TORNAR

El luthier igualadí Ton Munné presenta la gralla subbaixa a l'Escola Municipal de Música

El nou instrument permet formar conjunts de gralles a tres i quatre veus

cultura
Dilluns, 19 maig 2014. 13:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El passat dimecres 14 de maig, a dos quarts de set de la tarda, es va presentar a l’Escola Municipal de Música d’Igualada la gralla subbaixa, construïda per l’artesà i luthier igualadí Ton Munné, i es va inaugurar una exposició dedicada a aquest instrument.

Ton Munné i Daniel Carbonell van presentar l'instrument

Pepita Jorba, directora de l’Escola Municipal de Música, obrí l’acte, i l’hora de presentar a Ton Munné —creador de l’instrument i també treballador del centre— va comentar que per l’escola era un goig poder fer visible la seva tasca com a constructor d’instruments.

Ton Munné va explicar com s’havia introduït en el món de les gralles, com havia anat fent proves, quines eren les eines usades i quins són els instruments que fins ara ha anat construint. Per la seva banda, Daniel Carbonell —concertista, professor de gralla de l'ESMUC i col·laborador de Ton Munné en la construcció de la gralla subbaixa— va presentar cada un dels instruments de la família de la gralla i va explicar les diferències respecte a altres instruments semblants, com són les dolçaines o les tenores.

Segons Daniel, l’ús de les gralles no s’havia limitat a l’acompanyament musical a l’hora d’aixecar castells, sinó que a mitjans del segle XIX i principis del XX eren freqüents els grups de varies gralles i tabal per interpretar ballables i peces de moda: la gralla baixa era habitual en aquells grups però se’n va perdre l’ús amb l’aparició dels nous conjunts de ball i modes musicals.

Noves possibilitats per a la gralla

En canvi, la gralla subbaixa, creada per Ton Munné, és d’invenció moderna, no respon a cap tradició prèvia però sí a la necessitat de poder formar conjunts de gralles a tres i quatre veus permetent als compositors que cada gralla pugui assolir un paper propi més destacat, jugar amb els cromatismes i crear una major complexitat harmònica.

Compaginant les explicacions, Daniel Carbonell oferí un petit concert amb cada una de les gralles, rebent tots dos: en Ton com a constructor i en Daniel com a intèrpret, molts aplaudiments en finalitzar l’acte, del nombrós públic assistent.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.