//Plugins sense CDN ?>
Miquel Ball (Igualada, 1916) va introduir l’escoltisme a la comarca el 1952, prenent com a exemple el moviment scout francès amb l’ànim de portar ‘aire fresc a la joventut’. Seguint els principis marcats pel fundador de l’escoltisme, Baden Powel, l’agrupament va ser fidel ja des d’un primer moment a Déu i a la Pàtria, és a dir, Catalunya, esquivant les dificultats intrínseques del franquisme. Impulsor dels Focs de Sant Joan d’Igualada, també va ser membre fundador del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada i president del Club Natació Igualada.
La Fundació Sociocultural Atlas ha demostrat ser una entitat fonamental a l’hora de garantir una correcta integració cultural dels nouvinguts a la comarca, ja sigui orientant-los, aconsellant-los o animant-los a participar en el programa de les parelles lingüístiques. També mostra una especial sensibilitat a l’hora de trencar els murs que massa sovint separen les diferents comunitats presents al país mitjançant el projecte Roda el món, que dóna a conèixer altres realitats, oferint i facilitant informació, despertant l’esperit de curiositat cap a d’altres cultures i maneres de ser i fer, des d’una besant intercultural, de convivència i diàleg.
Miquel Ball i la Fundació Atlas rebran els sisens Premis al Compromís Cultural, que reconeixen públicament la tasca d’aquelles persones i entitats de la comarca que s’han distingit en la promoció de la llengua i la cultura catalanes, així com esperonar la ciutadania en la defensa de la catalanitat sense complexos. L'acte de lliurament dels premis esdevé un dels esdeveniments principals de la celebració de la Diada a Igualada.
L’escriptora argentino-catalana Patrícia Gabancho, autora dels llibres Cultura rima amb confitura (1980), El preu de ser catalans. Una cultura mil·lenària en vies d'extinció (2007) o el més recent Crònica de la independència (2009), també hi serà present, per tal de pronunciar-hi una breu conferència en què exposarà el seu punt de vista sobre la situació actual i el futur de la llengua i del conjunt del país, així com sobre quines esperances de futur veu per al conjunt del catalanisme.
Clourà el lliurament de premis la cantautora de Juneda Meritxell Gené, un valor en alça en el món de la cançó d’autor, que fusiona dolces melodies que reivindiquen una manera de fer i ser que potser avui dia no són gaire de moda. L’any passat va treure el seu primer treball, autoeditat: ‘Inesperadament’. Durant l’acte, la coral juvenil Xalest també interpretarà un seguit de cançons tradicionals catalanes.
Els premis són gentilesa dels artistes igualadins Krack’s, consistents en dos quadres patriòtics expressament realitzats per a l’ocasió. L’acte, gratuït, s’acabarà amb un petit refrigeri per a tots els assistents.