//Plugins sense CDN ?>
Aquests últims mesos s’han publicat força llibres d’autors anoiencs o bé que fan referència a la comarca de l’Anoia. Amb el suport de la Biblioteca Central d’Igualada, AnoiaDiari publica algunes d'aquestes obres, en motiu de Sant Jordi.
Montse Albareda Mas. «Agàlia i un cel de contes». Il·lustrat per Montse Soler Urgell. Editat per l’Ajuntament de Capellades. Parla d’una estrella que a les nits entra a la biblioteca de llegir contes.
Maria Enrich Murt, que ha editat tres llibres: «Mitjons llargs», que explica la història d’una nena dels anys seixanta i està editat per Barcanova; «Una festa sense tigre», protagonitzat per una nena a punt de fer deu anys i publicat per Baula; i «I a tu què et passa, Lia?», sobre una nena que comença a prendre les seves pròpies decisions.
Anna Garcia. «En Talla-Colls, el sastre i el 1714», amb il·lustracions d’Elisabet Serra. Un conte que explica com es va encendre el primer foc de la Guerra de Successió.
Montse Lladó. «L’ermita de Sant Miquel d’Òdena». Per descobrir el romànic als nens. Editat per l’Ajuntament d’Òdena.
Joan Pinyol. «En Ventilat i l’espantall». Il·lustrat per Aina Xifré. Una doble aventura protagonitzada per un ventilador i un espantaocells, que tenen en comú el seu desig d'escapar del seu propi destí.
Raquel Riba Rossy, que ha il·lustrat «Marta la fada màgica... una mica desendreçada». Un conte sobre la importància de ser ordenat i en el qual la part visual és fonamental.
Pitus Robert. «La muntanya dels nens». Amb il·lustracions de Joan Turu i editat per Stonberg. Una colla d’amics volen pujar al castell de Claramunt.
Rufino Fernández Redondo. «El hombre que mató a Houdini» (editat per Amazon, en versió digital i en paper). Una novel·la inspirada en el món de la màgia.
«Unes quantes històries de misteri». Editat per Totlletres. Recull de relats de catorze autors, tres dels quals són de l’Anoia: Ricard Closa, Toni Llena i Maria Rosa González.
«Tot és possible: 43 narradors de la Catalunya Central». D’Edicions de L’Albí. Recull de relats sobre la llibertat escrits per autors de la Catalunya Central, entre els quals hi ha Pep Elias, Joan Pinyol, Montserrat Roig, Josep M. Solà i Maria Enrich.
Màrius Mollà Roca. «El mestre». Novel·la publicada per Ediciones B, tant en català com en castellà. Ambientada a l’any 1914, narra les aventures d’un mestre que creu en els principis pedagògics de l’Escola Moderna de Ferrer Guàrdia.
Marcial Fernàndez Subirana. «El maletí vermell». Una novel·la negra inspirada en el cafè-bar Nicol’s d’Igualada.
Jordi Rica Galimany. «A voltes el cap em roda feliçment». Llibre de poemes, editat per Òmicron
Bernat Roca, Francesc Vilaprinyó i David Canto. «Filosofía de hielo y fuego: las claves para comprender “Juego de tronos”». Publicat per Ediciones Invisibles. Descobreix els mites, els personatges i les arrels culturals i filosòfiques d’una obra que ja és un clàssic contemporani.
Josep Sampere. «Sis cors a l'altra banda del mirall». Editat per Cruïlla. Novel·la juvenil, que explica una història plena de màgia i de misteri.
Daniel Santiño. «Los crímenes del opio». Publicat per Roca Editorial. Premi internacional de Novel·la Negra L’H Confidencial. Un thriller judicial, amb una forta tensió i un final sorprenent.
Oriol Solà Prat, que ha publicat tres llibres: «Tota una vida de regal», obra de ficció, sobre el dilema d’anunciar alguns pronòstics mèdics; «Llunàtics, descabalats o caparruts?: Historietes quotidianes basades en fets reals; i «L’arquitecte dels papers estripats», una novel·la protagonitzada per un home obsessionat en recuperar el sentit inicial dels papers que troba per terra o en papereres.
Xavier Zambrano. «Marxarà el circ». Editat per Viena. Poemari que va obtenir el Premi de Poesia Joan Llacuna Ciutat d’Igualada 2014
Pasqual Bernat. «Mn. Francesc Mirambell i Giol (1761-1822). Naturalista i erudit». Pròleg de Valentí Miserachs. Editat per l’Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles. Estudi sobre la vida i la personalitat del rector del poble, entre els anys 1789 i 1804.
Pilar Cuerva. «Igualada desapareguda». Publicat per Efadós. Un recull de fotografies, algunes d’elles inèdites, sobre espais, oficis i tradicions de la ciutat d’Igualada que han desaparegut.
Antoni Dalmau Ribalta. «La Guerra Civil i el primer franquisme a l’Anoia. Els protagonistes» Premi Gumersind Bisbal Gutsems 2013 i editat per l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt. Treball d'investigació que descobreix les persones que van participar activament en la Guerra Civil a la comarca. També ha publicat «Per la causa dels humils. Una biografia de Tarrida del Mármol (1861-1915)». Editat per l’Abadia de Montserrat, en el qual explica la vida d’un anarquista, interessant per les seves aportacions teòriques a aquesta ideologia i també pel seu activisme.
Jordi Enrich Hoja. «La Conca d’Òdena entre la baixa romanitat i l’edat mitjana. Una aproximació als precedents de la vila medieval d’Igualada». Sobre el paper de les vil•les romanes a la conca d’Òdena i l’origen de la Igualada medieval.
Pere Pasqual Domènech. «La Igualadina: símbol de la revolució industrial a Catalunya». Editat per l’Ajuntament d’Igualada. Història de l’empresa tèxtil La Igualadina Cotonera i el seu context.
Joan Pinyol Colom. «Aventures i pintures. Josep Costa Solé: Capellades, 1913-2003». Editat per Ajuntament de Capellades. Una biografia que repassa la història social i cultural de la població. Pinyol També signa les cròniques «Un passat a canvi d’un feix de bitllets» i «Pols de pedres senyorials» a «Els pobles oblidats. Una vall i 29 viles abandonades de Catalunya». Publicat per Edicions Sidillà. L’autor explica com es vivia a Esblada i a la baronia de Jafre quan aquests nuclis eren habitats i les causes del seu abandó.
Flocel Sabaté Curull. Aquest historiador ha estat l’editor de diverses obre col·lectives, entre les quals «El mercat. Un món de contacte i intercanvis» i «El sucre en la història: alimentació, quotidianitat i economia», publicades per Pagès Editors.
Josep M. Torras Ribé, Albert Tulleuda i Ramon Enrich. «La ciutat i la fàbrica: la Igualadina Cotonera». Publicat per l’Ajuntament d'Igualada. Llibre de fotografies i textos breus sobre la fàbrica tèxtil La Igualadina Cotonera.
Elisa Vidal Mas i Ramon Compte. «Retrat d’un poble 1890-1930: Recerca i identificació de les persones, indrets i circumstàncies de les imatges d’aquesta publicació editada el 1997». Publicat per Edicions dels Amics de Tous. Complementa un volum de fotografies del poble i de la seva gent, publicat l’any 1997.
Jaume Carrer. «El llibre d’orgue de Calaf de Jaume Carrer (1831-1901)». A cura de Josep Crivillé. Editat per la Generalitat de Catalunya i DINSIC. 171 melodies que l'organista de Calaf anotava per interpretar-les en algunes celebracions litúrgiques.
«Igualada visual: 2012-2013». Conté: «Comerços i establiments públics d'Igualada amb encant» de Rossend Fernàndez Lara i «El barri del Rec d'Igualada i el treball de blanquer» de David Ribera Cos. Editat per l’Ajuntament d’Igualada. Presenta les fotografies guanyadores de les edicions 2012 i 2013 del Premi de Fotografia Procopi Llucià Ciutat d’Igualada.
Jesús Lladó Parellada. «Los palíndromos musicales. Música reversible: de la Edad Media al siglo XXI». Editat a Mèxic, per Praxis. Història d’aquelles composicions que es poden llegir i tocar del dret i a l’inrevés.
Antonino Mestres Ballús. «Cuplets de Pastorets de Calaf: crònica popular local i de país: recull de 90 anys de tradició». Il·lustracions: Lluís Selvas Gilibets. Editat per la Fundació Privada Casal de Calaf. Recull 200 cuplets interpretats durant les representacions dels Pastorets de Calaf.
Ramon Robert Vilaseca. «Les 500 millors pel·lícules de la història del cinema». De Pagès Editors. Una selecció personal de pel·lícules, amb apartats dedicats als millors actors, actrius i realitzadors.
Elisa Vidal Mas. «D’unes veus: històries i llegendes de Sant Martí de Tous», amb il·lustracions de Nídia Tusal. Editat per l’Associació Cultural És llegenda. Relats, històries i llegendes que es conserven en la memòria dels avis de Tous.
Daniel Vilarrúbias Cuadras. «El Ball de Bastons a Igualada: un element de distinció i de protocol (S. XVII-XX)». Amb un apèndix coreogràfic a càrrec de Màrius Tomàs Gamisans. Editat a Reus pel Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria / Carrutxa. Una història documentada del tradicional ball de bastons igualadí, amb música pautada.
Marc Vila. «Igualada / Festes i tradicions». Editat per l’Ajuntament d’Igualada. Fotografies sobre els Reis, els Tres Tombs, el Sant Crist i la Festa Major.
Juan Carlos Borrego. «Anoia: 17 excursions a peu». Publicat per Cossetània. Una guia útil per descobrir racons de la nostra comarca.
Jordi Cañellas Puiggròs. «El cultivo y la elaboración de las Flores de Bach». Editat per El grano de mostaza.
Joan Colom Bertran. «El viatge a peu: caminar, experimentar, créixer. Publicat per Edicions de L’Albí. Tracta sobre l’experiència de viatjar a peu.
Carme Junyent Figueras, que ha dirigit «Què hem de fer amb les llengües dels alumnes a l’escola? Un estudi de representacions lingüístiques a l’Anoia». Publicat per Horsori. Analitza les respostes de persones de la comarca vinculades a l’ensenyament, sobre les llengües parlades a les escoles de l’Anoia.
Bernabé Dalmau, que ha publicat un seguit d’obres de tema religiós. En destaquem dues editades per Publicacions de l’Abadia de Montserrat: «Sant Joan XXIII i la pau al món: guia de lectura a la “Pacem in Terris”» i, juntament amb Eulàlia Tort, «Entre Montserrat i Guatemala: cartes creuades», un diàleg entre una periodista resident a l’Amèrica Llatina i un monjo de Montserrat.
Carlos Marmelada. «El Dios de los ateos». Publicat per Stella Maris. Exposa els arguments de l’ateisme i se centra també en el problema del mal al món.
Albert Riba Trullols. «La paràlisis que activa: claves para prevenir y superar adversidades». Editat per Empresa Activa. Qüestiona el futur personal, professional i del món empresarial després d’haver patit un fort estrès.
D’autors i llibres anoiencs n’hi ha, doncs, una bona colla, ara només falta triar...
IMC - Biblioteca Central d’Igualada