TORNAR

Igualada presenta el programa d'activitats que tancaran la capitalitat de la cultura catalana

Igualada clourà la capitalitat amb l’espectacle ’Traç i camí, sobre la història d’Igualada i en què participaran més de 400 cantaires

cultura
Dilluns, 12 setembre 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Ajuntament d'Igualada ha presentat l'agenda d'actes del tercer quadrimestre de l'any en què la ciutat és Capital de la Cultura Catalana. Entre els actes cal destacar tres propostes elegides en el procés participatiu: la Diada castellera amb els Castellers de Vilafranca, els Castellers de Sant Cugat i els Moixiganguers d'Igualada; un nou mural de Núria Riba i la Trobada de cavalcades de reis patrimonials i històriques. També cal destacar l'homenatge al Mestre Just i l'espectacle de cloenda de la capitalitat, la cantata 'Traç i camí', inspirada en el llibre Pels camins de la història d'Igualada, d'Antoni Dalmau. En aquest acte, Igualada passarà el relleu de la Capital de la Cultura Catalana a Lloret de Mar.

Aquest darrer quadrimestre de l'any es faran tres projectes seleccionats per la ciutadania en el procés participatiu de la capitalitat. La primera serà la Diada Castellera, el dissabte 15 d'octubre, amb la participació dels Moixiganguers d'Igualada acompanyats dels Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sant Cugat. La jornada continuarà amb concerts i DJs al pati del Museu de la Pell d'Igualada.

L'artista Núria Riba confeccionarà el darrer mural del projecte Aixequem la mural!, amb un nou mural sobre la tradició dels reis a Igualada. Estarà ubicat a la Rambla Sant Isidre, 40 i el durà a terme del 2 al 10 de novembre.

Finalment, Igualada viurà la Reis 22 - Trobada de Cavalcades de Reis Patrimonials Històriques, els dies 16 i 17 de desembre. Organitzat per la Comissió Cavalcada de Reis d'Igualada que serà l'amfitriona d'unes jornades al voltant de les festes i cavalcades de reis de l'Estat, on hi haurà convocades una desena de delegacions. Les jornades comptaran amb ponències, taules de treball, exposicions i un espectacle sobre la festa de Reis d'Alcoi.

Les visites guiades pel patrimoni de la ciutat, exposicions i presentacions de llibres

A Igualada ens espera una tardor plena d'exposicions. Bas d'Igualada, estamper és l'exposició que es pot veure fins a l'1 d'octubre a la Biblioteca Central d'Igualada. Un recorregut per l'obra de l'impressor Pere Bas i Vich comissariada per M. Teresa Miret Solé. L'Abecedari de l'Arxiu, és l'exposició que es podrà veure del 16 de setembre al 2 d'octubre a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, amb motiu de la celebració del 40è aniversari de la creació de l'arxiu. Els dibuixants de L'AFI 1930-1960: Plomistes - Art Lineal i Caricaturistes, és la mostra d'art lineal que es podrà veure del 8 al 23 d'octubre a la Sala Municipal d'Exposicions. El valor cultural de les joies, una exposició de joies que es podrà veure del 15 al 30 d'octubre a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, on tindrà lloc també una taula rodona sobre el valor cultural de les joies i una visita a les joieries d'Igualada. Obres finalistes del Premi de fotografia Procopi Llucià 2022, l'exposició fotogràfica es podrà veure del 19 de novembre a l'11 de desembre a la Sala Municipal d'Exposicions. La Sala Municipal d'Exposicions acollirà una exposició commemorativa amb motiu del 25è aniversari del traspàs del pintor Francesc Camps Dalmases, va ser un artista igualadí que va destacar en la pintura a l'oli. La inauguració tindrà lloc el dijous 15 de desembre a les 19 h.

Igualada, teva, meva i nostra. L'epidermis de la ciutat. 22 anys del segle XXI, és el llibre-àlbum fotogràfic de Carmel·la Planell i Lluís, periodista, historiadora i fotògrafa, que vol ser una memòria visual de la ciutat pel seu itinerari urbà. La presentació serà el dimarts 13 de desembre, al Saló de plens de l'Ajuntament d'Igualada i comptarà amb la presència de l'alcalde Marc Castells, el regidor de Promoció Cultural, Pere Camps i el regidor de Dinamització Econòmica i Turisme, Jordi Marcè.

Continuen cada mes les visites guiades a l'antiga adoberia del segle XVIII Cal Granotes, al barri del Rec; les visites d'Igualada Medieval; D'Aqualata a Santa Maria d'Igualada, una visita per la història d'aquest temple que forma part del patrimoni igualadí.

Festes i festivals

Els alumnes d'Encambra't presenten les obres de cambra de petit format en diferents espais de la ciutat com són el claustre de l'Escola Pia, la Sala de les Encavallades i pati del Museu de la Pell i el Cementiri Nou. Del 5 al 7 de setembre. El dia 1 de setembre tindrà lloc l'11è Mercat de Lletres, per promoure la lectura, la llengua i la literatura. Els dies 8 i 9 d'octubre, les Jornades Europees de Patrimoni col·laboren enguany amb Igualada, la Capital de la Cultura Catalana 2022, amb el projecte RECorreguts, rutes per descobrir el patrimoni industrial del barri del Rec. La IV Trobada de sales del Cicle Gaudí, enguany se celebra a Igualada, el dimarts 18 d'octubre, de 10 h a 17, al Teatre Municipal Ateneu. Del 13 al 18 de novembre, Igualada serà l'epicentre de la cultura popular amb la programació de la trobada que agrupa totes les bèsties d'arreu de Catalunya, el Festivitas Bestiarium, el dissabte 19 de novembre. L'exposició del Bestiari Festiu de Catalunya es podrà veure del 13 al 18 de novembre a la Nau Central de l'Escorxador. El 20 de novembre tindrà lloc l'acte de lliurament dels Premis Ciutat d'Igualada de creació artística, recerca i compromís social, que comptarà amb l'actuació de Roger Argemí. Com cada any, tindrà lloc el Zoom, el festival internacional de continguts audiovisuals de Catalunya, del 22 al 26 de novembre.

Cicle de concerts Eclèctics

Continua el cicle de concerts Eclèctics, organitzat especialment per la capitalitat de la cultura a Igualada, de la mà del Kiosk del Rec i La Bastida per arribar més enllà amb la música i connectar amb un gran ventall de sensibilitats des de racons del panorama musical català que exploren nous formats. Comptarem amb els artistes Paula Grande, el diumenge 4 de setembre, a les 19 h, al Kiosk del Rec i Orchestra Fireluche el dissabte 8 d'octubre, a les 19 h, a La Bastida.

Més Petites Biblioteques Lliures als barris

El projecte de Petites Biblioteques Lliures als barris de la ciutat impulsat per la Biblioteca Central d'Igualada com a activitat especial amb motiu de la capitalitat culmina amb un total de cinc Petites Biblioteques Lliures a la ciutat. Fins ara es compten amb quatre petites biblioteques instal·lades al barri Montserrat, al barri de Fàtima, al barri de Poble Sec i a la plaça Catarineu. Per aquest quadrimestre hi ha previst instal·lar una nova Petita Biblioteca Lliure a Cal Badia, s'inaugurarà el pròxim 7 de setembre, a les 20:30 h i comptarà amb un concert dels alumnes d'Encambra't.

La Biblioteca Central d'Igualada també impulsa el cicle temàtic de conferències Altres veus: Cultura perseguida, en total se'n duran a terme tres: Escriure i editar en llibertat, on entrevistaran a Joan Sala, editor de Comanegra i membre del PEN català, el 25 d'octubre; Censura i repressió en el Codi Penal, amb entrevista a Alba Mondéjar, de la plataforma NoCallarem, el dimarts 8 de novembre; i La censura a l'art a Espanya, a càrrec de Jordi Vilaró, d'Amnistia Internacional, el dimecres 14 de desembre.

Paral·lelament, la Biblioteca també durà a terme l'exposició Parla'm en català, una mostra que pretén esperonar a la població a compartir el català amb persones nouvingudes. Es podrà veure de l'1 al 30 de desembre a la Biblioteca Central d'Igualada.

La cultura des de tots els seus vessants als Diàlegs Capitals

Continua el cicle de pensament Diàlegs Capitals amb temes d'actualitat que s'abordaran a través d'un diàleg entre experts locals i pensadors d'àmbit nacional. Aquest cicle és una invitació a explorar diferents àmbits del pensament i la cultura contemporània, tenen lloc una vegada al mes. La pròxima trobada s'emmarca sota el títol Noves tecnologies... cultura?, i comptarà amb Jordi Solà, Ester Comenge i Albert Burzon, el dimecres 28 de setembre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu.

El mes d'octubre tindrà lloc un diàleg amb les arqueòlogues Jordina Sales-Carbonell i Paloma Zarzuela. Doncs abans tampoc estàvem tan malament!, amb aquesta conversa s'explorarà la tasca que s'ha fet recuperant la història de les dones en les poblacions antigues. Tindrà lloc el dijous 27 d'octubre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu.

Actuar en femení, serà el següent diàleg amb les actrius Diana Gómez i Adriana Fuertes, ens parlaran sobre com és el món de l'espectacle per a les dones. El diàleg estarà moderat per la periodista Carla Verdés, de Catalunya Ràdio. Tindrà lloc el dijous 10 de novembre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu.

Per acabar el cicle de pensament Diàlegs Capitals tindrem a Pol Dalmau i Martín Rodrigo que debatran sobre l'esclavitud, concretament La participació catalana en el tràfic d'esclaus: memòria i llegat del colonialisme a Catalunya. Serà el dijous 15 de desembre, a les 19:30 h, al Teatre Municipal Ateneu.

Programa Aire, oferta d'activitats educatives amb accent cultural

El programa AIRE suma propostes culturals amb motiu de la capitalitat. Des del Departament d'Ensenyament de l'Ajuntament d'Igualada s'està treballant per a promoure la participació d'entitats igualadines de l'àmbit cultural amb un programa d'activitats que ajuda a enriquir els contextos educatius d'infants i joves dins i fora de l'aula. Les entitats que col·laboren al projecte són: Bitrac Dansa, Dessota i la Coral Infantil Gatzara.

Dessota està de celebració

La colla de portants de la imatgeria festiva de la ciutat celebra quinze anys. Ho celebraran el dissabte 10 de setembre, a les 11 h, on sortiran els gegants i l'àliga des de l'Ajuntament per baixar fins a la Casa de la Festa (Museu de la Pell). La revista #CulturaIgualada dedica tot un reportatge a l'entitat que enguany està de celebració.

Els Petits Diables d'Igualada i Pixapólvores també celebraran el seu aniversari 20+2 amb un correfoc que tindrà lloc el dissabte 17 de setembre, a les 21 h, amb un total de deu colles infantils d'arreu de Catalunya que recorreran, per diferents carrers del centre de la ciutat.

De pell sensible, versió capital

El cicle de música i paraules que va néixer amb la voluntat d'apropar la literatura i la poesia amb una selecció d'autors de diferents èpoques i estils. El cicle comptarà amb tres recitals: el primer, el 23 de setembre, Amb ulls de dona, amb Marta Millà i Medievàlia camerata; 28 d'octubre, Esgarrapant la nit... Poesia és femení, amb Eduard Iniesta i David Alegret, 18 de novembre, Temps fràgils... amb Jordi Boixaderas i Miquel Jordà.

Aquest cicle s'ha recuperat amb motiu de la capital de la cultura catalana. Tots els recitals tindran lloc a les 19:30 h al Teatre Municipal Ateneu, on artistes i públic compartiran escenari. Les entrades estaran a la venda al web www.teatremunipalateneu.cat.

Actes d'homenatge al Mestre Just

Igualada homenatja la figura del Mestre Just amb un seguit d'actes. El dia 5 d'octubre, aniversari del naixement del Joan Just i Bertran, la ciutat homenatjarà al Mestre fent visible el seu nom a la façana de l'Escola/Conservatori Municipal de Música que porta el seu nom.

Del 7 al 30 de novembre es podrà veure l'exposició 125è aniversari del Mestre Joan Just Bertran a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia. I el 26 de novembre tindrà lloc el Concert de Santa Cecília en homenatge al Mestre Just, serà la culminació d'un any amb diverses activitats al voltant de la figura del Mestre Just.

Rec Brew, Grup Àuria i Events col·laboren amb la capitalitat

Les empreses igualadines Events, Grup Àuria i Rec Brew, col·laboren amb Igualada Capital de la Cultura Catalana. La cervesera Rec Brew ha creat la cervesa oficial de la capitalitat, la 08700. Aquest quadrimestre organitzaran una cata amb algunes de les seves cerveses artesanes, entre elles la 08700. Serà el dissabte 8 d'octubre, a les 11 h, al Centre Cívic Nord. Les places seran limitades i caldrà reservar. Més informació a www.igualadaccc2022.cat.

Grup Àuria també es vincula i col·labora amb el projecte cultural de ciutat. Una de les activitats previstes per aquest quadrimestre tindrà lloc al terrat de la Fundació Àuria el dia 30 d'octubre, es tracta d'un concert del cantant i pianista igualadí Albert Gàmez.

Acte de Cloenda de la Capital de la Cultura Catalana 2022

Igualada clourà l'any de la Capital de la Cultura Catalana fent el traspàs del relleu de la capitalitat a Lloret de Mar que ostentarà el títol el 2023. L'acte de cloenda comptarà amb l'espectacle Traç i camí, un esdeveniment participatiu en format cantata amb orquestra, amb més de 400 cantaires de corals i escoles de primària de la ciutat i la JOSA. La proposta artística està inspirada en el llibre escrit pel desaparegut Antoni Dalmau, Pels camins de la història d'Igualada. L'espectacle desenvolupa la història d'Igualada des que era un llac fins a l'actualitat, potenciant la idea de l'encreuament de camins i del mestissatge i trànsit de cultures. La composició de la música va a càrrec del compositor Carles Prat i els textos d'Anna Marsal, amb una proposta escènica a càrrec de l'Olla Expressa.

L'acte de cloenda tindrà lloc el dimarts 20 de desembre, a les 20:30 h, al Pavelló poliesportiu de les Comes. Les entrades es poden adquirir a partir del 21 de novembre, a les 11 h, a www.tiquetsigualada.cat. El preu són 10 € i gratuït fins a 16 anys.

Tots els actes, amb reportatges i entrevistes, recollits a la revista #CulturaIgualada

La tercera entrega de la revista #CulturaIgualada, creada especialment per l'any de la Capital de la Cultura Catalana a la ciutat, està formada per entrevistes i reportatges de contingut cultural i recull totes les activitats culturals previstes pel quadrimestre a Igualada, de setembre fins a desembre.

La revista és gratuïta i s'enviarà a totes les llars igualadines. També es troba disponible en format PDF a la web igualadaccc2022.cat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.