//Plugins sense CDN ?>
La cita és a l’auditori del Museu de la Pell d’Igualada, del 26 al 30 de maig, cada dia a les 19h, amb Joaquim Albareda, Josep M. Torras i Ribé, Adrià Cases, Francesc Serra i Josep Catà. L’entrada serà lliure i la iniciativa s’emmarca en el conjunt d’actes programats a la ciutat per commemorar el Tricentenari del 1714.
La primera de les ponències, el 26 de maig, serà La Guerra de Successió: conflicte internacional, guerra civil (1702-1714) i la impartirà Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat Pompeu Fabra. Abordarà la resistència catalana contra els exèrcits borbònics, en especial l’exercida entre el juliol de 1713 i l’Onze de Setembre de 1714. Aquesta resistència no sempre ha estat ben compresa pels historiadors: uns l’expliquen en clau romàntica, els altres com un acte irracional. L’altre bloc temàtic el centrarà en la liquidació de l’Estat català per part de Felip V, la imposició de la Nova Planta i el clar retrocés polític que va significar.
Josep M. Torras i Ribé, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, especialista en Història Moderna, de la societat i de les institucions, serà l’encarregat de la conferència L’altra cara de la Guerra de Successió a Catalunya: la violència contra la població civil el 27 de maig. El professor ha estudiat a fons la persistent política de sotmetiment de Catalunya i concretament de la població civil sota l’exèrcit borbònic, i defensa la tesi que aquesta s’aplicà ja des del setge de Lleida al 1707, continuant en actes contra la població de territoris fronterers (Urgell, la Segarra, el Gironès i el Camp de Tarragona) i molt especialment en les virulentes operacions de l’ocupació final a Catalunya.
El 28 de maig, Els exèrcits de la guerra, la tercera ponència anirà a càrrec d’Adrià Cases, Doctor europeu en Història Moderna per la Universitat de Barcelona, especialista en la Guerra de Successió i assessor de la Ruta 1714 promoguda per la Generalitat de Catalunya. La seva ponència se centrarà en l’evolució del conflicte al front català, des de 1705 a 1714. Exposarà les estratègies que van seguir els exèrcits en conflicte, que estaven condicionades pels entramats logístics. D’aquesta manera, es podran entendre millor els fets polítics i militars d’un dels períodes més transcendents de la història de Catalunya.
El Conflicte a l’interior de Catalunya, el 29 de maig, tractarà del front de la Guerra de Successió situat a l’interior de Catalunya durant els anys 1711-1714. Francesc Serra serà l’encarregat de la conferència, doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, professor de Geografia i Història a l’Institut Moianès, i especialista en la Guerra de Successió a la Catalunya Central. Parlarà sobre l’any 1711, l’any de les grans batalles als Prats de Rei i Cardona, que van mobilitzar milers de soldats procedents d’arreu d’Europa. La guerra, però, també va tornar a l’interior entre el 1713-1714, mentre les tropes borbòniques envaïen Catalunya. Anys on es va lluitar fins al darrer moment, Catalunya va patir grans incendis; així i tot, la fortalesa de Cardona va romandre fins el 18 de setembre de 1714.
Per últim, Josep Catà, llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la Universitat de Barcelona i catedràtic de Geografia i Història, presentarà la ponència La repressió borbònica, el 30 de maig, on tractarà l’enfrontament com a un conflicte internacional i dinàstic on es confronten dos models oposats: l’absolutisme i el parlamentarisme, o pactisme en el cas català. La victòria absolutista i la repressió consegüent que s’aplicà sobre el Principat comportarà una catalanofòbia induïda des de principis del segle XVII sobre la població de la corona de Castella. Tot i la duresa de la repressió el seu intent de projectar l’oblit no va reeixir, ni a curt ni a llarg termini.
El conjunt d’activitats commemoratives del Tricentenari a la capital de l’Anoia es pot consultar al web www.igualada.cat