//Plugins sense CDN ?>
Però la recepció dels Reis comporta una feina sovint invisible dels membres de la comissió i d'altres col·laboradors que any rere any fan possible que la festa sigui una realitat, i que la cara dels nens igualadins es torni a il·luminar amb l'inici de la cavalcada.
Cinc tones de caramels personalitzats, 800 patges, 3 bandes de música i 40 jeeps són algunes de les xifres més sorprenents que acompanyen la nit del cinc de gener a la nostra ciutat. No és casualitat que la festa hagi estat declarada 'd'interès cultural', aquest és un reconeixement a tota una ciutat bolcada en la festa, a un seguit de rituals propis com l'himne del patge Faruk o l'arribada i recepció de cartes durant els dies abans de la cavalcada.
Una logística complicada
Perquè tot estigui a punt, un equip de persones treballen des del mes d'octubre per tenir preparades les carrosses que es van estrenar l'any 2005, el vestuari dels més de 800 patges llest, la indumentària dels tres Reis, creada per la dissenyadora igualadina Sita Murt, a punt, i una de les coses més importants: els paquets ordenats i classificats perquè el dia de la cavalcada tots els nens rebin a casa seva i de les mans del patges les seves joguines. La voluntat dels membres de la comissió de Reis és que tots paquets estiguin repartits abans de les 23.00 h, i per això cal tenir-ho tot ben organitzat. En aquest sentit la supressió de la recepció a la Plaça del Rei i el fet que els camions passin davant la cavalcada ha ajudat a agilitzar el repartiment. Els nens que viuen al centre de la ciutat, en els carrers recorreguts per la cavalcada, reben els paquets en el mateix moment que passen els patges i alguns veuen com els patges s'enfilen amb escales infinites pels balcons per portar-los la il·lusió de primera mà.
La comissió de Reis està formada per una cinquantena de persones que donen forma a tota la logística necessària, una fundació privada que des de fa anys gestiona de manera impecable la Festa del Reis d'Igualada.
Una festa amb 115 anys d'història
La Festa del Reis d'Igualada és, juntament amb la d'Alcoi, una de les més antigues de l'Estat espanyol i enguany ja arriba al 115è aniversari. La primera vegada que els Reis van sortir als carrers d'Igualada va ser el 1899. Durant la història la celebració ha tingut diversos entrebancs econòmics i polítics, si bé els primers sempre s'han pogut superar, durant els anys de la república i de la Guerra Civil Igualada no va tenir cavalcada i va ser el gener de 1941 que es va reemprendre la festa donant inici a una segona etapa que va comptar amb la incorporació de l'himne del Patge Faruk. L'any 1961 els Reis Mags abandonen els cavalls i arriben a Igualada amb carrosses, encetant una etapa que ha viscut canvis però que sempre ha mantingut la seva essència.
La festa dels dels reis d’Igualada és molt entranyable i maca, sobretot pel tema de portar els regals a les cases, però, pel que fa a la cavalcada no és, ni de bon tros la més lluïda... Llegir més estèticament. Caldria incorporar-hi més carrosses i altres elements vistosos. Els camions queden molt lletjos, per exemple. La cavalcada en sí és curtíssima. És un comentari que faig per tal d’animar a la comissió a incorporar-hi coses noves.
L’arribada del patge Faruk és massa multitudinària i llarga a les Comes, potser es podria fer en algun espai a l’aire lliure, sense l’espectacle infantil, i el lliurament de la carta es podria fer durant tot el dia per evitar les cues al carrer o en diferents espais sense fer un muntatge tan engorrós al teatre?
No voldria que aquest comentari semblés una crítica destructiva, sinó al contrari, està feta amb bona fe i amb el desig de millorar aquesta festa tan entranyable.
Albert
Igualada
8 de gener 2011.10:29h
Anna, no creus que les empreses que cedeixen els camions de manera totalment GRATUÏTA es mereixen la publicitat ? Evidentment, cal millorar d’altres aspectes com tu bé dius.