//Plugins sense CDN ?>
Aquest cap de setmana es festeja una de les tradicions més arrelades a l'Anoia. La Llacuna fa dues jornades d'activitats de tota mena al voltant de la seva històrica Fira de Sant Andreu.
L'agenda del cap de setmana a l'Anoia mira al sud-oest, a la Llacuna, on tindrà lloc la 40a edició de la Matança del Porc que acompanyarà la celebració de la Fira de Sant Andreu de la Llacuna, fira que es celebra des del primer dret a fira que va rebre la vila, datat del 1337. Unes activitats que tenen els seus plats forts el diumenge, però que també al programa l'exposició 'Figures de Pessebre' o la mostra de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès com a actes previs el dissabte a la tarda.
Un any l'artesania, l'embotit local i el producte d'altura seran els protagonistes del cap de setmana del 30 de novembre, diada de Sant Andreu. Les activitats comencen el dissabte, a partir de 2/4 de 7 de la tarda, al Centre de cultura i turisme tindrà lloc la inauguració de l'exposició Figures de Pessebre, organitzada pel Centre d'Estudis Llacunencs (CELL) i presentada pels autors de les figures, Joan i Martí Castells, membres d'una nissaga de pessebristes, la tasca dels quals els hi va ser reconeguda l'any passat amb la Creu de Sant Jordi. I a partir de les 7 de la tarda, a la sala de Plens de l'Ajuntament es celebrarà la Missa de Pastors, organitzada per l'Institut d'Estudis Penedesencs, una presentació de la recerca de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, dirigida per Xavier Bayer González. Des de les 6 de la tarda i fins a les 8 del vespre al Casal de la Gent Gran es podran adquirir de forma anticipada els tiquets de la botifarrada per a l'esmorzar de l'endemà.
La jornada gran és el diumenge 1: al llarg de tot el matí s'estendran pels carrers i places de La Llacuna la Fira comercial i artesanal i mostra d'entitats, fira que posa en valor el treball artesanal, la manufactura i la producció local, junt amb tallers i paradistes comercials. I a partir de dos quarts de 9 del matí a la plaça Major començarà l'esmorzar popular de la 40a edició de la Matança del Porc, a base d'entrepans de botifarra a la brasa amb o sense allioli i regats amb porrons de vi del poble, organitzat pels agricultors i cansaladers de la Llacuna i l'Ajuntament. Al llarg del matí del diumenge, a la casa consistorial es rebrà la visita institucional de la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Àngels Chacón.
La Fira es remunta a l'any 1337, moment en què Alfons III va atorgar a la Llacuna dret a fira per privilegi reial, després d'un important increment de població i un període de creixement de riquesa del municipi durant la primera meitat del segle XIV. La fira s'ha celebrat de forma (gairebé) ininterrompuda des d'aleshores i ha esdevingut una jornada festiva de tardor on gaudir del comerç, el producte local i l'esmorzar popular de la matança del porc, activitat que gaudeix ja de 40 edicions.