TORNAR

El festival de teatre per a infants més gran d’Europa porta dos grans èxits al Teatre de l’Aurora

’Loo’ i ’Planeta KA’, els dos espectacles que es veuran a la sala igualadina

cultura
Dimarts, 8 novembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La sala independent igualadina torna a ser, aquest cap de setmana, un dels escenaris d'El Més Petit de Tots, el festival internacional d'arts escèniques per als més petits (0-5 anys). És el setè any que la capital anoienca acull el certamen.

Aquest cap de setmana Igualada es converteix, per setè any consecutiu, en un dels escenaris d'El Més Petit de Tots, el festival d'arts escèniques per als més petits (0-5 anys) més gran d'Europa, que enguany arriba a la seva dotzena edició. El festival, que va arrencar dissabte passat i que s'allargarà fins el 20 de novembre, amb un ampli programa d'espectacles que es representaran a catorze teatres d'onze municipis dels Països Catalans, arriba aquest cap de setmana al Teatre de l'Aurora d'Igualada, on es podran veure dues propostes d'èxit: l'espectacle 'Loo' de la companyia Ponten Pie; i 'Planeta KA', a càrrec d'Imaginart. La celebració del festival a Igualada compta, per tercer any consecutiu, amb el suport de la clínica dental juvenil Boca a boca, d'Igualada.

El festival per als més petits més gran d'Europa

El festival El Més Petit de Tots va néixer el 2005 en una iniciativa de la La Sala Miguel Hernández (Sabadell) amb una clara vocació internacional i d'expansió al territori. En aquest sentit, uns anys més tard, s'hi va sumar el Teatre de l'Aurora i, més endavant, s'hi van afegir el Mercat de les Flors (Barcelona), el Teatre Municipal (Benicàssim), el Teatre Principal (Olot), el Teatre de l'Escorxador (Lleida), el Teatre-Auditori (Sant Cugat), i el Teatre Clavé (Tordera), Teatres de Tarragona (Tarragona) i el Teatre-Auditori (Granollers). Enguany s'hi han sumat el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la sala Àtrium de Viladecans.

Eulàlia Ribera, Anabel Villa i Òscar Balcells, en la presentació d'aquesta edicióEl festival El Més Petit de Tots s'ha consolidat com a aparador de les creacions artístiques de qualitat i de proximitat i un referent per aquest sector artístic al continent. El festival és "una mostra d'espectacles i experiències pensades pels més petits, de 0 a 5 anys, amb un ritual, una durada, una concepció de l'espai diferents, fets a la seva mida; amb aforaments reduïts, adaptats especialment, on tot es veu de molt a prop i on tot es viu molt intensament; on hi caben i es barregen tots els llenguatges: la
música, el teatre, la dansa, l'audiovisual, el joc, etc." tal i com explica la seva directora, Eulàlia Ribera, a qui s'afegeix Òscar Balcells, director del Teatre de l'Aurora, remarcant que es tracta "d'un festival on els més petits gaudeixen molt... però els més grans també, tant o més que els infants".

El festival ha tingut, des dels seus inicis, una clara vocació internacional. En la seva dotzena edició hi haurà una àmplia participació de companyies estrangeres. S'hi podran veure espectacles produïts tant a Catalunya com a l'estranger (Holanda, Escòcia, França, Portugal, Àustria, Noruega, Canadà i Espanya). El Més Petit de Tots té un festival "germà petit" a Euskadi: el Txiki, Txiki, Txikia, que enguany celebra el seu tercer aniversari amb escenaris a deu municipis bascos. El festival també produeix un espectacle de creació pròpia; en aquesta edició es tracta de l'espectacle 'Maleable', d'Helena Lizari, en coproducció amb el Mercat de les Flors. La producció de l'any passat, l'espectacle 'Loo', coproduït amb la companyia Ponten Pie, arriba aquest any al Teatre de l'Aurora d'Igualada. Entre les novetats més destacades de l'edició d'enguany, tal i com ha explicat la seva directora, Eulàlia Ribera, són la incorporació de dues noves seus, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i la sala Àtrium de Viladecans; i una interessant oferta d'activitats paral·leles, amb tallers, master classes i una trobada del sector. Òscar Balcells, director del Teatre de l'Aurora, ha destacat "la importància, en un projecte com aquest, de sumar esforços, per una banda pel que fa a tots els teatres participants del festival; i d'altra, a la col·laboració d'un teatre independent com el de l'Aurora amb una empresa com la clínica dental Boca a boca, que estan especialitzats en infància i que tenen una sensibilitat especial per la cultura i ens ajuden cada any a que pugui tirar endavant a la nostra ciutat".

El Teatre de l'Aurora fou la primera sala que es va afegir al festival, promogut per LaSala Miquel Hernandez de Sabadell, i que s'ha anat estenent fins arribar enguany a 14 sales d'onze municipis catalans. Balcells ha assenyalat que "una de les claus de l'èxit del festival és el fet que s'ajuntin tantes sales de tantes ciutats, permetent fer viable aquest i que arribi una oferta que és tan especial. D'altra manera seria molt difícil, pràcticament impossible, que aquests teatres i ciutats, en aquesta època de vaques flaques, ho poguéssim tirar endavant per separat. Pel que implica a nivell cultural, un sector que estem patint la crisi, que estem patint la pujada de l'IVA, és molt important i molt destacable el fet que podem tirar endavant aquest projecte amb la implicació de tantes sales".

'Loo', de la companyia Ponet Pie: Un espectacle de gran bellesa visual

Loo és un vent asiàtic, càlid i sec que bufa les tardes d'estiu, i també el protagonista d'aquest imaginatiu espectacle de gran bellesa visual. Una original escenografia amb forma de vaixell on els espectadors pugen a coberta i senten la brisa marina d'un viatge que captivarà a petits i grans des del primer segon.  Loo és una inoblidable experiència dels catalans Ponten Pie sobre el com i el perquè el vent desertitza, en què la proximitat del teatre i les sensacions es viuen de forma molt especial. Segons Eulàlia Ribera, aquest espectacle "és una meravella, és molt bonic, poètic, visual, suggestiu i molt proper. És un vaixell que ha embarcat i es convida als nens a entrar-hi i a iniciar un viatge fascinant, inspirat en aquest vent asiàtic". L'edat recomanada per a aquest espectacle, de 30 minuts de durada, és de 2 a 5 anys. 

'Planeta KA', d'Imaginart: Una experiència interactiva única per al més petits

KA és un planeta desconegut, un territori muntanyós de colors i textures suaus, amb cràters, coves i racons que amaguen sorpreses. Una exploradora s'avança a la descoberta d'aquesta terra misteriosa... i convida els nens a seguir-la. Imaginart presenta aquest espectacle després de l'èxit internacional de Sensacional i Little Night. "És un espectacle sorprenent i molt participatiu. La ballarina convida als nens a descobrir el seu entorn, les textures diverses del planeta, els seus terres irregulars, les seves coves i espais secrets, pendents per escalar, efectes que s'activen amb la seva presència, etc.", explica l'Eulàlia Ribera, afegint que es tracta d'un espectacle "molt i molt recomanable, que té molt èxit i que fa temps que funciona molt bé". L'edat recomanada per a aquest espectacle, de 30 minuts de durada, és d'1 a 3 anys.

Sorteig de dos vals per l'atenció odontològica entre el públic del festival

La celebració del festival El Més Petit de Tots al Teatre de l'Aurora compta, per tercer any consecutiu, amb el suport de la clínica dental juvenil Boca a boca, situada al Passeig Verdaguer, 55, d'Igualada. "La prevenció és, per al nostre equip de professionals la principal eina per evitar tractaments complicats en malalties bucodentals en els nens. Amb la voluntat d'oferir tractaments integrals, hem ampliat el nostre equip amb una podòloga i posturòloga i una logopeda. Per fer arribar als pares i mares la
importància de la prevenció, que és el nostre gran lema, en el marc del festival farem un sorteig de dos tractaments odontològics per a dos nens o nenes, fins que compleixin cinc anys" explica la doctora Anabel Villa, responsable sanitària de la clínica dental juvenil Boca a boca. Els assistents als espectacles podran omplir, durant els dos dies del festival, unes butlletes del sorteig que trobaran al Teatre de l'Aurora.

Villa remet a la "responsabilitat social corporativa" per explicar els motius del suport de la clínica a aquest projecte cultural. "Des de la clínica Boca a boca apostem per una odontologia des de la infància, per poder gaudir d'una bona salut bucodental tota la vida. Això també és cultura. I és feina de tots, com clíniques i teatres, crear tàndems per poder enriquir els nostres infants en la millor salut, tant oral com intel·lectual. La cultura dóna a les noves generacions una base formativa molt important, els dóna sensibilitat artística, els cultiva l'ànima, els ensenya a tenir esperit crític, a conèixer les nostres tradicions i a implicar-se en la nostra societat. És missió del nostre centre projectar els nostres coneixements i experiència cap a la societat, amb xerrades, col·laboracions amb la premsa o patrocinant iniciatives culturals com aquesta, essent conscients de les enormes dificultats del moment per dur-les a terme" ha explicat la doctora Anabel Villa.

Horaris i venda d'entrades

Les representacions de 'Loo' es faran dissabte 12 de novembre en dues sessions, a les 12 i a les 6; mentre que les de 'Planeta Ka' es faran el diumenge 13 de novembre, en sis sessions: a les 11 , a les 12, a la 1, a 2/4 de 5, 2/4 de 6 i 2/4 de 7. Les entrades, a 8 euros (adults) i 6 (nens) es poden adquirir per Internet i a la taquilla del Teatre de l'Aurora (a la plaça de Cal Font) una hora abans de cada funció. També es poden reservar prèviament trucant al 938050075 exclusivament el dijous de 7 a 8. Més
informació a www.teatreaurora.cat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.