TORNAR

La FESTHI presenta el llibret de Sant Bartomeu, que recull els actes de Festa Major organitzats per l'entitat

cultura
Dijous, 1 agost 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

El passat 24 de juliol, just un mes abans de la diada de Sant Bartomeu, patró d'Igualada, la Federació del Seguici Tradicional Històric d'Igualada (FESTHI) va presentar el llibret de Sant Bartomeu, amb motiu de la Festa Major d'Igualada d'enguany.

El llibret de Sant Bartomeu és una publicació que l'entitat edita des del 2018 per "oferir una mirada en profunditat sobre diversos aspectes de la festa, amb articles d'història, entrevistes, articles d'opinió i el programa d'actes on participa el seguici". Miquel Grifé, president de la federació, va començar l'acte agraint a tots els autors, historiadors, artistes, col·laboradors i patrocinadors que han contribuït a la creació d'aquesta publicació. L'objectiu d'aquesta, tal i com apunta Grifé, és "donar veu a les colles i entitats d'Igualada i obrir una mirada al passat de la festa per entendre-la a dia d'avui, ensenyar una mica el que som, què tenim i què reivindiquem amb la festa".

Pel que fa als continguts del llibret, Grifé va destacar, en primer lloc, una efemèride que, segons l'historiador i arxiver Daniel Vilarrúbias, es celebra enguany: els 650 anys de la primera crida o pregó de la nostra festa major, "una fita històrica i cultural de gran importància, que ens mostra la rellevància de la festa". L'article explica l'origen de la festa i com eren aquestes crides o pregons medievals.

Per altra banda, com apunta Grifé "pot semblar que la festa major sigui sempre el mateix, però cada festa major és única perquè les vivències personals són noves i diferents i això és el que hem volgut plasmar en alguns altres dels articles del llibret". En aquest sentit, la publicació inclou tres articles de caire més personal i proper a les entitats: un article sobre el primer any del Drac Antic, un altre sobre la música de la Festa Major a partir d'una conversa del periodista Guillem Torres amb membres de la Banda de Música d'Igualada i, per últim, una sèrie d'episodis en format podcast sobre experiències personals de les colles del seguici realitzats pel Nacho Ferrer i la Maricel Forn.

Un altre escrit destacat és el de la Maria Garganté, historiadora de l'art i professora de la UAB, que explica la importància del temps festiu i convida a fer una reflexió i reivindicació del dia 24 d'agost com a dia festiu i central de la festa. Finalment, el llibret també inclou un article del Marcelí J. Valls sobre els castells de la Festa Major.

La portada, que a la vegada és el cartell de la FESTHI per aquesta festa major, ha estat elaborada per l'Helena Aparisi i representa els diferents teixits del vestuari de les colles del seguici: colors, textures i estampats de les persones que fan possible la festa.

Els llibrets es poden adquirir a la llibreria Llegim...? i al bar Les Cotxeres per un preu de 8€ i representen un petit mecenatge per fer més gran la Festa Major.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.