//Plugins sense CDN ?>
La celebració del vintè aniversari del Teatre de l’Aurora –que tindrà lloc el proper mes de maig- és la cirereta de la Programació Gener/Maig 2017 que s’inaugura aquest cap de setmana. La resta del pastís té com a ingredients principals alguns dels grans èxits del teatre de petit format de l’escena catalana dels darrers temps. Un cartell de luxe per celebrar amb els espectadors un aniversari molt especial per a la sala independent igualadina, on es podran veure 14 propostes de gran qualitat, de diversos gèneres i per a tots els públics. Un cartell eclèctic, amb un ampli ventall de propostes que van des de la comèdia fins al teatre documental, passant per la dansa, la música, el teatre de text, el familiar, els contes per a adults o el cabaret. Dins d’aquesta Programació Gener/Maig 2017 es reprèn el Cicle Les Golfes, la gran novetat d’aquesta temporada, amb propostes de molt petit format que es podran gaudir en aquest emblemàtic espai del teatre de Cal Font; i el Cicle Joventuts Musicals d’Igualada, que inclou dos concerts de música clàssica amb músics de casa.
Teatre de text, amb grans èxits del teatre de petit format
La nova programació presenta tres destacades propostes de teatre de text, que arriben a Igualada amb l’etiqueta de grans èxits del teatre de petit format català de l’actualitat. Es tracta de Ragazzo, (13, 14 i 15 de gener), de la Cia. Teatre Tot Terreny, escrita i dirigida per Lali Álvarez i brillantment interpretada per Oriol Pla. Aquesta multipremiada obra (Premi de la Crítica 2015 al Millor Espectacle per a Joves i a l’Actor Revelació, i Premi Serra d’Or a l’Espectacle Teatral de 2015), reviu la figura de Carlo Giuliani, el jove assassinat a Gènova el 2001 durant la cimera del G8. Tot un crit a la vida.
El mes de febrer arriba a Igualada, i abans de fer temporada al Teatre Lliure de Barcelona, un dels grans èxits del darrer Festival Temporada Alta. Es tracta de Cúbit (3,4 i 5 de febrer), una producció de la Sala la Planeta i La Ruta 40, de qui vam veure a l’Aurora El llarg dinar de Nadal (Premi Butaca 2015). El text és de Josep Maria Miró, un dels dramaturgs amb més èxit i prestigi internacional, que també dirigeix l’obra.
Finalment, també dins l’àmbit del teatre de text, la coneguda actriu Anna Alarcón (que hem vist a la televisió en sèries com La Riera o El cor de la ciutat i al teatre en obres com Sé de un lugar), interpreta Psicosi de les 4:48 (18 i 19 de febrer), un colpidor text de la prestigiosa dramaturga Sarah Kane. Una interpretació i una obra que han rebut el Premi BBVA de Teatre 2016 al millor espectacle i a la millor actriu.
Un espai destacat per a l’humor
La comèdia és una de les protagonistes de la Programació Gener/Maig 2017, amb quatre interessants propostes. Després d’exhaurir totes les localitats a Barcelona, podem veure a Igualada Les dones sàvies (27, 28 i 20 de gener), una divertida i original adaptació d’aquesta obra de Molière a càrrec de Ricard Farré i Enric Cambray, que es posen en la pell de tots els personatges d’aquest clàssic del teatre universal que es burla de la pedanteria.
Continuem amb una nova comèdia basada en un gran text literari. En aquest cas es tracta d’El darrer dia del Cafè de la Grantota (10, 11 i 12 de març), una obra de la Cia. Mea Culpa, basada en l’obra de Jesús Moncada, que retrata el darrer dia de Mequinensa abans de ser cobert d’aigua per la construcció d’un pantà.
Les Antonietes Teatre, una de les companyies més destacades del moment a Catalunya, torna a l’Aurora (on hem vist grans èxits dels darres anys com Vània o Un tramvia anomenat desig), amb Mambo (17, 18 i 19 de març), una comèdia negra sobre l’amor, a ritme de mambo.
Finalment, T-Atraco Teatre, la companyia formada per Robert Gobern i l’igualadí Joan Valentí, presenta la segona part de la divertida La butaca. A La Quarta Via (12, 13 i 14 de maig), recuperen els personatges de Josep Moragues i del mossos independentista que uniran les seves forces per aconseguir que Catalunya pugui votar lliurement.
Teatre familiar amb una nova producció de la Cia.Teatre de l’Aurora
La Cia. Teatre de l’Aurora, després de l’èxit de El Comte Arnau, presenta el seu segon espectacle per a tots els públics, Un món de coses (7, 8 i 9 d’abril), un muntatge de gran riquesa visual amb actors, objectes i música en viu, que fascinarà a grans i petits.
Música-dansa, teatre documental, contes per a adults i cabaret, al Cicle Les Golfes
Després de la bona acollida rebuda en la seva estrena, a la darrera programació, el Teatre de l’Aurora dóna continuïtat al Cicle Les Golfes, una petita programació oberta a espectacles de molt petit format, de tots els gèneres i disciplines artístiques, petites perles que potenciaran al màxim la proximitat entre artistes i públic en un espai amb tan encant com la Sala Les Gofes. En aquesta segona edició, veurem quatre originals propostes de música-dansa, teatre documental, contes per a adults i cabaret.
Passaran per Les Golfes de l’Aurora les ballarines Denitsa Dikova i Glòria Ros i el saxofonista Albert Cirera (els dos darrers, d’Igualada), que presentaran Apex (10 de febrer), un espectacle d’improvisació de dansa i música a càrrec de tres artistes de prestigi formats en les millors escoles europees i amb una intensa trajectòria internacional.
Dins aquest cicle, Ireneu Tranis, Alba Valldaura i Mariona Naudín presenten una impactant proposta de teatre documental sobre la immigració amb Mos Maiorum (3 de març), creat a partir d’entrevistes fetes a testimonis reals a Melilla, Nador, Tànger o Ceuta, entre altres ciutats frontereres.
La Sala Les Golfes és sinònim de nits de contes per a adults. En aquesta programació, la coneguda narradora i actriu Sandra Rossi, dirigida per la també narradora Martha Escudero, torna a Les Golfes amb Pasadizos secretos (23 de març), amb contes sobre els somnis d’infantesa.
Tancarà el Cicle Les Golfes la companyia Drama Queens -integrada per la igualadina Xènia Castelltort i la vallbonenca Esther Sabat- amb Cabaret distòpic, un divertit espectacle de cabaret que repassa la història de les dones i de la humanitat a ritme de stripteases invertits i números de màgia.
La música clàssica torna a l’Aurora amb el Cicle Joventuts Musicals d’Igualada
En aquesta Programació Gener/Maig 2017 el Teatre de l’Aurora ha programat, conjuntament amb Joventuts Musicals d’Igualada, dos concerts 6 de música clàssica. El Lux Quartet, integrat per David Fonseca González (violí), Andrea Santiago Carrillo (violí), Pau Planell Molist (viola) i per la igualadina Rut Mateu Carles (violoncel), guanyadors del prestigiós concurs de formacions del Q4 Stage, oferiran el seu primer concert a Igualada (4 de març).
També dins aquest cicle, el duo Celloboe, una formació poc habitual integrada per Marta Vara (oboè) i l’igualadí Edmon Bosch (violoncel), presentarà (30 d’abril), un original repertori amb obres de Bach i Händel, arranjaments per a aquest duet fets per Salvador Brotons i Juan Pardo, així com composicions del mateix Edmon Bosch.
Un treball col·lectiu i participatiu
Aquesta nova programació ha estat dissenyada, una vegada més, per la Comissió de Programació del Teatre de l’Aurora, creada ara fa tres anys amb la voluntat d’implicar els espectadors en la definició de la programació teatral i en el desenvolupament del projecte col·lectiu in participatiu de la sala independent igualadina. Actualment, la comissió és integrada per Agustí Coll, Anna Garcia, Lluís Segura, Òscar Balcells, Joventuts Musicals d’Igualada (JJMM), Edmon Bosch (JJMM), Nuska Corrià (JJMM), Joaquim Font (JJMM), Josep M. Ribaudí, Montse Pelfort, Francesc Esteve, Alison Newman, María José Lizarte, Empar Bové, Maria Muntané, Toni Closa i Carme Solà.
Exposició 20 anys del Teatre de l’Aurora
El 17 de maig de 1997 s’inaugurava oficialment el Teatre de l’Aurora, tot i que la primera programació estable ja s’havia iniciat la tardor de 1996. Igualada comptava amb un nou espai per a les arts escèniques nascut des del teixit associatiu i obert a la ciutat. Així, dins aquest 2017, l’espai independent igualadí arriba als 20 anys i per celebrar-ho, entre altres propostes, obre les portes d’una exposició amb la qual farà un breu repàs als 20 anys d’història del Teatre de l’Aurora, a través de la mirada dels altres: dels comentaris escrits pels espectadors a la sortida del teatre, de les dedicatòries d’actors i companyies que hi han actuat, d’objectes, obsequis i curiositats... que habitualment el públic no veu però que simbolitzen el bategar d’aquest espai cultural. L’exposició es podrà veure, de febrer a maig, al vestíbul del Teatre de l’Aurora.