TORNAR

El 'Sense ficció' de TV3 emet de nou el documental 'Avi, et treuré d'aquí'

En la seva emissió el 2013, va aplegar 541.000 espectadors

cultura
Dilluns, 22 maig 2017. 10:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb el fil de la història d'un recluta republicà que va acabar presoner en un hospital militar franquista i hi va morir, per després ser traslladat -el 1965!- al Valle de los Caídos, 'Avi et trauré d'aquí' és un repàs a les misèries de la transició i a com la dictadura perviu. Aquest vespre de dimarts, la lluita del capelladí Joan Pinyol per recuperar les restes del seu avi, a TV3.

En un moment en el que el debat sobre el mausoleu franquista del Valle de los Caídos és més vigent que mai, quan es parla de la possible exhumació de les restes del dictador i ideòleg d'aquell espai sinistre, la Televisió Catalana emetrà el documental 'Avi, et trauré d'aquí'. Un documental fet des de la perspectiva de la família d'una de les víctimes de Franco, el capelladí Joan Colom. Serà aquest dimarts 23 de maig dins l'espai del programa 'Sense Ficció' i després del TN Vespre.

El documental, sota la direcció de Montse Armengou i Ricard Belis, pren de punt de partida la lluita del capelladí Joan Pinyol per treure el seu avi Joan del Valle de los Caídos i servirà per subratllar una vegada més la desconsideració i falta de respecte que els governs espanyols primer del PSOE i ara del PP han tingut respecte de les milers de víctimes del bàndol republicà que durant la dictadura hi van ser portades des d'incomptables fosses comunes sense que ho sabessin llurs famílies.​ ​

Quan es va projectar per primer cop, el març del 2013, 'Avi, et trauré d'aquí' va assolir un rècord d'audiència del programa 'Sense Ficció' amb 541.000 espectadors i va ser guardonat amb el premi Josep Maria Planes de periodisme d'investigació. El mateix 2013 va participar en el Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, i va ser una de les tres pel·lícules que el 2014 van integrar la secció 'Sense ficció' del festival DocsBarcelona. Festival Internacional de Cinema Documental de Barcelona i el 2014 va participar a DocsBarcelona + Medellín. El 2013, també va ser recollit pels membres d'un Grup de Treball de Desaparicions Forçades de les Nacions Unides que va visitar Barcelona.

Des d'aquell moment, el documental ha passat per pantalles de Madrid, Badajoz, Navarra, Catalunya (Mediona, Fornells de la Selva, Sant Carles de la Ràpita), Còrsega i ben recentment a les universitats de Nova York, Carolina del Nord, Minessota i Califòrnia amb la participació de la Montse Armengou i en el marc del seminari "Documental i la recuperació de la memòria històrica" que acaba d'impartir als Estats Units.

 

Molts familiars lluiten per poder treure les restes dels seus parents del Valle de los Caídos i enterrar-los prop de casa. Però les dificultats, sobretot per una manca de voluntat política, són moltes. Per a aquests afectats, com el capelladí Joan Pinyol, que el seu avi o pare reposi al costat de Franco és un greuge que va causar la dictadura i que la democràcia encara no ha reparat. Per tots ells, la projecció d'aquest documental amb què TV3 va posar llum sobre un dels aspectes més foscos del franquisme és, ara com ara, un pols a favor de la seva causa.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.