//Plugins sense CDN ?>
Des de l’any 1990 i pràcticament cada any, excursionistes d’Igualada han caminat fins a Montserrat per assistir als actes de la renovació de la Flama de la llengua catalana. L’edició d’aquest any té una significació especial ja que l’Associació Flama del Canigó portarà al monestir la nova senyera que han confeccionat perquè sigui beneïda.
La nit de dissabte a diumenge, a les dues de la matinada començarà la caminada. La comitiva ha estat convocada davant del Bar l’Envelat (c/ Òdena 37). A les set del matí, aproximadament, hi haurà retrobament i esmorzar de germanor a Can Maçana. És previst arribar a les 10h del matí a Montserrat coincidint amb l’arribada de la Flama que enguany és portada pel Centre Excursionista de Terrassa.
A les 11h, hi ha la missa i ofrena que enllaçarà a ¼ d’una, després de la Salve i el Virolai, amb l’encesa de la llàntia a l’atri del monestir. A continuació, a la sala d’actes del monestir, està prevista una conferència amb parlaments a càrrec de Francesc Muntada, president del Centre Excursionista de Terrassa, Daniel Planes, President de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, i Vicenç Villatoro, escriptor, periodista i president de l’Institut Ramon Llull. A 2/4 de dues del migdia es clourà l’acte amb una interpretació musical a càrrec del Cor Montserrat, de Joventuts Musicals de Terrassa, dirigit per Lucia Béresová. A 2/4 de tres un autobús tornarà a Igualada tots els participants.
D’altra banda, l’organització ha noliejat un autocar per assistir als actes de renovació de la Flama al monestir pels qui no ho facin caminant. Sortirà a les 10 del matí des de l’Estació d’Autobusos.
Per poder tenir plaça d’autocar cal inscriure’s enviant un correu a: elgarbell@gmail.com. Tota la informació la podeu trobar a la web de l’entitat.
42 anys renovant la Flama
La renovació de la flama de la llengua catalana és una tradició que es remunta a l’any 1968, quan una vintena d’entitats agrupades en la Federació Catalana de Muntanyisme es van afegir a la celebració de l’Any Fabra. Des d’aleshores, cada any, una entitat excursionista s’encarrega de renovar el comprimís amb la llengua, encenent-la a Prada, on va morir Pompeu Fabra, i transportant-la per diversos llocs emblemàtics del país fins arribar a Montserrat, els encarregats de fer-ho aquest any 2011 han estat el Centre Excursionista de Terrassa.
La Flama, símbol de la llengua catalana
Màrius Massallé, Regidor de Normalització Lingüística de Terrassa, ciutat que acull el centre excursionista organitzador de la renovació d’enguany, explica el simbolisme del foc. 'El foc és un element purificador amb una gran càrrega simbòlica. És ben present en moltes de les nostres tradicions culturals i popular. Simbolitza així mateix la persistència, la vivesa i l'actualitat de la nostra llengua, prohibida i perseguida durant el franquisme i menystinguda i atacada encara als nostres dies, però ben viva, flamejant, plena de força i d'energia. Llengua i país van units, són indestriables: el català fa Catalunya i Catalunya dóna vida al català. Per això defensem també el català com a llengua de cohesió social, d'acollida dels nouvinguts, de relació. És el català el que ens dóna sentiment de pertinença i de país. Volem ser un sol poble, lliure, sobirà i solidari. I tenim el català com el ciment que ens aglutina i ens fa marxar plegats. Per això, quan renovem la flama de la llengua, estem mostrant també el compromís amb una Catalunya lliure i pròspera, un país per a tothom'.
Associació Juvenil El Garbell