TORNAR
PUBLICITAT

'Hi ha una cervesa per cada moment del dia'

Bernat Dàmaso es dedica a l'assessorament cerveser arreu de Catalunya

cultura
Dijous, 17 novembre 2011. 01:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El 'líquid daurat és un aliment' i 'l'or líquid és mil·lenari' són algunes de les definicions que Bernat Dàmaso fa servir quan parla de la cervesa. Aquesta beguda, 'prestigiosa i excel·lent' és la passió de Dàmaso, i ha aconseguit convertir-la en la seva professió. L'igualadí es defineix com un 'assessor cerveser' i s'ocupa de proveir i distribuir cervesa de qualitat a aquells bars, tavernes i restaurants d'arreu de Catalunya que donen valor a la cervesa com a 'producte de qualitat i maridatge amb el menjar'.

Bernat Dàmaso és assessor cerveser

L'origen de la vocació de Bernat Dàmaso per la cervesa va sorgir arran de la seva passió per la música en directe. De fet, Dàmaso era un dels responsables de la taverna de Calaf, Cal Macarró, que combinava dos pilars: la música en directe i la cultura cervesera.

Dàmaso explica que arran d'aquesta passió va viatjar a Irlanda i allà va adonar-se de la relació de la cervesa amb la música i la cultura. A Cal Macarró, l'igualadí va aconseguir reunir més de 80 cerveses diferents, i es va convertir en un assessor cerveser, la tasca que avui en dia li ocupa una part del seu temps.

El seu objectiu en la tasca de distruibuidor i proveïdor de cervesa passa per fer pedagogia cervesera. De fet, Bernat Dàmaso opina que 'hi ha un gran desconeixement del que és una cervesa i cal fer pedagogia d'aquest sector per arribar a ser un país amb cultura cervesera'.

Per què ens agrada la cervesa?

Són quatre ingredients sagrats: aigua, malta, llevat i llúpul, una flor d'una planta enfiladissa. La combinació d'aquests quatre ingredients, on l'aigua és molt important, és bàsica per elaborar una bona cervesa i és que, combinats, tenen bon gust. L'origen es troba a l'època egípcia, que va ser quan es van adonar que la mescla d'aquests ingredients era 'espectacular'.

El llúpol dóna el gust més o menys marcat. Sempre intento no parlar de cervesa forta, perquè pot impedir que el consumidor ja no vulgui tastar-la.

La microcerveseria, del nord d'Europa a Catalunya

'Anem a Flandes i a Bèlgica perquè són els dos països del món amb més tipus de cervesa i volem agafar més cultura cervesera'. En concret, Bernat Dàmaso se'n va, junt amb altres assessors catalans, a la ciutat de Gant, on es duu a terme una fira de cervesa, on podrà contactar amb microcervesers, i això li permetrà vendre a Catalunya un producte artesanal, realitzat en un dels indrets del món amb la millor cervesa, 'produïda amb honestedat'.

El valor a la beguda a l'Anoia

Segons exemplifica Bernat Dàmaso, bars i restaurants de l'Anoia com El clot del clos, el Morrison, la taverna de Cal Font, el Xarops, Les Olles, el bar Tarragona, el restaurant del Castell de Rubió i l'Hotel Amèrica són alguns dels establiments que 'aposten per fer entrar la cervesa a les seves cartes', fet que representa una evolució en la tradició cervesera catalana.

Un dels projecte de Dàmaso passa per muntar una botiga a Igualada on hi combinarà una zona de compra de cervesa amb el tast d'aquesta. Això, segons avança, 'permetrà accedir a tot tipus de gent, ja siguin persones del sector de la restauració com particulars interessats en la cervesa'.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.