TORNAR

Igualada acollirà de manera permanent un fotomosaic de Joan Fontcuberta i Òmnium

Diversos col·lectius apareixen expressant ”solidaritat” en llengua de signes

cultura
Dijous, 19 novembre 2020. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Igualada acollirà de manera permanent el mural de 50 metres que ha confeccionat el prestigiós fotògraf Joan Fontcuberta (Barcelona, 1955). Un homenatge i record als anoiencs i anoienques, pel seu patiment durant els moments més crus del confinament.

L'artista internacional Joan Fontcuberta i Òmnium Cultural van plasmar, el mes de maig, el significat de "solidaritat" en llengua de signes, en un moment on de confinament estricte. L'obra resultant és el projecte "Mirades des del confinament", on hi ha milers de fotografies al·legòriques enviades per la ciutadania, sobre què significava per a cadascú el confinament i l'esforç col·lectiu derivat de la pandèmia. Ara Fontcuberta ha dissenyat un mosaic format per milers de tessel·les de ceràmica, on diverses persones escriuen la paraula "solidaritat". Aquesta obra, s'instal·larà de manera permanent a Igualada.

Un mural que vol transmetre "que la força d'un país és la seva gent". La gran obra de Joan Fontcuberta i Òmnium Cultural, que tindrà prop de 50 metres de llarg, s'instal·larà de manera permanent a Igualada com a homenatge i record a un dels epicentres de la pandèmia a Catalunya. En aquest sentit, Jordi Cuixart, president d'Òmnium, subratlla que "la solidaritat de la societat civil organitzada és motor de canvi. Volem compartir l'esforç anònim de milers de sanitaris, personal de serveis, mestres o famílies com a símbol d'autoestima col·lectiva; mirall d'un país empoderat que s'ha guanyat el dret a protegir la vida digna, especialment quan plou sobre mullat".

Escriure la paraula "solidaritat" en la llengua de signes va ser la proposta artística de Fontcuberta per reconèixer la gran capacitat que ha tingut la ciutadania per autoorganitzar-se, fer front a les dificultats i ser creatius, malgrat la pandèmia. Per això, amb els milers de fotografies i inspirant-se en persones reals, l'artista reconegut internacionalment ha anat perfilant 11 imatges conformades per 14 persones en representació d'alguns dels sectors professionals que s'han vist més impactats per les conseqüències sanitàries, socials i econòmiques de la COVID-19.

En aquest mosaic, el disseny mostra una metgessa, una persona de la tercera edat, una mare amb la seva filla, uns infants, un comerciant, una conductora d'ambulàncies, una botiguera, un artesà, una infermera, una mestra i un empresari i activista cultural. Aquesta última persona -l'única que transcendeix l'anonimat- és el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat des de fa més de tres anys per defensar drets fonamentals. La peculiaritat de la proposta artística és que cadascuna de les persones
expressa una de les lletres de la paraula "solidaritat" utilitzant l'alfabet dactilològic. 

Seguint la tècnica artística de Fontcuberta, el fotomosaic es construirà a partir de milers de tessel·les de ceràmica i esdevindrà una obra d'art permanent a la capital de l'Anoia per recordar la solidaritat col·lectiva davant la pandèmia. L'obra també tindrà encaix, mitjançant altres formats, en la pròxima edició del Festival Cruïlla


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.