TORNAR

Manel Alías, d'Ucraïna a Igualada per explicar el seu testimoni com a reporter de guerra

Manel Alías, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou i autor del llibre Rússia, l’escenari més gran del món, conversarà amb el periodista igualadí Joan Maria Morros, cap d’informatius de RAC1 i Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya

cultura
Dijous, 21 abril 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El periodista, corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou, en una conversa amb el periodista igualadí Joan Maria Morros, cap d'informatius de RAC1 i recentment reelegit Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, explicarà les històries que l'han fascinat al llarg de set anys com a corresponsal al país que presideix Vladimir Putin, i que ha recollit el llibre Rússia, l'escenari més gran del món (Ara Llibres) i també sobre la seva experiència com a cronista de l'atac rus a Ucraïna. L'acte és organitzat per l'AnoiaDiari, dins el cicle "Converses", amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Després de l'èxit de la darrera xerrada, protagonitzada pels fotoperiodistes Cèlia Atset, Mireia Comas, Jordi Borràs i Emilio Morenatti, el món de la informació i l'actualitat tornaran a protagonitzar una nova sessió de les "Converses" organitzades per l'AnoiaDiari. En aquesta ocasió, el periodista igualadí Joan Maria Morros, cap del servei d'Informatius de RAC1 i degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, conversarà amb el corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou, el periodista Manel Alías, que passarà per Igualada en la seva tornada del camp de batalla a Ucraïna, des d'on ens fa arribar sobre el terreny unes cròniques de gran impacte periodístic i humà.

Joan Maria Morros i Manel Alías conversaran sobre la magnitud del país que dirigeix Vladimir Putin i que Alías ha retratat al llibre Rússia, l'escenari més gran del món (Ara llibres) i sobre la seva experiència en el seguiment de l'atac de Rússia a Ucraïna. L’acte, organitzat per l’AnoiaDiari amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya,  es farà el dijous 28 d’abril, a 2/4 de 8 del vespre, al Teatre Municipal l’Ateneu, d’Igualada. És gratuït i obert a tothom.

L'octubre de l'any passat, després de set anys, el periodista Manel Alías deixava la corresponsalia de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou. Alías va recollir les "històries que el van fascinar" al llarg d'aquest temps al llibre Rússia, l'escenari més gran del món. En aquells moments, Alías no sabia que Vladímir Putin ordenaria, poc després, atacar Ucraïna. Des de l'atac, hem tornat a veure i escoltar Manel Alías a través de les nostres pantalles de televisió, ordinador i mòbils –en aquestes ocasions, vestit amb casc i armilla antibales– que ens ha fet arribar de primera mà i sobre el terreny les cròniques, rigoroses i a la vegada humanes, del dia a dia d'una guerra al segle XXI.

Sobre el llibre Rússia, l'escenari més gran del món, l'autor comenta que "m'han atrapat històries "grans" —la cursa espacial, la geopolítica, els herois de guerra, els referents culturals, el món de l'espionatge—, però també m'he mirat amb curiositat periodística els meus veïns d'escala, l'edifici on he viscut o l'oficina on he treballat. I he quedat sempre bocabadat".

Durant els gairebé set anys com a corresponsal a Moscou, Manel Alías "ha recorregut la immensitat de Rússia recollint històries extraordinàries que no cabien en una crònica, però que ajuden a entendre el país en tota la seva complexitat. Una nena de cinc anys que va contemplar astorada, mentre plantava patates amb l'àvia, l'aterratge de Iuri Gagarin, el primer cosmonauta de la humanitat. El DJ «radioactiu» que feia oblidar amb la seva música la mort segura que assetjava els liquidadors de Txernòbil. La dona de fer feines que ha esdevingut alcaldessa per sorpresa en una petita població. La imatge bellíssima de l'àvia que patina cada dia sobre el llac Baikal. Les peculiaritats i la duresa de la vida a la zona habitada més gèlida del planeta...", assenyalen des de l'editorial Ara Llibres, afegint que al volum “l'autor rastreja amb olfacte de reporter els grans temes que singularitzen aquest país de guerra i poesia, però també els fets quotidians més pròxims, els que afecten els seus veïns i a ell mateix, i que resulten igualment potents als ulls dels lectors. Història, literatura, política, tradició, clima extrem, conflicte i una bellesa autèntica, singular, feta de paraules i testimonis. Aquesta és la matèria primera sobre la qual Manel Alías construeix el relat polièdric d'un territori i una gent fascinants.”

Manel Alías (Berga, 1977) és periodista. És llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona i postgrau en Videoperiodisme ENG per la Universitat Pompeu Fabra. Des del 2001 treballa a Televisió de Catalunya, on ha presentat l’informatiu infantil Info K i ha estat cap d’edició de La nit al dia, entre d’altres. Especialitzat en temes d’educació, també és autor dels reportatges del 30 minuts «Notes d’educació» i «Començar de nou», que va quedar finalista al Japan Prize del 2005. Des del 2015 és corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou, on resideix.

Joan Maria Morros (Igualada, 1970) és periodista. És cap d'Informatius de RAC1 des de l'octubre de 2008. Col·legiat número 15.061. Va començar treballant en mitjans locals: Anoia Ràdio-Cadena 13 del 1988 al 1993; i a Televisió Igualada del 1993 al 2000. També va ser corresponsal de Catalunya Ràdio a Igualada-Anoia del 1990 al 2000. L'abril del 2000 va entrar a RAC1 on va formar part de l'equip inicial de la ràdio, a l'equip de l'informatiu matinal 'Primera hora'. A finals del 2000 va assumir la direcció i presentació de l'informatiu econòmic 'Mercats', fins al 2004. Aquest any va incorporar-se com a guionista a El món a RAC1, primer amb Xavier Bosch i després amb Jordi Basté. Des del 2008 és cap d’Informatius. El passat març va ser reelegit Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.