TORNAR

El FineArt arrenca aquest vespre, amb una mirada femenina

Isabel Muñoz farà la primera visita guiada, al Museu de la Pell

cultura
Divendres, 21 febrer 2020. 09:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Tot és a punt per la inauguració, aquest vespre, a 2/4 de 7, del FineArt 2020. És la vuitena edició d'aquest certamen igualadí dedicat a la fotografia i que omple diversos espais del centre de la ciutat amb les creacions de fotògrafs de tot el món.

El FineArt d'Igualada d'enguany serà l'edició amb més presència femenina. El director de la mostra, Ramon Muntané, en declaracions a l'ACN, afirma que "no es tracta d'una qüestió de quotes, sinó que la tria dels artistes ha estat per la gran qualitat dels seus treballs". Per exemple, es podrà veure la Premi Nacional de Fotografia 2016, Isabel Muñoz, que compartirà espai expositiu amb Ana Palacios i el seu treball a l'Àfrica o Eva Parey i la seva mirada a les jornaleres sirianes refugiades. També destaquen les fotografies de Leysis Quesada, fotògrafa oficial del Ballet Nacional de Cuba. Seran 52 exposicions repartides per una vintena de punts de la ciutat. 

La fotògrafa Isabel Muñoz, protagonista aquest vespre FOTO: ACNIsabel Muñoz és qui farà la primera visita guiada, aquesta mateixa tarda. És Premi Nacional de Fotografia 2016 i està molt satisfeta amb l'exposició que ha comissariat François Cheval. "És una exposició especial i una aposta molt valenta", destaca l'artista. "Allò fàcil hagués estat anar a buscar les meves imatges més conegudes, però ell (Cheval) ha rebuscat i ha trobat una cosa diferent. Ha fet una relectura de la meva feina i n'estic molt contenta", afegeix Muñoz.

Leysis Quesada és un altre dels ingredients principals d'aquesta edició. És una fotògrafa cubana que al FineArt presenta un treball al voltant del ballet al seu país. De fet, ella és la fotògrafa oficial del Ballet Nacional de Cuba, però en l'exposició 'Pas de Deux' la fotògrafa fuig de la perfecció estètica del ballet, dels escenaris i les llums, i se centra en buscar una expressió més sincera. La seva obra és el resultat d'un treball molt intimista entre bambolines i on també hi apareixen les seves filles. Segons l'artista, "l'objectiu és capturar amb la càmera l'energia que surt de la interacció de les ballarines i els ballarins".

La igualadina Lídia Carbonell és una altra de les dones que exposa enguany. La seva ambició passa perquè amb la seva fotografia pretén conscienciar la ciutadania que cal cuidar el planeta. La mostra, ubicada a la Teneria, juga a contraposar parells de fotografies. "Una fotografia mostra la bellesa de la Mediterrània, i l'altra totes les restes i residus que el mar de fons acaba tornant", comenta. Majoritàriament són plàstics, però també coses curioses com la part frontal d'un cotxe. Carbonell acompanya les seves fotografies amb textos on s'expliquen dades científiques irrefutables, com per exemple que només es recicla el 9% del plàstic que es genera o que un 12% es crema.

Carbonell es dirigeix a un espectador jove. "Vull arribar als nens perquè ells són el futur", destaca. "La meva pretensió és que tots siguin ecologistes i que entenguin que aquesta informació és bàsica i necessària pel dia a dia, facin la professió que facin", afegeix. En el cas de l'exposició de Carbonell, la impressió de les fotografies i l'ús dels plafons i informacions també és respectuosa amb el medi ambient i no s'ha utilitzat cap tipus de plàstic.

Més visibilitat

Muñoz assenyala la importància "que les dones es vagin apoderant i vagin guanyant espais de visibilitat en la societat. Jo vinc d'una generació en què tot això era molt diferent", ha assenyalat. La Premi Nacional de Fotografia no creu en les quotes, sinó en el talent, i de talent femení n'hi ha molt". De la seva banda, Leysis Quesada explica que a Cuba, on hi havia molt poques dones que es dediquessin a la fotografia, darrerament també estan començant a agafar més protagonisme. A títol personal, però, assegura que a ella li ha resultat difícil compaginar-ho després de tenir dues filles: "abans feia molta fotografia documental, però ara no puc. Segurament per això treballo més amb tot allò relacionat amb el meu entorn". La igualadina Carbonell veu "fantàstic" que cada vegada les joves tinguin més referents femenines: "és important perquè les generacions que vinguin al darrere vegin que poden aconseguir els seus somnis".

52 exposicions en una vintena d'espais

Seran a la capital de l'Anoia el fotògraf de National Geographic Tino Soriano - premiat per la UNESCO, l'OMS i la Fundació World Press Photo- amb l'exposició 'La Xina i el Tibet'; el fotògraf suec Per Cormwell; l'argentí Juan Manuel de Rosas o el turc Lúftü Dagtas. En l'àmbit nacional, Muntané ha destacat la presència d'una de les millors fotògrafes de castells, Mireia Comas, o de l'artista local Manel Caballé. A banda de les exposicions, el festival inclourà un gran nombre d'activitats paral·leles, com ara les visites guiades a càrrec d'Isabel Muñoz, Per Cromwell, o Lútfü Dağtaș; o els tallers protagonitzats per Tino Soriano i Lídia Carbonell. El FineArt també servirà als assistents per descobrir espais que habitualment estan tancats a la ciutadania, reconvertits en sales d'exposicions. És el cas de la Rectoria, La Teneria o l'edifici Cíclope. En total, s'espera l'assistència d'uns 5.000 visitants, una xifra similar a la dels últims anys.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.