//Plugins sense CDN ?>
Compositor, director, musicòleg, intèrpret de viola de gamba... El currículum i les facetes de Jordi Savall continuen creixent dia a dia. Ara, l'igualadí serà el primer en rebre un nou premi de la Generalitat reservat al món de la música. El Guardó Pau Casals s'estrena amb ell.
La Generalitat donava a conèixer aquest dimarts la concessió de la primera edició del Guardó Pau Casals al músic Jordi Savall (Igualada, 1941) per la seva "excel·lència en l'àmbit de la música antiga i per la seva contribució decisiva a la projecció internacional de la cultura catalana". Savall ja ha estat guardonat i reconegut per la Generalitat recentment -la Medalla d'Or, el 2014- i ara amb aquesta nova distinció es fa ressò de la dilatada trajectòria professional de Jordi Savall, reconeguda internacionalment des de fa dècades arreu del món amb premis, distincions i programacions musicals, i que, per tant, permetrà al guardonat exercir les tasques de projecció i representació derivades del guardó. Per a la concessió del premi també s'ha tingut present l'intens treball i la tasca pedagògica que ha fet en l'àmbit de la cultura de la pau i de la defensa de la música com a fonament del diàleg intercultural.
Aquest nou guardó, de periodicitat biennal, té una doble finalitat: d'una banda, distingir les personalitats rellevants de l'àmbit cultural català que hagin contribuït decisivament a la projecció exterior de la cultura catalana i, d'altra banda, atorgar a les persones guardonades l'honor d'exercir durant dos anys naturals, de manera altruista i gratuïta, sota la denominació de legat o legada d'honor de la cultura catalana, tasques específiques de representació, promoció i projecció de la cultura catalana arreu del món.
Amb l'acceptació del Guardó, Jordi Savall assumeix l'encàrrec de fer, durant aquest any i el 2018, amb el títol honorífic de legat d'honor de la cultura catalana, tasques específiques de representació, difusió i projecció de la cultura catalana arreu del món, tant en el marc de les seves activitats professionals, com en tots aquells esdeveniments o actes culturals als quals pugui assistir a petició de la Generalitat.
L'elecció de Casals per donar nom al guardó va respondre al fet que va ser un dels millors violoncel·listes del segle XX i és reconegut com un dels millors intèrprets i directors d'orquestra del seu temps en l'escena internacional. També va actuar com a ambaixador de Catalunya i de la cultura catalana, per la qual cosa la seva figura transcendeix la dimensió de l'artista individual i constitueix un símbol emblemàtic de la petja que la cultura catalana deixa al món.