TORNAR

Iglú de vent: una segona vida als globus aerostàtics a través del disseny

Jordi Enrich crea una idea sostenible amb teles de globus aerostàtics que ja no són útils

cultura
Dijous, 3 novembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El repte? 'Donar una segona vida a la vela d'un globus aerostàtic per fer una carpa nòmada'. L'igualadí Jordi Enrich, professor de l'Escola d'Art Gaspar Camps, ha ideat, juntament amb l'empresa Ultramàgic i l'estudi Espai Gràfic, un projecte que ha estat seleccionat en la VI edició dels Premis Disseny per al Reciclatge, convocats per l'Agència de Residus de Catalunya. Dos conceptes tan propis com els globus aerostàtics i el disseny s'uneixen per crear una idea sostenible i innovadora cuinada a Igualada.

El projecte, en paper

L'iglú de vent, a l'Agència de Residus de Catalunya

L'iglú pot tenir funcionalitats diverses

El projecte 'Iglú de vent' és un envelat efímer fabricat a partir de l'embolcall d'un globus aerostàtic. Així, es dóna una segona vida a una vela que ja no pot volar, i se'n fa una carpa sostenible que pot acollir esdeveniments nòmades o provisionals, com concerts, teatre, circ, acamapades, etc.

Les teles dels globus tenen una vida fiable d'entre 10 i 12 anys, que és quan es van tornant poroses i menys resistents. L'empresa Ultramàgic disposava de la vela del globus Kim Vinyet, i la va donar a Jordi Enrich per donar-li una altra vida. D'aquesta manera, a través de la proposta Ultramàgic incorpora la possibilitat d'ampliar la vida útil del material, donant-li noves aplicacions.

Per altra banda, Jordi Enrich deixa les portes obertes a trobar altres funcions a les teles, que podrien convertir-se en hamaques, bolsos, bosses, tendals... Tot plegat, unes idees que s'aniran desenvolupant en el marc de l'Escola Municipal d'Art d'Igualada.

L'iglú, seleccionat per l'Agència de Residus

El premi de l'Agència de Residus de Catalunya s'atorga cada dos anys des del 2001. Arran d'aquest premi, s'ha posat de manifest que el disseny cada vegada té més en compte els aspectes ecològics i l'eficència ambiental. I és que, actualment, a un bon disseny no només se li demana creativitat, funcionalitat, ergonomia, preu, etc sinó que també ha d'integrar la protecció del medi ambient amb criteris d'ecodisseny.

En l'edició d'aquest any es van presentar unes 200 candidatures, de les quals se n'ha fet una primera selecció. Els projectes seleccionats optaven a una de les diverses categories: productes (producte industrialitzat i comercialitzat que previngui la generació de residus i sigui reciclat i reciclable), projectes (projecte de disseny d´un producte, no produït ni comercialitzat, que previngui la generació de residus i sigui reciclat i reciclable), estratègies (iniciativa, política, procés, que integri globalment els conceptes de prevenció i foment del reciclatge i la reciclabilitat) i materials (material que previngui la generació de residus i/o que sigui reciclat).


2 Comentaris

j

josep

3 de novembre 2011.16:52h

Respondre

Fantàstic que es trobin maneres de reciclar aquestes teles. El que no entenc és per què s’ha d’empastifar la notícia amb els conceptes com sostenible, ecodisseny... Us heu deixat, per aquí... Llegir més al mig, la paraula innovació per fer el trio demoledor!

A

Albert

3 de novembre 2011.08:26h

Respondre

La idea és bona, tot i així hi ha una empresa anglesa de tendals per esdeveniments que realitza si fa no fa el mateix i amb un nom semblant...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.