//Plugins sense CDN ?>
La pluja que va caure durant Festa Major d'Igualada va deixar en suspens un acte d'alt voltatge simbòlic, que es recupera aquest dissabte. La Plaça Pius XII serà l'escenari de l'acte de restitució de la placa dels orígens de la vila.
El monjo Guitard de Sant Cugat reviurà, gairebé mil anys després, per explicar com es va fundar Igualada i oficiar la col·locació de la placa que indica els orígens de la ciutat. Serà aquest dissabte, a la Plaça Pius XII, a les 6 en coincidència amb el Mercat de la Puça de les festes del barri de la Font Vella. L'actor Jordi Hervàs interpretarà el paper del monjo i parlarà també de la llegenda d'Aqualata. El cert és que durant molts anys la placa va passar inadvertida, ja que estava al terra de la plaça Pius XII i en un extrem que la feia poc visible. El text de la placa diu "Aquesta cruïlla del camí de Manresa a Montbui i la via Barcelona a Lleida i Saragossa, va néixer Igualada fa mil anys a recer de la mota, fortalesa avançada del castell d'Òdena, senyor d'aquest territori. Al costat de la mota s'edificà la capella de Santa Maria que segles ençà es convertí en aquest temple que ara vieu. MCMLXXIV (1974)".
Aquest element es reubica i tindrà molta més visibilitat. La proposta vol donar a conèixer els inicis de la història de la ciutat, que neix al voltant de l'any 1.000, al marge esquerre del riu Anoia, que dóna nom a la comarca. El nom d'Igualada prové del llatí 'Aqualata', que ve a significar on el riu s'eixampla, un riu ben aprofitat per proveir d'energia hidràulica els molins. Té l'origen justament en el lloc que la placa assenyala, una cruïlla de camins: un de militar des de Manresa, a través d'Òdena i Montbui, fins als castells més llunyans del camp de Tarragona, i el camí ral que comunica Barcelona amb Lleida, Aragó i Castella. La seva posició al mig de la Conca d'Òdena, esdevé un lloc de trobada natural també per a la pagesia i afavoreix l'intercanvi i venda de mercaderies.
El primer registre és l'edificació d'una capella l'any 1003 al costat d'una "mota" o "força", una fortificació de defensa menor. Ja el 1059, la capella era considerada parròquia. A més de la història de la ciutat, aquest dissabte es coneixerà la llegenda de la formació de l'estany d'Igualada, de quan la muntanya dels Mollons i la del castell de la Pobla estaven unides per un rocam que obstruïa el curs del riu Anoia. Això feia que, des de Sant Procopi fins a l'indret del Molí Blanc, s'hi configurés un gran estany on s'hi emmirallava la Serra de Coll-Bas. L'acte serà gratuït i l'organitza el departament de Promoció Cultural de l'Ajuntament d'Igualada amb el suport de la comissió de festes del barri de la Font Vella d'Igualada.