//Plugins sense CDN ?>
Igualada celebra aquest diumenge l'acte central d'una de les festes més importants del seu calendari, els tres tombs. Els carruatges de l'Antic Gremi de Traginers ja són a punt per fer reviure, juntament amb carros i cavalls vinguts d'arreu de Catalunya, l'antic ofici de traginer. Ahir, coincidint amb el dia del patró, es va retre homenatge a Sant Antoni amb l'ofici a Santa Maria i la cercavila dels banderers i les pubilles.
L'endemà d'homenatjar al patró, Sant Antoni, la festa dels tres tombs d'Igualada viu avui el seu gran dia. Una vuitantena de carros i prop de dos-cents cavalls s'exhibiran a partir de les 12 h al centre d'Igualada rememorant l'antic ofici de traginer. La festa dels tres tombs de la ciutat és la més antiga de Catalunya, se celebra ininterrompudament des del 1822 i en aquesta ocasió, no hi faltaran els carruatges més emblemàtics de l'Antic Gremi de Traginers d'Igualada; lògicament el carro del sant, el de la palla o la diligència, que ens permeten fer una idea de com eren els trajectes entre Igualada i Barcelona. Enguany repeteix el carro dels fogots, recuperat fa un temps per l'Antic Gremi, que ens dóna una idea del que significava l'ofici de fogotaire: esporgar les branques dels pins per vendre-les com a fogots a les bòbiles i forns de pa. Els carruatges més representatius del país tampoc es perdran la cita igualadina.
L'ofici va marcar la celebració de Sant Antoni, amb la tradicional cercavila per recollir les banderes dels domicilis dels seus portadors; ells, amb les pubilles, les autoritats i la banda de música municipal, van fer cap a Santa Maria. Els voladors obrien camí fent retronar els carrers del centre amb els seus trabucs. La coincidència de la jornada en dissabte va fer que el seguici fos especialment participat. La prèvia dels tres tombs, ahir a la tarda, va arribar amb la passejada en carros i cavalls de les pubilles i els banderers; una cercavila molt participada i que va tenir l'epicentre al carrer Nou, donat que els dos banderers són germans i es van recollir les banderes de la botiga familiar, l'emblemàtic Cal Fum, de carn de cavall.