//Plugins sense CDN ?>
L’Institut Badia i Margarit d’Igualada ha representat «El retorn d’Odisseu», una reposició de l’obra que ja es va representar el juny del 2019. L’espectacle va tenir lloc el passat 4 de juny al Teatre Municipal de l’Ateneu i es tracta d’un projecte interdisciplinari, multinivell i de gran envergadura, que ha comptat amb la participació d’uns 170 alumnes del centre i 25 professors, música i veus en directe, decorats i coreografies que donen un toc de qualitat. Des del 2016, any de fundació de l’institut, s’han representat 12 obres de teatre.
Aquesta iniciativa pedagògica té per objectiu esdevenir una producció teatral en la qual hi intervenen diferents disciplines artístiques i àrees de coneixement. Hi participa un nombre molt elevat d’alumnat del centre de tots els cursos d’ESO i el resultat és fruit del treball col·laboratiu i multinivell entre professorat i alumnat, durant tot el curs acadèmic. S’articula de manera coordinada a partir de les optatives que s’ofereixen a l’ESO: teatre i arts escèniques; bandes de música; violins i violoncels; escenografia; dansa i disseny tèxtil. Però també es cerca la complicitat d’altres àrees com Tecnologia, Català, Socials o Cultura clàssica, a través de la lectura i la comprensió de l’obra o el context històric i social. I es compta amb la col·laboració d’altre alumnat, professorat i famílies en tasques de maquillatge, perruqueria, transport, disseny gràfic i fotografia, entre d’altres.
El retorn d’Odisseu és una obra que narra les aventures i desventures d’Odisseu en el seu viatge de retorn a Ítaca després de la guerra de Troia. Després de deu anys de lluita a Troia, Odisseu afronta un viatge ple d’obstacles. En la seva odissea, s’enfronta a criatures mítiques, tempestes marines, encanteris i la ira de Posidó. Mentrestant, a Ítaca, la seva esposa Penèlope i el seu fill Telèmac lluiten per mantenir el regne i la fe en el retorn d’Odisseu.
El projecte de teatre, que està certificat com a pràctica educativa de referència d’innovació pedagògica pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, serà presentat per la directora de l’obra i coordinadora del projecte, Núria Planell, el proper 2 de juliol a la III Jornada per a Docents de Música a Secundària, organitzada per l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Podeu veure el resum del projecte en aquest vídeo.