TORNAR

ICV dóna suport a la campanya #SalvemSikarra

Exigeix a la Generalitat que no sepulti el jaciment dels Prats de Rei

cultura
Dimarts, 5 novembre 2013. 10:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
ICV dóna suport al moviment veïnal #SalvemSikarra que vol evitar que es tapi el jaciment  de 2200 anys d'antiguitat que es creu que podria ser el Km. 0 de la Història de la Segarra. Les administracions afirmen que no hi ha pressupost per dur a terme una museïtzació de l'espai que deixi les restes a la vista, mentre que el moviment veïnal assegura que amb poca inversió (15.000) euros es podria col·locar un vidre trepitjable a sobre que permetés conservar les restes i deixar-les a la vista.

Fotografia de les excavacions amb el logotip de la campanya #Salvem Sikarra

El proper 22 de novembre, la Comissió de Patrimoni del departament de Cultura de la Generalitat podria pendre la decisió de cobrir el jaciment, i per això des de les entitats veïnals i el Museu dels Prats de Rei, s'ha demanat l'ajornament d'aquesta comissió i l'estudi d'alternatives que puguin fer viable la museïtzació de l'espai.

Per part de l'Ajuntament dels Prats, l'Alcalde, Francesc Duocastella, ha declarat a Anoiadiari que donen 'suport al projecte de museïtzació, però lamentablement, després de mantenir una reunió amb totes les administracions implicades vam entendre que el projecte no era viable econòmicament parlant. L'Ajuntament no té diners i les altres administracions ens diuen que tampoc. S'ha parlat que el cost de col·locar un vidre seria d'uns 15.000 euros, però per altra banda ens han dit que el preu real de la museïtzació podria arribar fins al 200.000 euros'. En aquest sentit Duocastella ha explicat que s'ha encarregat a la Diputació que elabori un projecte pressupostat per saber el cost real que tindria l'actuació, els resultat del qual es donaria a conèixer en els propers dies.

ICV constata que existeixen diverses solucions que permetrien mantenir les restes visibles i preservar-les alhora, amb pressupostos assumibles i la possibilitat que hi hagi col·laboració econòmica de diverses institucions (Ajuntament, Diputació, Consell Comarcal, Departament de Cultura).

Després de la visita al jaciment, la diputada d'ICV-EUiA Sara Vila ha dit que 'El greuge territorial és, més que evident, flagrant. Es vol enterrar patrimoni d'alt valor sota l'asfalt, desatenent la crida que arriba des de la societat civil, que, igual que va passar en un tema mediambiental com el Fracking, demostra més consciència que l'administració en una qüestió com la protecció del patrimoni cultural'.

Els ecosocialistes apunten que els veïns estarien disposats fins i tot a buscar finançament col·lectiu per cobrir la despesa de museïtzació si l'administració pública obvia les seves responsabilitats en aquest àmbit.

ICV exigeix al Govern que escolti la Campanya #SalvemSikarra endegada per evitar que el jaciment de Prats de Rei sigui colgat i perquè s'impulsi la correcta preservació i museïtzació i l'accessibilitat. Apunten que 'la Generalitat té l'obligació no solament de salvaguardar el patrimoni, sinó de garantir-ne l'accès i gaudi a tota la ciutadania'.

Per Iniciativa 'no resulta en cap cas vàlida la resposta del Departament de Cultura argumentant les restes no reuneixen condicions de museïtzació, ja que són moltes les evidències i les veus científiques que indiquen el contrari' Asseguren que 'museïtzar les restes és del tot viable econòmicament, i a banda de preservar la memòria històrica, repercutiria de forma molt positiva en els àmbits econòmic, turístic i educatiu pel potencial que atresora la troballa'

Donada la urgència de la situació ICV fa una crida al govern de la Generalitat i de l'estat per a que el projecte arqueològic de Sikarra estigui inclós en l'1% cultural de les dos administracions.

La importància del jaciment

La troballa, que es va produir de forma accidental aquest estiu, podria indicar l’existència d’un gran oppidum ibèric des d'on s'hauria comerciat amb mercaders grecs, fet que lligaria amb la moneda trobada prop del jaciment (s. III ANE) on s’hi llegeix el mot “Sikarra“, que podria ser aquest poblat, i amb les posteriors làpides romanes que parlen del “municipium Sigarrenses” (s. I a III) localitzades fa anys al mateix nucli.

'El que està a punt de cobrir l’administració de la Generalitat - s'afirma des d'ICV- és el Km. 0 de la Història de la Segarra. Després de 2200 anys d’oblit i desconeixement, els segarrencs i segarrenques tan sols hauran pogut disposar de poc més de quatre mesos per a contemplar les seves restes'.


1 Comentaris

X

Xarxa Sikarra

la Segarra

5 de novembre 2013.14:52h

Respondre

#salvemSIKARRA!

Si, malgrat tot, l’administració decidís endegar el cobriment definitiu de les restes hauria optat per prendre el camí més còmode i fàcil, però no pas el més intel•ligent... Llegir més ni el més adient. I tampoc hauria respectat el parer dels ciutadans i ciutadanes de la Segarra i de tots aquells qui s’hagin solidaritzat. No estem davant de simples pedres fredes, sinó de quelcom molt més important. Allò que hom pretén ara cobrir és el lloc que donà nom a la nostra comarca. És un important espai de memòria històrica col•lectiva, de màxim valor per a la Segarra en particular i per a Ponent i Catalunya en general, clau (per únic i per singular) per a saber d’on venim. Tenim al davant l’oportunitat d’aprofitar-ho i posar-ho en valor però, aparentment, l’únic que els governs implicats semblen capaç de proposar és que ho tornem a tapar, perquè fa nosa. El que estaria cobrint l’administració de la Generalitat és el Km. 0 de la Història de la Segarra, fins ara perdut i finalment retrobat. Resultaria, de fet, inadmissible que, atès el possible cobriment, després de 2200 anys d’oblit i desconeixement i d’haver-se donat la feliç (i poc previsible!) circumstància del seu descobriment, els segarrencs i segarrenques actuals haguessin pogut disposar de tan sols quatre mesos escassos per a contemplar les seves restes. No ens ho podem permetre. Perquè, de fet, els i les que subscrivim aquest manifest creiem fermament que, la forma com una societat valora i tracta les restes del seu passat, mostra de manera contundent el seu grau real de civilitat.

campanya #salvemSIKARRA:

http://www.somsegarra.cat/actualitat/especial/salvemsikarra

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.