TORNAR

Les festes d’abans a la Biblioteca de la Memòria

Recull de records i experiències dels avis igualadins.

cultura
Dimecres, 8 octubre 2008. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Una quinzena de persones d’entre 70 i 95 anys van participar divendres al taller de fonts orals Com eren les festes?, que es va fer a la Biblioteca Central d’Igualada en el marc de la Setmana Gran. El seu testimoni passarà a formar part de la Biblioteca de la Memòria, un arxiu de fonts orals on es conserva el patrimoni històric i cultural que es troba en les experiències viscudes i els records d'igualadins i anoiencs.

Imatge de la festa de Santa Llúcia del llibre "Igualada recull gràfic 1870-1965"

Els tertulians van fer un viatge al passat per recordar com s’ho passaven de bé, en uns anys on fer-se el vestit pel ball de festa major i la bateta per l’aplec del dilluns de Pasqua era tot un ritual i on les parelles festejaven d’una altra manera. La celebració de la festa major igualadina durant la llarga postguerra va centrar gran part de la trobada: els conjunts musicals, el balls al velòdrom, el luxe del Mercantil... Les dones assistents van rememorar la il•lusió amb què anaven a ballar, tot i que “venien les nostres mares a vigilar-nos”. En aquest punt, alguns assistents van recordar les carabines, persones que controlaven les parelles balladores perquè no s’arrambessin. Els àpats festius també van protagonitzar part de la tertúlia: “el dinar de Festa Major era molt important i tothom tenia gent a casa, aquell dia”, van coincidir a assenyalar els participants. La importància de la festa era tan gran que atreia gent de tots els pobles anoiencs.

Aquesta tertúlia va ser enregistrada en vídeo i serà el primer document en suport digital de la Biblioteca de la Memòria. Van participar-hi: Rosa Calvet, Dolors Roca, Ramona Feixes, Josep Mª Calvet, Manolita Muñoz, Miquel Robusté, Roberto Beneyto, Mª Àngels Cobeta, Mercedes Segon, Margarida Claret, Mercè Mas, Maria Térmens, Pilar Agramunt i Elisa Carpi.


1 Comentaris

J

Josep Pascual

Igualada

8 d'octubre 2008.12:01h

Respondre

Vull felicitar la biblioteca de Igualada per aquesta iniciativa.
Vamb passar una estona formidable i ens va agradar molt recordar aquell passat tan nostra.
A veure si un altra dia ho repetim

Josep

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.