TORNAR

La Gaspar lidera el debat sobre sostenibilitat en l’artesania a l’Experiència Artisania

cultura
Divendres, 1 novembre 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

Aquest 24 d’octubre, en el marc de la 4a Experiència Artisania, s’ha celebrat al cinema de Sant Martí de Tous un debat sobre sostenibilitat en l’artesania, amb la participació destacada de La Gaspar com a centre educatiu capdavanter en aquest àmbit.

Artisania és una iniciativa d’Anoia en Transició, fruit de la cooperació entre quatre municipis —El Bruc, Copons, La Llacuna i Sant Martí de Tous—, amb l’objectiu de construir una comunitat rural econòmica, social i mediambientalment sostenible, que generi coneixement, riquesa i oportunitats a través de l’artesania contemporània. Aquesta aposta busca projectar el territori rural de l’Anoia connectant-lo amb els creadors i el món, amb la finalitat de convertir-lo en un espai on viure, inspirar-se i crear. 

La taula rodona, moderada per Jordi Vidal, director executiu de Leather Cluster Barcelona, va comptar amb la participació d'experts com Isabel del Río, doctora en història del disseny i coordinadora del cicle formatiu de grau superior en Tècniques en Pell de La Gaspar; Olga Dubovik, artesana de la pell i coordinadora del cicle formatiu de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny en Artesania de complements de cuir també de La Gaspar; i Mar Ribaudí, dissenyadora i artista multidisciplinar, així com professora de projectes en el cicle formatiu de grau superior en Tècniques en Pell de La Gaspar. Els ponents van compartir experiències i reflexions, reivindicant l’artesania com a camí per aconseguir un món més sostenible i promoure una economia circular que aprofiti els recursos propers, evitant la saturació del planeta i generant riquesa en el territori.

En aquest sentit, la pregunta sobre la relació entre l’artesania i la sostenibilitat, la Dra. Isabel del Río va respondre que la sostenibilitat ja és un valor intrínsec de l’artesania, perquè són un conjunt de pràctiques mil·lenàries que existeixen molt abans de les preocupacions de les darreres dècades pel medi ambient i per l’esgotament dels recursos naturals. El que ens ha de preocupar és la relació entre el disseny i la sostenibilitat, ja que és a les primeres fases del disseny on es prenen moltes decisions que tenen un gran impacte mediambiental. Per això des de l’escola La Gaspar fomentem projectes de disseny circular en pell: duradors, reparables i reutilitzables, amb un cicle de vida llarg.

 Per la seva part, l’artesana Olya Dubovik va insistir en què la pell és sostenible perquè és un recurs que ja ve d’una altra indústria. I, a més a més, com a material és biodegradable, molt resistent i, per tant, durador. Dubovik també va reivindicar el paper dels artesans que des de la seva pràctica laboral i estil de vida ja es posicionen conscientment en contra de la globalització i l’economia lineal.

Finalment, la dissenyadora Mar Ribaudí va defensar pràctiques com l’upcycling mitjançant la qual no només es fomenta la reutilització de productes o recursos per tal d’apostar per la sostenibilitat, sinó que a més planteja transformar-los amb creativitat i innovació amb l’objectiu de crear nous productes amb un valor molt més alt.

Després de la taula rodona, es va obrir un torn de paraules on Marina Calls i Xavier Vitlles, del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, van destacar els projectes en marxa per promocionar l’artesania entre les noves generacions, amb l’objectiu d’assegurar la continuïtat d’aquesta tradició en el futur. En aquest mateix espai, la directora de La Gaspar, la Dra. Raquel Camacho, va intervenir per posar de relleu que “La Gaspar, com a centre educatiu, va inaugurar la setmana passada el Projecte "La Gaspar Leather", un projecte d’excel·lència que ofereix estudis únics al país en constant relació amb l’empresa, per adaptar el perfil dels estudiants a les necessitats del mercat actual, amb un enfocament innovador, de qualitat, i amb una gran importància per al disseny i l’artesania”.

L’acte va culminar amb un tast de cerveses artesanes de la comarca de l’Anoia, tancant una tarda enriquidora dedicada a la sostenibilitat, la circularitat i el futur de l’artesania en el territori.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.