ben d'hora, amb més d'un centenar de persones sortint a peu fins a Can Titó, a Vilanova del Camí, per talar l'arbre (meticulosament escollit), netejar-lo i carregar-lo a un carro de l'Antic Gremi de Traginers. Just al límit d'Igualada, l'arbre ha entrat a la ciutat sobre les espatlles dels portadors.

Cada any s'incorporen nous elements per, mica en mica, anar vestint la festa. Enguany s'han fet els mocadors de farcell, per donar uniformitat a tots els participants. També s'ha fet la ballada al voltant del maig (l'arbre) un cop estava plantat, Marc Talavera, ha explicat "significa la veneració al voltant del símbol que s'ha plantat". Un dels objectius principals que s'ha mantingut al llarg de les tres edicions ha estat la preservació que la festa arreli a la ciutat i sigui del poble. Gerard Fuentes, president de l'Alpinisme, ha explicat que "si volem que la festa vagi creixent i vagi enganxant la gent, no es poden fer grans tirades amb l'arbre, la gent s'ha de sentir còmode per així, gaudeixi de la festa".

Aquest any, el bon temps ha donat peu a que una quinzena de participants desafiessin l'altura de l'arbre i participessin al concurs de grimpaires. Al llarg de la tarda, s'han pogut veure diferents estratègies per pujar el pi, des de peus descalços fins a petits salts per intentar arribar a la copa. Els que ho han aconseguit s'han endut un fuet que han agut d'agafar de dalt l'arbre. Els més ràpids en la seva categoria, s'han endut a casa un pernil.

La festa va creixent any rere any

Els membres de l'Alpinisme valoren molt positivament l'acte: Gerard Fuentes ha explicat que "la festa encara està en creixement, avui però, s'ha demostrat que mica en mica, anem guanyant gent". Fet que demostra que la festa es va consolidant i que cada cop més gent comença a conèixer la festa de l'arbre de maig. Marc Talavera ha afegit: "un fet molt significatiu és que la gent que hi ha participat un any, sempre ha repetit, no es perd gent sinó que se ni suma de nova".

Va contra el medi ambient talar un pi?

Des de l'entitat es treballa molt perquè la festa sigui sostenible i perquè talar un pi no suposi cap d'any pels ecosistemes de la comarca. Fins i tot podria suposar un benefici, entenent que en el context actual als boscos de l'Anoia hi ha un excés de superfície forestal i això provoca problemes de biodiversitat i incendis forestals. En Marc Talavera és membre de l'Alpinisme, ha fet el màster de gestió i restauració del medi natural, i actualment està estudiant el doctorat al departament de botànica de la Universitat de Barcelona. En el fons, explica, "el que interessaria és disminuir la densitat i la continuïtat forestal de massa de pins i afavorir les alzines, que creixen a sota dels pins".

L'arbre plantat diumenge es podrà veure a la Plaça Pius XIX fins a finals d'aquesta setmana.

Núria Olivé


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.