//Plugins sense CDN ?>
És un amic habitual de l'Aula Universitària de la Gent Gran de l'Anoia (AUGA) i mai decep amb el que explica. Francesc Bailón, antropòleg, va ser el protagonista de la darrera sessió abans de la parada per la Segona Pasqua.
Dilluns va tornar a l'AUGA l'antropòleg Francesc Bailón, després d'haver rebut molts premis en el que portem d'any. En destaquem, entre d'altres, la seva participació en els quatre "Goyas" de "Ningú vol la nit" d'Isabel Coixet, film que ell va assessorar sobre el modus vivendi dels pobles que viuen al gel.
Aquesta vegada el tema no van ser el Inuits (esquimals en dèiem abans), sinó els habitants de la península més gèlida de la Federació Russa: els nenets de Iamal. Un lloc amb temperatures de menys 60 graus durant molts mesos l'any.
Si l'anècdota va ser explicar la manera de viure i combatre aquest fred, el nus de la xerrada fou l'incertíssim futur d'aquest poble de 80.000 habitants disseminats en una zona més gran que França i gairebé sempre coberta de gel, però amb un subsòl que conté el 80% de les reserves de gas de l'estat que governa Vladimir Putin. Rússia -i Europa- necessita aquest gas i els nenets en son un obstacle per la seva extracció i transport. Ho tenen negre -no caldria ni dir-ho- i és tem que en deu anys no en quedarà cap. El proper dilluns no hi ha AUGA, però el dijous a la tarda hi ha una interessant sortida a la Segarra Històrica.