//Plugins sense CDN ?>
La xerrada per tal de conèixer aquesta tradició serà aquest mateix dimarts, dia 9, a les 7 del vespre al Casal Cívic Montserrat.
L'acte s'acabarà amb un pica-pica on es degustaran el te i les pastes típiques del Marroc
Alguns detalls culturals de la Festa
La Festa del Sacrifici és un dels esdeveniments populars més importants de l'any per als seguidors de l'Islam. Uns dies de solidaritat, reunió comunitària, gastronòmica i religiosa, durant els quals es renova la fe en Al·là.
La data genèrica de la celebració és el dia 10 de l'últim mes (Du al Haya o Dhou al'hijja) segons el calendari musulmà. Aquest és també el dia central de les sis jornades (o deu, segons altres corrents de l'Islam) establertes per fer el pelegrinatge a la Meca, just 70 dies després de la ruptura del Ramadà. La Gran festa és basicament un acte de comunió i solidaritat entre els musulmans d'arreu del món, i a Catalunya la celebraran massivament comunitats tan diverses com la marroquina, la pakistanesa o la senegambiana.
Tradicionalment, en els països occidentals la celebració comença amb la vetlla, la nit anterior, que es passa meditant i pregant, i continua amb la multitudinària pregària matinal, liderada pel cap espiritual de la comunitat, a la mesquita local o, preferiblement, a l'aire lliure.
El sacrifici del xai
En els països musulmans, després de les oracions, a cada família es realitza el sacrifici d'un xai segons els preceptes islàmics. A Catalunya, les normatives higiènico-sanitàries prohibeixen el sacrifici d'animals fora dels escorxadors autoritzats i els participants a la festa han d'anar a buscar el xai, mort pel mètode tradicional, als escorxadors de cada localitat o bé comprar la carn a les carnisseries halal. La carn es distribueix per fer grans i saborosos àpats entre els membres de la família i els amics, però també entre els fidels amb menys recursos, que aquest dia han de ser convidats a menjar de valent.
El sacrifici del xai es realitza en commemoració d'un fet històric present als grans textos sagrats, tant l'Alcorà com a la Bíblia.
Jordi BV
Igualada
8 de desembre 2008.21:05h
Erem a Fez, al Marroc, fa un parell d’anys pel Laïd Lakbir. Tot tancat. Els carrers deserts. Una família molt pobre ens va veure pel carrer i ens va cridar des del terrat. Vem entrar i ens van... Llegir més convidar a xai i te. No tenien res i no ens deixaven marxar ja que volien compartir el xai amb nosaltres. Una hospitalitat que recordarem sempre.