TORNAR

Joan Fontcuberta, sobre el mural d'Igualada "volem mostrar què va passar durant el confinament"

El 17 de juliol s’inaugurarà el fotomosaic ’Mirades del confinament’

cultura
Dijous, 8 juliol 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

D'aquí a deu dies, el mural d'homenatge als herois i heroïnes del confinament s'inaugurarà a l'espai que se li ha reservat a Cal Font. Ara, en el tram final de la seva confecció, l'artista Joan Fontcuberta ha compartit les seves reflexions.

Joan Fontcuberta ha dedicat els darrers mesos de feina al seu taller, a l'antiga fàbrica Roca Umbert de Granollers, a elaborar el fotomosaic que s'exposarà a Cal Font. En declaracions a l'ACN, explica que "aquest és un projecte de participació popular que es concreta amb la construcció d'aquest mural fet amb milers de fotos, una contribució d'aquells que lliurement s'hi han sumat per il·lustrar algunes de les vivències que van tenir durant el confinament". Un mosaic gegant fet de fotografies que retrà homenatge als treballadors que es van situar a primera línia durant els dies més durs de la primera onada de la pandèmia a Catalunya. El mural, creat en una col·laboració amb Òmnium Cultural i el Festival Cruïlla, serà permanent i que il·lustrarà onze persones de diversos col·lectius.
 
Fontcuberta, al seu taller FOTO: ACNLes imatges es creen a partir d'unes 40.000 petites fotografies quotidianes del dia a dia del confinament i que han enviat unes 15.000 persones. L'element, que està imprès sobre ceràmica, quedarà oficialment inaugurat el 17 de juliol a la plaça de Cal Font d'Igualada, àrea on es van registrar els primers cassos de COVID massius del país. Sota el títol 'Mirades des del confinament', l'obra la configuren onze panells amb una llargada total de 42 metres on s'hi il·lustren representants d'alguns col·lectius que van ser al peu de canó durant el confinament, com una conductora d'ambulàncies, una botiguera o una infermera, totes elles persones anònimes, amb l'excepció del president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Tots ells faran una lletra amb la mà en el llenguatge de signes, que una rere l'altre crearà la paraula 'solidaritat'.

Fontcuberta explica que "vam demanar que ens enviessin tantes fotos com volgués la gent, i que les haguessin fet durant el confinament, hi havia carta blanca, i en vam rebre 64.000 de 15.000 participants, de les quals n'hem fet servir unes 40.000". Gossos, gats, roses per Sant Jordi, receptes de cuina, videotrucades, missatges de "bona nit" i de "bon dia" amb tot d'animalons, i fins i tot alguna fotografia pujada de to formen part d'aquest llegat.

El treball va començar amb la creació dels retrats dels grans protagonistes, i un cop triats, es va aplicar un procediment a través d'un programa informàtic per a crear fotomosaics amb l'objectiu d'elegir les fotografies que els ciutadans havien enviat per ubicar-les sobre les tessel·les. A partir d'un algoritme, s'han escollit les imatges utilitzant criteris per a mesurar el color, el to o la densitat de les imatges, per després imprimir-les amb una tècnica amb un procés de recobriment determinat per a peces ceràmiques. Així, la imatge queda permanentment integrada i pot resistir al pas del temps i la meteorologia, així com pintades o atacs menors.

En aquest projecte, ha pogut connectar amb molta gent. "Molts cops l'artista es troba sol en el taller, i des dels seus fantasmes ha de projectar una obra, però aquí em considero un catalitzador d'energies, d'idees i sensibilitats, el que faig és conduir-les per crear una obra coral, de tots", revela. Fontcuberta és conegut internacionalment per treballs com "El petó", que es pot veure a la plaça d'Isidre Nonell de Barcelona, "un bon fons per a fer-s'hi 'selfies'", diu en to de broma. Amb la creació d'Igualada, "el fotomosaic més gran del món", puntualitza, s'espera un impacte similar, ja no només per les seves dimensions, sinó per la profunditat del missatge i l'homenatge que suposa.

1 Comentaris

R

Roser

Igualada

9 de juliol 2021.21:10h

Respondre

Quin cost té? no seria millor invertir els diners per donar suport aquells que ho estan passant malament, quin sentit té aquesta paret descomunal, la foto per polítics i activistes?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.