TORNAR

Mor l'igualadí Pere Pascual Domènech

Historiador en l’àmbit econòmic i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, membre del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI)

cultura
Dilluns, 20 febrer 2023. 16:26. Redacció AnoiaDiari.

Ha mort, amb setanta-set anys, l'igualadí Pere Pascual Domènech. Catedràtic d'història econòmica i professor emèrit de la Facultat d'Economia i Empresa del Departament d'Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona, fou un dels més destacats especialistes en l'anàlisi de l'impacte econòmic del ferrocarril a Catalunya durant el segle XIX i la primera meitat del segle XX.

Vinculat a l'associacionisme local, fou un dels impulsors de la renovació del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI) als anys setanta del segle passat, estant al capdavant de seccions com la Secció d'Història Dr. Joan Mercader. Ha estudiat i treballat per a la preservació d'elements del patrimoni igualadí, com el barri del Rec, l'edifici La Igualadina Cotonera, el vapor Cremat, entre altres.

Nascut a Igualada l'any 1945, es va llicenciar a la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1975, on es doctorà anys després, el 1984, cum laude i premi extraordinari, amb la tesi doctoral El ferrocarril en Catalunya (1843-1866). Estudio sobre las causas que determinaron el colapso de los ferrocarriles catalanes como negocio capitalista. Pascual es dedicà a la investigació i a la docència. El 1992 assoleix la càtedra d'història econòmica a la Universitat de Barcelona.

És autor de nombrosos articles científics i de diversos llibres, com la ja esmentada tesi doctoral El ferrocarril en Catalunya (1843-1866). Estudio sobre las causas que determinaron el colapso de los ferrocarriles catalanes como negocio capitalista, dirigida pel Dr. Jordi Nadal Oller; El ferrocarril a Catalunya (1848-1935). Una història de la seva explotació (Vic: Eumo Editorial, 2016); La Igualadina. Símbol de la Revolució Industrial a Catalunya (Igualada: Ajuntament d'Igualada-Institut Municipal de Cultura, 2014); La roda de la fortuna. Els Carles: de l'adoberia de cal Granotes a la Igualadina Cotonera (Igualada: Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada/Ajuntament d'Igualada/Centre d'Estudis Antoni de Capmany de la UB, 2011); El molí de l'Abadia i els seus moliners (segles XIX-XX). Assaig sobre un element primigeni del Rec d'Igualada (amb altres autors, Igualada: Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada/Ajuntament d'Igualada, 2009); Macià Vila i el 'vapor cremat' (amb altres autors, Vic: Eumo Editorial/Ajuntament d'Igualada/Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, 2004); Els Torelló. Una família igualadina d'advocats i propietaris (Barcelona. Fundació Salvador Vives i Casajuana, 2000), amb el qual va obtenir el XVIIIe Premi Gumessind Bisbal de la Fundació Salvador Vives Casajuana, entre altres.

Darrerament, va rebre el Premi Recercat el 2022 i el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada el 2018, juntament amb Josep Maria Torras i Ribé.


1 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

21 de febrer 2023.08:34h

Respondre

Una gran persona, i un ciutadà compromès. Trobaré a faltar el seu mestratge.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.