TORNAR

Igualada celebra el dia de Sant Bartomeu

La FESTHI organitza la cercavila amb elements històrics i patrimonials

cultura
Dijous, 25 agost 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La basílica de Santa Maria plena de gom a gom escoltava amb atenció la missa en honor a Sant Bartomeu, patró de la ciutat. A fora, alguns bastoners, diables, moixiganguers i altres membres de les colles assistents, es preparaven per la seva actuació en la cercavila que va seguir la missa. Igualada conclou amb aquesta activitat, que es fa enguany per primer cop, els seus dies de Festa Major.

Encetaven la cercavila els trabucaires, seguits del ball de ant miquel i els diables, els Moixiganguers, el ball de pastorets, el de cercolets i el de bastons que van sortir de Santa Maria una vegada finalitzada la missa.

Amb aquesta activitat organitzada per la FESTHI, l'entitat pretenia trobar un espai on poder fer una cercavila amb els elements patrimonials i històrics de la ciutat, aquells documentats i que constitueixen la identitat cultural igualadina.

Fotogaleria


14 Comentaris

A

Anònim

Igualada

26 d'agost 2011.11:43h

Respondre

Disculpeu que no fiqui el meu nom perquè no em vull posar en cap de les dues bandes i no vull problemes amb ningu.
El meu punt de vista, hi ha gent que té unes ganes de protagonisme que no... Llegir més s’aguanten, que costa intentar unir? Per què 40 colles?
Jo crec que la idea de FESTIH no és dolenta, però que la manera que s’ha dut a terme no és la millor.
Si tú vius en una casa i alguns mobles no t’agraden, que és millor, fer una casa nova o canviar mica en mica els mobles fins deixar-ho de la millor manera?
Això és el que passa, que sembla que les coses que s’han fet fins ara no valguin la pena i a part es desmereixen, això és el que no agrada i si algú diu que a l’hi és igual, que s’ho faci mirar...
Per acabar un petit incís sobre el fet que sortissin els Moixiganguers, a la qual colla li tinc una gran estima, perquè van sortir si el ball de la moixiganga, que no fa gaire que certa gent van recuperar d’una forma excel·lent, i els castellers no són el mateix? No val l’excusa que com que han ”heredat” el nom ja en formen part... Simplement hi ha certa gent que no els hi volien i ja està.

PD:això fa pinta que acabi malament... esperem que no

R

Ricard

Igualada

26 d'agost 2011.01:20h

Respondre

Fa uns mesos vaig assistir a la presentació d’aquesta nova entitat, FESTHI, i el què allà van explicar és molt diferent del que llegeixo que ha interpretat la gent. Per començar, aquí es... Llegir més parla de tradicions segons la durada fins al dia d’avui de certes entitats; allà parlaven sempre de patrimoni, no referint-se a una entitat concreta si no a una comparsa. I llavors dins d’aquestes entitats que representen la comparsa, s’agafa la que sembla que compleix més amb els requisits històrics, i que ofereix un millor producte. Posem un exemple, la recuperació del ball de bastons de bitrac i el del Ball de bastons d’Igualada no és la mateixa. En primer lloc en una hi ha una colla de gent que es dedica únicament i exclusiva a ballar bastons durant tot l’any, l’altre és un esbart que fa molts tipus de danses diferents. A part de que si demaneu a qualsevol dels que va fer la recuperació, veureu que uns tenen, si ho tinc ben entés, vora 10 balls de bastons i els altres només 1, perquè? Perquè uns només fan això.

A mi no em sembla que la voluntat de FESTHI sigui de destruir o excloure, simplement és un conjunt de gent que tenen un visió de com els hi agradaria que fos UNA de les cercaviles de FM, i que volen fer-ho, sense voler cap merder amb les altres entitats d’Igualada. I per això crec que s’ha de canviar la paraula tradicional ( referint-se als balls que van sortir el dia 24) per valors patrimonials històrics, és l’única manera que veig d’entendre-ho.

Salut! I no us hi feu mala sang, no és la mort de ningú això!

C

Cristina

Igualada

26 d'agost 2011.00:23h

Respondre

Doncs a mi m’està bé que hi hagin altres colles. com més millor, així puc veure totes les vessants dels mateix gènere dansaire o com es digui. Que no tenen dret a fer festa i existir com totes... Llegir més les altres? Si ho fan diferent a les altres i a sobre està basat en un model igualadí històric, millor no? arreu del pais s’estan recuperant aquestes danses i ningú fot el crit al cel com aqui.Jo crec que és positiu i no pas negatiu. Hi ha gent que està continuament demanat respecte i la sensació que donen és que o estàs amb ells o no tens el dret a existir com a colla. Respecteu-vos, hi ha espai per tothom i el públic igualadí agraeix la vostra presència als carrers. I que el famós Festhi aquest comenci a fer les coses ben fetes.

j

jordi

Igualada

25 d'agost 2011.23:27h

Respondre

Doncsa mi em sembla que tenim altra feina com per anar allargant debats que acaben sent ridículs. Al Penedès, Tarragona i companyia la FM fa trempar, es viu a l’uníson i no deixa lloc per les... Llegir més interpretacions, oi? Doncs ja sabem perquè a Igualada es va acabar una FM com la d’aquests indrets i ja sabem quina és la nostra festa major particular: la Festa de Reis. Segur que d’aquí a 150 anys encara no ens caldrà recuperar el patge Faruk!

F

FEMHO BÉ

IGUALADA

25 d'agost 2011.22:11h

Respondre

Per a mi també és tradicional el que ja porta anys sortint a les cercaviles. Moltes entitats han escenificat balls que ara es volen portar per segons quins estudiosos d’una manera unilateralment... Llegir més i imposant la seva forma de fer.
Integrar si, imposar no.
Em sembla genial que surtin nous ballets i més si es feien fa temps (adequem als temps actuals, però) però que no desvalorin els que s’ho han treballat durant molts anys!
FEM-HO BE FESTHI

a

algú

25 d'agost 2011.18:55h

Respondre

Aquest comentari va dirigit al amic dels nous diables. Evidentment què has de dir? tú saps una versió, però com vé diu l’article els nous diables van exigir... si ajuntessim les 2 versions... Llegir més potser et duries una sorpresa.
Aquí a Igualada passa això, que es tira merda sobre lo què ja existeix,en comptes de continuar i mantenir-ho.
Lo què no es pot fer és arribar a un lloc i voler inculcar unes tradicions de fa XXXX anys enrera a una colla que existeix desde fa 20 anys, és una falta de respecte vers a la gent que fa uns anys van voler fer tornar a nèixer una cosa que s’havia mort, adaptat a les costums d’ara, però sense deixar de ser tradició.
Respecte, això és lo què s’ha de tenir cap a les entitats que ja hi ha.

En quan a lo què diu l’intrigat, a mi també m’ho han dit, no van deixar sortir a 2 músics perquè ”Festhi” portava els seus músics de fora..
Que no hi ha prous músics aquí a Igualada????

L

Lídia

Igualada

25 d'agost 2011.18:03h

Respondre

El fet que a mi em costa d’entendre és que no es puguin considerar tradicionals uns elements o entitats igualadines que porten més de 20 anys sortint a la Festa Major. I en canvi ja es considerin... Llegir més tradicionals agrupacions amb menys de 3 anys d’existència encara que aquestes recuperin balls que potser portaven més de 150 anys sense existir.

La pregunta que em faig és la següent : que és més tradicional igualadí, unes comparses que porten molts anys sortint habitualment a les festes de la ciutat o bé unes noves comparses amb molts pocs anys d’existència on recuperin fidelment el que es feia fa més de 150 anys?

M

Martí

25 d'agost 2011.13:33h

Respondre

A mi m’agraden aquests nous balls,i realment se la feina que s’està fent, però això que diu el Gerard:
”El servei que ha fet durant molts anys ha sigut molt útil i interessant. Però els... Llegir més temps van canviant i de vegades es creen noves maneres de fer o es recuperen maneres perdudes per situacions històriques, socials i econòmiques. Tot són cicles.”

es que son mes moderns aquests balls que els que ballen ara? tots son d’abans, balls recuperats, de diferent manera, si encara em dius que es alguna cosa totalment diferent!!! o que no son joves els altres? no ho se, en general tots els grups tenen gent jove i que encara tenen moltes ganes i forces per seguir, no se si això es desvalorar o que, però ostres, sembla que parlem de dinosaures que ja necessitin enterrar, no ens passem!!!! a mi ja m’empipa tanta tonteria, i soc del parer de molta gent que ho mirem desde fora, crec que han d’estar tots junts i saber conviure, i els que s’hagin de ”jubilar” que sigui perque ja toca i volen.

I

Intrigat

Igualada

25 d'agost 2011.13:16h

Respondre

Segons tinc entès, la FESTHI va vetar la presencia de dos igualadins a la seva cercavila ahir. Anoiadiari o FESTI m’ho podeu aclarir/confirmar??? Gràcies!!

P

Penedesenc

Gran Penedes

25 d'agost 2011.12:45h

Respondre

Bon dia a tothom,

en relació amb el que s’està comentant aquests dies sobre les entitats de nova creació i el fet de no haver intentat sumar esforços amb les colles ja creades des de fa temps,... Llegir més m’agradaraia fer només un petit comentari que crec que pot ajudar a moltes persones a entendre el què està passant amb certes comparses. Sóc amic d’alguns diables de la nova colla de la ciutat, i trobo que molts de vostès parlen sense saber com ha anat tot plegat. Només diré que abans de crear la nova entitat, el Ball de St. Miquel, persones vinculades a la comparsa es van adreçar a la colla Dracs i Diables d’Igualada per oferir-los la possibilitat de fer-ho plegats. cosa que trobo lloable i correcte. Segons sembla, aquestes trobades que van durar mesos, no van donar el fruit que ells esperàven i finalment no ho van fer junts, a vegades es pot i d’altres no. Però ho van intentar i crec que molts dels que escriuen aqui això ho desconeixen profundament. els hi deixo un article del Regió 7 publicats fa temps on el mateix cap de colla dels diables d’Igualada expressava que van dir que no volien acceptar les condicions històriques, això és degut a que ells ja fa temps que fan uns parlaments amb un estil propi i amb el que es troben a gust, així com la vestimenta. m’agradaria que aquest comentari no servís per parlar del Ball de St. Miquel doncs ells es volen mantenir al marge de qualsevol polèmica.

http://www.regio7.cat/anoia/2011/05/29/lactual-colla-diables-ciutat-no-planteja-canvis/147463.html

G

Gerard Farreras

25 d'agost 2011.11:26h

Respondre

Tots els grans canvis poden provocar reticències i mal estar ja que tot el què ja existia pot ser que se senti desvalorat. Però no és així. El servei que ha fet durant molts anys ha sigut molt... Llegir més útil i interessant. Però els temps van canviant i de vegades es creen noves maneres de fer o es recuperen maneres perdudes per situacions històriques, socials i econòmiques. Tot són cicles.

Segurament només per por i/o rancor alguns mai acceptaran que una gran colla de joves estan intentant portar la Festa Major d’Igualada al patrimoni cultural català o si més no a un nivell que pugui ser reconegut en el tema de Cercaviles i actuacions tradicionals. Jo els dono una oportunitat i potser amb pocs anys valorarem la feina feta.

a

albert

25 d'agost 2011.09:50h

Respondre

Tots els elements d’imatgeria són patrimoni cultural i festiu de la ciutat, però resulta que hi ha algú que diu que només ho són uns quants.

N

Nadia J.

25 d'agost 2011.09:45h

Respondre

La identitat cultural igualadina la representen moltes entitats que fa una pila d’any participen en la festa major fent cercaviles i altres activitats. Sembla que el FESTHI hagi descobert la sopa... Llegir més d’all.

B

Bartumeu

Igualada

25 d'agost 2011.09:33h

Respondre

Ahir falten elements del parimoni cultural de la ciutat d’Igualada.

1.- Era dia feiner, i molts treballavem.
2.- Només hi havia colles de nova creació o de remodelació recent.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.