TORNAR

Igualada renovarà l’ofrena del Ciri Votiu a Montserrat el proper dissabte 25 de maig

S’ha organitzat una sortida gratuïta en autocar per a tots els igualadins i igualadines que hi vulguin assistir

cultura
Dijous, 16 maig 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

El dissabte 25 de maig l’Ajuntament d’Igualada renovarà la tradicional ofrena del Ciri Votiu a la Mare de Déu de Montserrat. Aquest costum, que es va recuperar a la dècada dels anys noranta, recorda que l’any 1.515 i amb la voluntat d’evitar l’arribada d’una epidèmia de pesta procedent de Barcelona, els consellers de la vila d’Igualada van demanar protecció a la Mare de Déu duent-li un ciri.

L'Ajuntament d'Igualada organitza una sortida gratuïta amb autocar el mateix dissabte 25 de maig per tots aquells igualadins i igualadines que vulguin participar d’aquest acte. La sortida serà des de l'Estació d'autobusos, el mateix dissabte dia 25 de maig, a les 9h i la tornada a Igualada serà a les 2.

Les persones interessades poden inscriure’s fins al dia 20 de maig al telèfon 93 803 19 50 o bé de forma presencial a les oficines d’atenció al ciutadà de l’Ajuntament d’Igualada.

Com cada any a l’ofrena del Ciri Votiu s’hi sumaran aquelles entitats de la ciutat que aquest 2024 commemoren un aniversari destacat com per exemple el Club Natació Igualada que celebra 90 anys, la penya Blanc i Blava que en celebra 70 o l’agrupació Sardanista d’Igualada que en celebra 50 entre moltes d’altres.

La portada del Ciri Votiu s’emmarca en una època, el segle XVI, marcat per l’amenaça de la pesta sobre la ciutat. L’any 1501 ja es van organitzar processons extraordinàries a la Verge de la Pietat i a Sant Sebastià. També en aquella època de la Igualada medieval es van tancar la majoria dels portals de la ciutat emmurallada per impedir l’entrada de persones sospitoses de tenir pesta.

Malgrat el ciri portat a Montserrat cada any, el 1589 la pesta bubònica fa estralls a Igualada. Es tapien dos carrers sencers on viuen la majoria dels 237 contagiats, dels quals 112 van acabar morint. Al segle XVIII es va deixar de portar el Ciri Votiu fins que es va recuperar la tradició a finals del segle passat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.