TORNAR
PUBLICITAT

La lluita contra la desigualtat, a l'AUGA

El director d'Oxfam Intermón explica les claus d'aquest deute pendent

cultura
Dimarts, 7 octubre 2014. 19:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Com rendibilitzar l'esforç solidari cap al Tercer Món va ser el tema sobre el que va versar la quarta sessió d'enguany a l'AUGA. Francesc Mateu va donar a conèixer al públic que hi havia al Teatre Municipal l'Ateneu les claus per lluitar contra la desigualtat

La sessió de l'Aula Universitària de la Gent Gran de l’Anoia (AUGA) d'aquesta setmana va comptar amb la presència de Francesc Mateu i Hosta, director d'Oxfam Intermón a Catalunya. Mateu és un metge amb llarga experiència a Bolívia i responsable de projectes a l'Àfrica. La xerrada formava part dels actes de l'Octubre Solidari. Mateu va venir a parlar de com fer al màxim rendible l'ajuda que la gent dóna a Oxfam i en va posar exemples coneguts.

El títol de la seva intervenció era: ‘Pous, escoles i hospitals...?...No!, lluita contra la desigualtat’ i sota aquesta idea va explicar com projectes nascuts als anys setanta amb la idea de "construir-los-hi..." han quedat desfasats i ara són una càrrega més que no pas una ajuda.

Amb l'import que és podia destinar a Etiòpia fent pous, és van recuperar els drets de "denominació d'origen" que sobre el cafè etíop ostentava una primera i molt coneguda marca mundial de cafeteries. El resultat econòmic de l'operació ha estat i seguirà essent espectacular en els propers anys. En el mateix tema del cafè, les accions contra el monopoli dels compradors fan molt més rendible el treball dels cultivadors.

Mateu va canviar el concepte de lluita contra la pobresa pel “de lluita contra la desigualtat”. Les 80 persones més riques del planeta tenen més riquesa que els 3.500 milions de persones més pobres i, en això, la injusta distribució dels impostos hi té molt a veure. La setmana vinent, el lama Thubten Wangchen ens parlarà del Tibet: el país de la neu i el budisme sota l'opressió.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.