TORNAR
PUBLICITAT

Igualada enjardinarà l'entorn del fort de les guerres carlines que s'ha restaurat enguany

Quan finalitzi l’arranjament de tot l’espai al costat de la fortificació, es contempla que s’hi celebrin actes culturals

cultura
Dimecres, 25 abril 2018. 19:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest setembre començarà la segona fase del projecte de restauració del Fort de Sant Magí, a Igualada, que consistirà amb l'enjardinament de l'entorn d'aquesta construcció del segle XIX. Hi ha prevista una posterior intervenció per fer accessible la construcció des del carrer Carme Verdaguer.

Igualada guanyarà un espai per a esdeveniments culturals amb el projecte de restauració del Fort Sant Magí del que ara s'ha finalitzat la primera fase, la consolidació d'una estructura molt danyada després de quasi dos segles en els que ha tingut diferents usos. Aquesta vella fortificació militar, que data del 1837, s'alça entre el carrer de Carme Verdaguer i el carrer de la Salut, al barri del Poble Sec.

Aquest dimecres, 25 d'abril, al matí, es feia la presentació de l'obra de restauració, amb l'alcalde, Marc Castells, acompanyat de la directora de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, Marta Vives, de la directora del Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia, Glòria Escala, del catedràtic d'Història Econòmica per la Universitat de Barcelona, Pere Pascual, de l'arquitecte municipal, Carles Crespo, i dels regidors responsables de Promoció Cultural i de Qualitat Urbana, Pere Camps i Jordi Pont.

Els representants municipals i de les institucions culturals, a dins de la fortificacióEl Fort de Sant Magí es va construir durant la primera Guerra Carlina, al mateix punt del Pla de Sant Magí que anteriorment havia ocupat una capella dedicada a aquest sant. Es va construir fent servir precisament les pedres de l'antiga capella i pràcticament al mateix temps que la torre aixecada a la Muntanya del Pi de Santa Margarida de Montbui.
Consta d'una planta quadrangular amb dos pisos i disposa d'espitlleres de totxo i pedra que permetien disparar des del seu interior. Es troba en un terreny d'uns 1.400 metres quadrats on també hi ha un antic dipòsit d'Aigua de Rigat i una singular torre octogonal, visible des de bona part de la ciutat.

Els treballs de restauració han costat uns 50.000 euros que en bona part ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona, han permès consolidar l'edifici i retornar-lo al seu aspecte original, eliminant tots els elements que s'hi havien afegit en èpoques posteriors. A l'interior s'hi ha instal·lat escales i unes passarel·les metàl·liques al primer pis, que permetran el visitant recórrer-lo íntegrament i gaudir de les vistes privilegiades sobre la meitat Sud de la ciutat i la conca d'Òdena. Properament, a la planta baixa, es preveu afegir-hi també plafons explicatius i imatges històriques recordant el seu origen.

Els propers mesos, el Fort de Sant Magí es tancarà temporalment fins que es dugui a terme l'arranjament dels jardins del seu entorn, seguint el projecte aprovat pel ple municipal ara fa uns mesos, i s'acabi obrint finalment a la ciutadania. La intervenció al voltant de l'edifici contempla, entre altres, la recuperació de la vegetació, una urbanització bàsica amb petits camins, l'establiment de mobiliari urbà i la il·luminació. L'espai serà accessible des del carrer de Carme Verdaguer, mitjançant una escala que ara es restaurarà i s'adaptarà a la normativa de seguretat, i també a través d'un passatge des del carrer de la Salut, en aquest cas a peu de carrer.

Aquesta segona fase té un cost previst de 97.000 euros, segons el projecte aprovat. La voluntat del govern municipal és que, per a garantir-ne la bona conservació, aquest nou espai s'obri només en moments puntuals per acollir fonamentalment actes culturals i, progressivament, s'avaluarà la possibilitat d'ampliar els seus horaris d'obertura.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.