TORNAR
PUBLICITAT

Els Luar Na Lubre obriran un DesFOLCa't que aposta per l'autenticitat

Una dotzena de concerts portaran la millor música d’arrel a Calaf el 17 de juny

cultura
Dijous, 25 maig 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després del pas del quart de segle l'any passat, un DesFOLCa't carregat d'energia afronta una nova edició. El cartell d'aquest any aposta per la veterania i grups de l'àmbit dels Països Catalans, el País Basc, Galícia i l'Estat francès.

El DesFOLCa't ja té data, el 17 de juny. Un festival que reunirà els millors grups de folk i convertirà Calaf, un any més, en la capital catalana de la música popular i tradicional. Amb l'objectiu d'acostar la música d'arrel a diferents públics, el DesFOLCa't aposta per impulsar el patrimoni musical de diferents territoris i treballa per aconseguir que les músiques tradicionals i populars siguin viscudes per totes les generacions, dels més petits als més grans. L'arrencada correspon aquest 2017 als Luar Na Lubre. 

La veterana formació gallega, Luar Na LubreContinua la filosofia de programar concerts a diversos espais, bars, carrers o places. Així, el DesFOLCa't presenta enguany una programació molt diversa, donant cabuda al folc més tradicional però integrant també propostes més heterodoxes que fan evolucionar la música d'arrel cap a nous paisatges sonors. Els esmentats Luar Na Lubre inauguraran el festival que inclou, com a plats forts de l'edició d'enguany, els concerts de Joseba Tapia, Antonio Rivas Quartet, Che Sudaka, Moussu T e lei Jovents, Judit Neddermann i Carles Dénia. Completen un cartell de luxe Cor de Carxofa, De Calaix, Les Absentes, Red Rombo i l'animació infantil dels Encara farem salat.

Els gallecs Luar Na Lubre que fan gira pel seu 30è aniversari i tenen 16 discs publicats són ja tot un referent de la música celta. El grup va aconseguir una gran rellevància internacional gràcies a la seva col·laboració amb Mike Oldfield, compositor i músic multi-instrumentista anglès referent del rock progressiu, la música popular i la música clàssica, conegut especialment per la seva obra Tubular Bells. El projecte musical de la banda es basa fonamentalment en les músiques d'arrels gallegues, pel que dediquen particular atenció a l'estudi dels principals cançoners gallecs així com al treball de camp que els proporciona un profund coneixement sobre la realitat musical gallega que queda patent en les seves pròpies composicions.

El DesFOLCa't '17 combina grups de Catalunya, Galícia, Euskadi, Colòmbia-França, Occitània i el País Valencià en un total de 12 concerts. Dissabte a la tarda escalfaran els motors del festival la cantant i compositora catalana Judit Neddermann, que portarà a Calaf el seu darrer treball 'Un segon', que ha estat escollit Millor Disc del 2016 segons els lectors de la revista La Tornada i 12è millor disc de l'any segons la Crítica dels Premis Enderrock. També Carles Dénia que, procedent del jazz, ha esdevingut una veu important del cant d'estil i de les diverses fórmules de la música tradicional del País Valencià. La inauguració a càrrec de Luar Na Lubre donarà pas a les actuacions de De Calaix, un grup de polifonia femenina que reinterpreta i deixa al descobert els sons del nostre país a través de cançons apreses de viva veu o bé extretes de manuscrits i cançoners i La Portàtil FM, que captivaran el públic que tingui ganes de ballar.

Torn per l'acordió

Ja a la mitjanit pujaran als escenaris del DesFOLCa't Joseba Tapia eta Besamotzak, mestre basc de l'acordió diatònic i innovador trikitilari que ha abastat molts camps diferents, que arriba a Calaf amb un projecte elèctric que recull una antologia del repertori de la seva discografia en solitari; els marsellencs Mossu T e lei Jovents, una de les bandes més excitants de l‘escena musical francesa, amb la seva mescla única de poesia urbana provençal i marsellesa i els ritmes criolls i blues; i el colombià Antonio Rivas, mestre del vallenato i la cúmbia que actuarà acompanyat de Nelson Gómez, Daniel Ochoa i Danilo Polo.

Per tancar la nit, hi haurà els solsonencs Les Absentes, una mescla de tonades de tota la vida, melodies de grans èxits internacionals i ritmes ballables amb lletres de cançons arxiconegudes i pròpies de la mà de l'ska, folk, rock, funk, reggae o cúmbia. Finalment, posaran el punt i final Che Sudaka, considerat un dels referents internacionals del mestissatge. Els dos germans argentins, Leo i Kachafaz, i els seus companys colombians, Jota i Sergio, fan que la fusió de la cúmbia, l'ska i el punk es converteixi en garantia de festa. Les seves lletres, reivindicatives i significatives, superen qualsevol frontera, ja sigui cultural, ideològica o física, sempre a favor de la convivència i en contra de divisions polítiques i mediàtiques.

L'endemà, diumenge, al migdia, tancant la programació del DesFOLCa't, tindrà lloc un vermut musical a càrrec de Red Rombo, un projecte musical dirigit pel músic barceloní i resident a Màlaga, Gerard Mases 'Lere', músic de diverses formacions com la reconeguda Muchachito Bombo Infierno. 

La vessant de formació continua sent bàsica al festival i es programen dos tallers: dissabte al matí hi haurà un taller d'acordió vallenato a càrrec d'Antonio Rivas i un taller de glosa i cant improvisat a càrrec de Cor de Carxofa, que també oferiran un Combat de Corrandes a la tarda. Paral·lelament tindrà lloc una matinal de cultura popular amb una trobada de gegants, diables, danses tradicionals i trobada de colles bastoneres.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.