TORNAR

Jornada de Recerca etnològica i Centres d'Estudis

Patrimoni Etnològic en xarxa

cultura
Dilluns, 30 novembre 2009. 17:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El CECI conjuntament amb l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya IPEC i l'Institut Ramon Muntaner IRMU, ha organitzat el dissabte 28 de novembre la jornada de Recerca etnològica i Centres d'Estudis a l'auditori del Museu. Aquesta trobada ha aplegat grups d'estudi de l' Anoia, el Bages, el Solsonès, ... i ha permès als assistents veure les possibilitats que l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya ofereix als estudiosos.

Jornada de Recerca etnològica i Centres d'Estudis

El programa que depèn del Centre de Promoció de Cultura Popular i Tradicional Catalana te com objectius la recerca, documentació, difusió i restitució del patrimoni etnològic català.

L'observatori per a la recerca etnològica, les col·leccions i l'arxiu de Patrimoni etnològic son el que els permet fer una tasca de treball en xarxa amb les entitats i grups que existeixen a Catalunya.

En Roger Costa i en Rafel Folch membres de l'IPEC, han exposat de forma de forma clara i documentada que era una Zona d'interès Etnològic que permet sumar els esforços, complementar i enriquir les recerques d'un territori. Recerques de documentació o d'anàlisi són formes de treball que – segons exposaven- busquen l'establiment de relacions de col•laboració entre les entitats i institucions que treballen sobre el patrimoni etnològic i l'entorn universitari. Les seves explicacions han sigut ampliades amb les respostes que han donat a les demandes que feia el públic assistent a l'acte, públic que en tot moment ha tingut una actitud molt participativa exposant les inquietuds i demanat aclariments, això a permès als ponents ampliar alguns aspectes que havien explicat de forma més resumida.

El temps de descans a mig matí ha permès retrobar coneixences i fer-ne de noves. Es parlava entre companys, es compartien idees, informacions, adreces i tot allò que permetia fer ponts de treball en un futur proper.

La segona part de la jornada ha tingut un caire més arrelat a l'Anoia. Persones del CECI han presentat línies de treball que s'estan fent a l'entitat,. Joan Caballé explicava la filosofia que té la secció d' Ed. Mediambiental del CECI i les primeres propostes en format de Jornades sobre Nutrició i Habitat que de forma intel·lectual, manipulativa i emocional plantegen el que ens és més proper. A continuació Jaume Farrés posava sobre la taula la proposa oberta a tothom de “Vestigis sobre activitats humanes poc conegudes a l'Anoia” La intervenció de la taula a continuat a la sala. Persones que pertanyen a centres d'estudis, ateneus, i altres entitats de la Llacuna, Tous, Solsonès, Calonge, Bages, entre altres han donat la una visió breu sobre algunes de les activitats i recerques que es feien en les seves entitats. Les seves explicacions han permès donar una passejada per Catalunya i veure que a molts indrets s'està interessat en recollir i sistematitzar aquests “vestigis de la nostra història que es poden perdre ja sigui per la industrialització, el poblament o l'efecte de la mateixa natura” tal i com avui ens deia en Jaume Farrés.

Amb moltes idees noves, més animats a iniciar projectes, amb informacions que hem aprés uns dels altres ,dins un ambient càlid i agradable ha acabat la Jornada presencial però no el contacte ja que es poden veure les intervencions dels ponents al web del CECI. Pensem que aquesta trobada i altres de semblants poden donar fruits tant a nivell de cadascun dels grups que hi han participat com a nivell de treball amb grups de diferents contrades

CECI


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.