La sessió fou en molts moments dinàmica amb el col·loqui amb el públic, interpel·lant-los sobre les interaccions lingüístiques quotidianes dels assistents i animant-los a perseverar en l'ús de la llengua catalana amb els seus interlocutors.
El filòleg Pau Vidal va parlar a l'AUGA de l'ús social del català en l'actualitat i els reptes que es plantegen per millorar les expectatives de futur de la llengua.
El filòleg va començar analitzant la situació del català segons les estadístiques que es publiquen. Els científics de la llengua han estudiat perquè hem arribat a la situació actual segons els indicadors o maneres de mesurar que utilitzen, com ara l'evolució de l'ús de la llengua materna, el català al pati de l'escola o en els treballs en grup, la submissió del català al cinema, o en els continguts a les xarxes entre altres. Per il·lustrar les seves afirmacions va mostrar una estadística des del 1830 al 2018 i la previsió fins al 2053, en la qual es podia veure que s'ha passat del 92% d'ús del català al 37% i la previsió pel 2053 és del 30%.
També va fer un repàs a les raons que ens han portat fins aquesta situació. "De les primeres trobem la Constitució espanyola, que inclou lleis que fan molt difícil la normalització, la immigració massiva i la capacitat d'integració d'aquesta i el turisme amb els establiments que prioritzen altres llengües abans que el català." Pel que fa a les noves causes, "l'economia globalitzada, Internet i les xarxes socials i finalment la subordinació lingüística (adaptar l'hàbit de la llengua prioritària en detriment de la pròpia)".
El filòleg també va mencionar la campanya "Mantinc el català", campanya que anima els catalans a fer ús del català en les seves converses amb no catalanoparlants. Per acabar, va comentar opcions a fer per revertir aquesta situació, independentment de les mesures de les institucions polítiques.