TORNAR

Igualada serà, dissabte, la capital catalana dels diables

Convocats pel Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada, mig miler de diables de dotze balls centenaris del Gran Penedès i el Camp de Tarragona participaran en la Mostra de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya 2022

cultura
Dimecres, 8 juny 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Igualada serà la seu, aquest dissabte 11 de juny, de la Mostra de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya 2022, una trobada que omplirà de foc, tabals i versots els carrers i places del centre i dels barris de la capital de l’Anoia. La mostra, organitzada pel Ball de Sant Miquel i els Diables i l’Ajuntament d’Igualada, va ser una de les propostes elegides per votació popular en el procés participatiu de la Capital de la Cultura Catalana 2022.

Després de dos anys de parèntesi forçat per la pandèmia, Catalunya torna a celebrar una mostra de balls de diables tradicionals. I es farà, aquest dissabte, 11 de juny, a Igualada, amb la participació de mig miler de diables de dotze balls centenaris del Gran Penedès i el Camp de Tarragona.

Ball de Sant Miquel i els Diables d'Igualada (Foto: Dani G. Crespo)La trobada començarà a les cinc de la tarda amb l’actuació de diversos balls parlats repartits en diversos barris de la ciutat, concretament a la plaça Castells, al Centre Cívic Nord, a l'església dels Caputxins i a l'església de Montserrat. Els balls restants, amb el Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada, actuaran a la plaça de l’Ajuntament, a 3/4 de 7 de la tarda.

Seguidament, a 3/4 de 9 del vespre, els dotze balls es trobaran a la plaça de la Creu per començar una cercavila de foc que continuarà per la rambla i retornarà per la plaça Pius XII fins a la plaça de l’Ajuntament, on mig miler de diables faran l'encesa final conjunta, cap a les 22 h.

Ball de Sant Miquel i els Diables d'Igualada (Foto: Dani G. Crespo)Des de l’organització assenyalen que “a Igualada veurem dotze Balls de Diables que representen el model penedesenc o bé el tarragoní-reusenc, els dos models històrics de Catalunya. D'una banda, en el model penedesenc hi trobem figures diferenciades, com el Llucifer i la Diablessa, a més d’altres personatges com l’abanderat; tots ells segueixen una estructura militaritzada, amb vestits iguals o similars i motius decoratius pintats. D'altra banda, el model del Camp destaca perquè cada vestit és diferent i els motius decoratius van cosits i no existeixen figures representatives. Del model penedesenc, a Igualada hi haurà el mateix Ball de Sant Miquel i els Diables igualadí, el de la Llacuna, el de Vilafranca del Penedès, el de Vilanova i la Geltrú, el de Sitges “Colla Vella”, el de St. Quintí de Mediona i el de l’Arboç; del model tarragoní, el de la Riera de Gaià, el de Torredembarra, el del Vendrell, el de Tarragona i el de Reus.”

Activitats paral·leles

Fins al 19 de juny es ot veure, a la Sala d’exposicions, la mostra de fotografies “Retrats sota el foc”, de Dani G. Crespo, que farà un taller, “Captem el foc”, l’11 de juny, ales 10 del matí, a l’Adoberia Bella. Les inscripcions es poden fer a diables@festhi.cat

Paral·lelament, l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada ha convocat un Concurs fotogràfic puntuable per a la lliga de la Federació Catalana de Fotografia. Les fotos guanyadores s’exposaran al Fineart 2023.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.