TORNAR

Francesc Canosa explicarà a Igualada el "miracle" del Canal d'Urgell

L’escriptor i periodista parlarà sobre el seu darrer llibre Aigua a les venes a una nova sessió de l’AUGA

cultura
Diumenge, 13 març 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dilluns 14 de març, el programa de l'Aula d'extensió universitària de la gent gran (AUGA), portarà al Teatre Municipal Ateneu el periodista i escriptor Francesc Canosa per parlar del seu darrer llibre, Aigua a les venes, un treball que, com diu el subtítol, és una "crònica d'un miracle català universal".

Francesc Canosa durant la presentació del llibre a Balaguer (Foto: Ràdio Balaguer)Aquest "miracle" és la construcció del canal d'Urgell, al segle XIX, l'obra hidràulica més important del món a l'època, explicat des de la part més humana –i familiar– i, a la vegada, reivindicativa d'un país que ha estat oblidat. Com escriu el director del magazín LA MIRA, és "la història de la construcció del canal d'Urgell per milers de persones que van aconseguir transformar el marró de les terres de secà de la plana coneguda com el clot de l'infern en un verd color esperança".

Al llibre llegim: Des d'un dels pobles més petits de Catalunya neix una història molt gran, universal. Aquesta història esclata al mateix temps que els Estats Units fan la seua conquesta de l'Oest, però aquesta història és sobre la desconeguda (re)conquesta de l'Oest de Catalunya. Quan Barcelona estava emmurallada, Catalunya (re)neix per una Terra Ferma que es desferma. Aquesta història és un miracle que tarda cinc segles a arribar i que converteix el marró misèria en verd esperança. Aigua, terra i sang. Aquesta història explica l'instant suprem d'una de les obres més bestials del món: el Canal d'Urgell. Milions de persones el van somiar, milers de persones el van fer, centenars de persones hi van morir. Aquesta és la història de com uns pocs van donar-ho tot a uns molts, de com es fa el futur. Aquí s'hi va plantar un estat d'ànim i en va brotar un país, uns éssers, una eternitat en vida. Aquesta és la història dels morts que sempre ens fan viure.

Francesc Canosa Farran és "explicador de coses". Periodista, escriptor, guionista. És director del magazín La Mira i articulista del diari Ara i Nació Digital; col·laborador d'El matí de Catalunya Ràdio i del Més 324 de Televisió de Catalunya. També és professor associat a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Treballa en el món de la comunicació des de 1995. Ha fet de periodista a La Mañana, Avui, El Periódico, El País i Singular Digital, i de reporter i guionista a TV3, Canal Satélite Digital, Canal 9, Tele 5 i Antena 3. La memòria de Catalunya és el nucli dels llibres que ha escrit: República TV. La Catalunya de la primera televisió; L'imperialisme dolç. Catalunya salva Extremadura del Plan Badajoz; Entre el sabre i la bomba. Memòries d'un país i d'un partit: Unió Democràtica de Catalunya (1931-1980); Capitans d'indústria; Fumar-se el franquisme. La Catalunya caliquenyo, o Sixena, la croada de la memòria. També ha dirigit l'obra Història del periodisme de Catalunya.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.