TORNAR

El Museu de la Pell proposa una Setmana de Turisme Industrial amb un toc gastronòmic

L’”olla ferroviària” i la ”truita del murri”, dos plats vinculats a l’esplendor industrial d’Igualada

cultura
Dimarts, 31 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El ric bagatge dels primers temps de la industrialització és un dels atractius del Rec d'Igualada. Per la Setmana del Turisme Industrial, a Igualada, dissabte hi haurà una visita per conèixer el funcionament de les adoberies i diumenge es proposarà tastar la "truita de murri".

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), que inclou el Museu de la Pell, organitza del 4 al 12 de novembre la Setmana del Turisme Industrial. Una activitat que compta amb la col·laboració a nivell local del Gremi de Blanquers d'Igualada, de diferents restaurants locals i del Museu del Tren en Miniatura Railhome BCN. A més, durant aquests dies, el museu obre portes amb entrada gratuïta en tots els seus espais, de dimarts a divendres de 10 a 2, dijous i divendres també de 4 a 2/4 de 7, i els dissabtes i diumenges d'11 a 2.

L'arrencada serà dissabte, 4 de novembre, quan es farà una passejada comentada per Miquel Vila, un adober bon coneixedor de la història dels blanquers igualadins i del barri que els és propi. L'itinerari s'iniciarà a 2/4 de 12 a l'adoberia de Cal Granotes, que data del segle XVIII, un dels edificis més antics i característics que testimonien l'activitat adobera d'abans de la revolució industrial i que, com bona part de les construccions situades a frec del rec que les abastava d'aigua, va configurar els inicis d'aquest barri industrial. De la importància del barri i de la seva activitat adobera se'n parlarà al llarg del recorregut, seguint el canal del Rec fins arribar a l'Adoberia Bella. Aquí es podrà conèixer el tractament de les pells en l'actualitat a partir d'un vídeo, cedit per l'empresa Curtits Vic Alemany, que mostra el procés de l'adob en diferents adoberies. La durada aproximada de tota l'activitat serà de dues hores. No es necessita reserva prèvia, tot i que l'aforament és limitat.

Provant "la truita de murri"

La visita de cada primer diumenge de mes tindrà, el diumenge 5, un complement: l'oportunitat de tastar la 'truita de murri', un plat basat en l'àpat tradicional dels treballadors de les adoberies. La proposta s'emmarca en una acció que tindrà lloc en diferents punts del país, 'La cuina de la nostra memòria', iniciativa de la XATIC dins la Setmana del Turisme Industrial, amb l'objectiu de promoure i donar a conèixer el patrimoni gastronòmic vinculat a la tradició industrial.

El Rec d'Igualada, vinculat a la història industrial de la vilaLa cita serà doble: a 2/4 de 12 es durà a terme l'habitual visita guiada i gratuïta del primers diumenges de mes a les exposicions permanents de la instal·lació. En acabar, a tots els assistents se'ls lliurarà un tiquet amb descompte de 2 euros sobre el menú per tastar la “truita de murri” en un dels restaurants que participen en la iniciativa: El Jardí, El Racó del Traginer, Singular i Ramon Cuadras. La denominació del plat fa referència a la forma de truita –sense ser-ho realment– que acabaven adoptant els seus ingredients principals, la col i la patata, quan es trinxaven, aixafaven i es passaven per la paella. Se servia acompanyada d'un tall d'arengada o de cansalada. Aquest nom s'havia utilitzat antigament en algun indret de la comarca per referir-se a aquest àpat. La 'truita de murri', que conserva els ingredients principals i n'afegeix un de nou, l'ou, és una recepta del Grup Jardí - Restaurant Sesoliveres i ara es posa a disposició de tots els restaurants perquè sigui incorporada als seus menús i cartes. Per als qui no puguin degustar el plat el dia 5 de novembre als restaurants, el Museu n'oferirà un tast al pati el dissabte, 11 de novembre, a un preu de 2 euros la tapa i 1 euro el got de vi o d'aigua.

Finalment, el diumenge 12, el Museu del Tren en Miniatura Railhome BCN també proposa, amb els mateixos preus populars, un tastet de l'"olla ferroviària", una creació dels antics maquinistes, fogoners i guardafrens del ferrocarril, que es cuinava durant el trajecte aprofitant l'escalfor de la pròpia màquina.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.