TORNAR

'Knockemstiff' i 'Últimes notíces', 2 grans llibres que corren el perill de passar desapercebuts

La llibreria Aqualata recomana...

cultura
Dilluns, 9 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Comença la calor, s’apropa l’estiu i des de la Llibreria Aqualata no podem resistir-nos a recomanar dos grans llibres que corren el perill de passar desapercebuts. Dues immenses i molt diferents novel•les que cerquen els seus lectors.

Portada de llibre Knockemstiff

Knockemstiff, Donald Ray Pollock, ed. Libros del Silencio, 2011

Knockemstiff, Ohio. Una fondalada enmig d’enlloc. Una galeria de personatges que volen fugir, però no poden. La fatalitat, la desídia i la incapacitat per prendre decisions. Un poble real on mai passa res, però on passa tot.

Knockemstiff és una col•lecció de contes que es pot llegir com una novel•la i un dels millors llibres que s’han publicat i es publicaran aquest 2011. Un llibre brutal, fascinant, sòrdid, dur, violent, estranyament captivador, posseïdor d’una inquietant bellesa i amargament divertit. Quasi tres-centens pàgines de la millor narrativa nord-americana en la tradició de grans figures com Flannery O’Connor, Erskine Caldwell, John Fante... Personatges plens de vida, miserable en molts casos, però vida, gràcies a una prosa poderosa i hipnòtica. I tot sense caure en tremendismes ni paternalismes postissos.

Si existeixen els llibres indispensables, aquest és un d’ells.

Mi padre me enseñó a hacer daño a la gente una noche de agosto en el autocine Torch cuando yo tenía siete años. Era lo único que se le dio bien alguna vez.

Amb una traducció prodigiosa de Javier Calvo.

Últimes notícies!, Evelyn Waugh, AContravent, ed. 2011.

Per fi en català i gràcies a la bona feina de l’editorial AContravent podem trobar a les llibreries una de les millors novel•les d’humor de tots els temps, Últimes notícies d’Evelyn Waugh.

A causa d’un absurd malentès, William Boot, un obscur i gris redactor de notícies de jardineria, es converteix en un intrèpid corresponsal de guerra enviat a cobrir la guerra civil d’una remota república africana.

Últimes notícies es converteix amb aquest senzill argument en una de les més brutals i sanguinàries sàtires sobre el periodisme que s’han escrit. Sobre el periodisme, els periodistes, les agències, la informació, la desinformació, la manipulació, els polítics, els governs, els militars i el públic lector com a còmplice final de tot aquest desgavell. Una novel•la fresca, divertida i molt actual malgrat que la seva primera edició data de 1938.

(...)la manera com en Wenlock Jakes, el periodista més ben pagat dels Estats Units, havia donat al món el relat presencial del naufragi del Lusitania, en primícia mundial, quatre hores abans que l'enfonsessin; la manera com en Hitchcock, el Jakes de la premsa britànica, havia relatat el dia a dia dels horrors del terratrèmol de Messina assegut al seu escriptori de Londres."

Una obra mestra de l’humor anglès ara a l’abast gràcies a la magnífica traducció de Ferran Ràfols Gesa i a la estupenda edició dels amics de l’editorial AContravent.


1 Comentaris

I

Isabel

Igualada

9 de maig 2011.08:40h

Respondre

Seguiré les recomanacions! Gràcies!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.